Bokanmeldelse: The Iron King, Julie Kagawa

Forlag: Harlequin Teen
Sideantall: 363
Format: Pocket
Utgitt: 2010


Meghan Chase has a secret destiny—one she could never have imagined… Something has always felt slightly off in Meghan's life, ever since her father disappeared before her eyes when she was six. She has never quite fit in at school…or at home. When a dark stranger begins watching her from afar, and her prankster best friend becomes strangely protective of her, Meghan senses that everything she's known is about to change.
But she could never have guessed the truth—that she is the daughter of a mythical faery king and is a pawn in a deadly war. Now Meghan will learn just how far she'll go to save someone she cares about, to stop a mysterious evil no faery creature dare face…and to find love with a young prince who might rather see her dead than let her touch his icy heart. 

Flott eventyr

The Iron King er en fantastisk eventyrlig bok med mange originale tilsnitt.

Meghan Chase skal snart fylle seksten år. Hun bor sammen med sin mor, lillebror og sin stefar, hennes egentlige far forsvant da hun var seks år. Hun tilbringer mest tid med Robbie, hennes nærmeste nabo. Meghan lever et stille liv, men det skal snart endre seg. Først forteller lillebror Ethan om at det finnes en mann i klesskapet, men når Meghan undersøker finner hun ingen der. Og etter hvert begynnet Ethan å oppføre seg rart. Snart må Meghan tre inn i en annen verden, en verden hun aldri tidligere har ant eksisterte.


The Iron Fey - serien har vært gjenstand for stor oppmerksomhet på amerikanske og britiske bokblogger det siste året. Bøkene skrytes opp i skyene og mange har samme forhold til dem som det de har hatt til Harry Potter. Ord som "avhengighetsdannende" og "fullstendig oppslukende" har blitt brukt gjentagende ganger i bokanmeldelser.

Og jeg forstår hvorfor. Julie Kagawa har lykkes med å skape en roman og et univers det er lett å drømme seg bort i. Setningen som åpner boken, er av en slik art at du automatisk blir nysgjerrig på historien og på livet til Meghan Chase:


Ten years ago, on my sixth birthday, my father disappeared. 

Det tar heller ikke lang tid før det begynner å skje dramatiske saker i boken, og det hele er så medrivende at boken er vanskelig å legge fra seg.

Kagawa har skapt en eventyrlig verden med innslag av kentaurer, gobliner, feer, sirener og andre mytiske vesener. Hun skriver godt og med en fortellerglede som smitter over på leseren.

Jeg sa at boken har originale tilsnitt: Kagawa har skapt en egen verden som fans av Narnia - serien spesielt vil kunne drømme seg bort i. Når det er sagt, er det veldig mye som ikke er spesielt originalt:

Døren inn til feenes verden ligger i et skap
( Noen som nevnte Narnia?)
Meghan skal snart fylle 16 år
( Hva er det med amerikanske ungdomsromaner og fascinasjonen for jenter som snart fyller 16 år?)
Meghan minner ikke om andre piker, og trives best i utslitte jeans.
( Hvorfor må heltinnene i ungdomsromaner være lite pynteglade for å bli ansett for å være sterke og originale?)

Som sagt, det er mye i historien som tyder på at forfatteren har vært inspirert av andre eventyrlige serier. Narnia er nevnt, det er også referanser til Alice i eventyrland her. Men når det er sagt synes jeg likevel Kagawa har skapt noe stemningsfullt, magisk og medrivende med sin egen serie også, og jeg fant meg selv fullstendig oppslukt. Det er så mange flotte karakterer her; særlig Puck og Grimalkin for ikke å glemme Ash. Denne serien er en av mine nye favoritter innenfor ungdomsromansjangeren. Jeg gleder meg til å ta fatt på neste bok. 


The Iron King  kommer forøvrig ut på norsk i løpet av året. Du kan lese mer om det på bloggen min senere.  


Andre anmeldelser:
The Story Siren
Maria
Bewitched Bookworms


Trailer for første bok:

Labels: , , , ,