Barne - og ungdomsboktrender i 2010

Scholastic har publisert en liten liste over det de anser som de største barne - og ungdomsboktrendene i 2010.
- Vi ser en foryngelse av noen klassiske sjangre, noe vi mener er bevis på den evige makten som historier og karakterer har på barns liv, sier Judy Newman, president i Scholastic sin book klubb, i en pressemelding. 

Her er de ti trendene som Scholastic har merket seg for i år: 

1. YA - sjangeren får en stadig utvidet målgruppe.
Flere og flere voksne leser YA bøker, da målgruppene for disse historiene utvides. 

2.  2010 var året for "dystopian" fiksjon
Med bestselgende serier som Dødslekene og The Maze Runner, virker det ikke som leserne kan få nok av fiksjon som antyder at vår fremtid kan være verre enn nåtiden.  

3. Mytologi-baserte fantasy bøker: 
Rick Riordans serie om Percy Jackson satte i gang en trend, noe som serier som The Kane Chronicles, Lost Heroes of Olympis og Goddes Girls har tjent godt på.

4. Multimedia - serier
The 39  Clues, Skeleton Creek og The Search for WondLa hekter lesere med historier som går utover de trykte boksidene og møter barn der hvor de holder mest til; på nettet eller via video.  

5. Fokus på populære karakterer - i alle medier
Barn elsker å lese bøker om karakterer de kjenner og som de gjenkjenner fra bøker, filmer eller fjernsynsserier. Titler som sentrerer rundt disse populære karakterene (som Fancy Nancy, David Shannons David eller karakterer fra Toy Story)er toppselgere. 

6. Endringer for billedbøkene
Forlagene utgir f25 - 30 prosent færre titler innenfor billedboksegmenet enn det de pleide, fordi noen foreldre vil at barna deres skal lese mer utfordrende bøker i en tidligere alder. Den nye trenden har ført til populære billedbokkatakterer som Pinkalicious, Splat Cat and Brown Bear, Brown Bear dukket sågar opp i en barnebokklubb for de minste.  

7. Retur til humoren
De økonomiske nedgangstidene har hatt store konsekvenser for mange familier, og i så måte er det fint å se en ølning innenfor humorkategorien, godt hjulpet av suksesser som the Diary of a Wimpy Kid - serien, Dav Pilkeys The Adventures of Ook & Gluk: Kung - Fu Cavemen from the Future, og populære mediekarakterer som Svampebob og Phineas & Ferb.

8. Økning i dagbok og notatbok formatet
The Diary of a Whimpy Kid  -serien er et velkjent eksempel på denne trenden, men suksessen til Whimpy Kid har også ledet til populære titler som Dear Dumd Diary, Dork Diaries, The Popularity Papers and Big Nate.  

9. Hovedpersoner med spesielle behov
Det er en økende gruppe litterær fiksjon med hovedpersoner som har spesielle behov, særlig Aspergers syndrom eller autisme. Eksempler er: My Brother Charlie, Marcelo in the Real World, Mockingbird og Rules. 

10 Paranormal romance som beveger seg forbi vampyrene
Suksessen til titler som Shiver og Linger, Beautiful Creatures, Immortal og Propecy of the Sisters viser at denne sjangeren fortsatt er overpopulær og fortsetter å ekspandere.  

I tillegg vil undertegnede peke på en trend jeg har merket meg, nemlig tendensen til at forlagene satser mer og mer på omsslagene til bøkene. De blir vakrere og vakrere, og det er særlig noe jeg ser på bøker i USA. Forlagene har skjønt at et godt omslag kan selge bøker, og at det er noe YA - publikummet vil ha. 

Er det noen trender du har merket deg, som ikke er tatt med på denne listen? 


Labels: