Bokanmeldelse: XVI av Julia Karr

Forlag: Speak
Format: Pocket
Sideantall: 272
Utgitt: Januar 2011

Nina Oberon's life is pretty normal: she hangs out with her best friend, Sandy, and their crew, goes to school, plays with her little sister, Dee. But Nina is 15. And like all girls she'll receive a Governing Council-ordered tattoo on her 16th birthday. XVI. Those three letters will be branded on her wrist, announcing to all the world—even the most predatory of men—that she is ready for sex. Considered easy prey by some, portrayed by the Media as sluts who ask for attacks, becoming a "sex-teen" is Nina's worst fear. That is, until right before her birthday, when Nina's mom is brutally attacked. With her dying breaths, she reveals to Nina a shocking truth about her past—one that destroys everything Nina thought she knew. Now, alone but for her sister, Nina must try to discover who she really is, all the while staying one step ahead of her mother's killer.

Interessant, men likevel ikke engasjerende 


Julia Karr har tatt utgangspunkt i noe som kunne blitt et spennende plot, men klarer ikke å komme med originale innfallsvinkler til temaet. 

Forestill deg en fremtid hvor du, når du fyller seksten år, får en tatovering på hånden som betyr at du er klar for å ha sex. En verden hvor all makt ligger hos en verdensregjering, som overvåker hvert skritt du tar og hvor du konstant bombarderes med reklame og andre lydinntrykk for å hindre at du tenker selv. Og hvor uføre og sosialklienter fores med usunn mat slik at de skal bli overvektige og fortsette å være uføre. Dette er stedet hvor Nina Oberon lever. Året er 2150 og Nina skal snart fylle 16 år og bli en "sex-teen". Ninas beste venninne, Sandy, ser frem til å bli 16. Nina gjør det ikke.

Temaet og plottet i denne boken er i utgangspunktet interessant: seksualitet og sexpress. Dessverre synes jeg ikke boker makter å ta opp disse temaene på en engasjerende måte. Det er heller ikke så mange nye synsvinkler som presenteres.

I starten bombarderes vi, i likhet med boken hovedpersoner, med inntrykk av verdenen de lever i. Det er mye skildringer om miljø og folk, men ikke fullt så mye om karakterenes indre liv. Det er vanskelig å bli engasjert, og først et stykke ut i boken føler jeg at vi blir godt kjent med hovedpersonen. Det er mye slang og forkortelser som jeg aldri hadde hørt om. Det er mulig at noen av dem er vanlige i USA, men for meg ødela det mye av lesegleden når jeg ble sittende og undre meg over hva de enkelte forkortelsene sto for. En liste bak i boken hadde vært fint.

Speak er et forlag som har utmerket seg ved å gi ut bøker som skal være til ettertanke, bøker som er fine å bruke i undervisningen og som debatt i en skoleklasse etter endt lesing. Denne boken egner seg forsåvidt også i en klassedebatt, men jeg tror nok flere elever vil oppfatte den som kjedelig. Og den lykkes heller ikke i å komme med nye synsvinkler på et gammelt tema.

Noe av det jeg misliker er at boken nok en gang forsøker å fremstille sex som noe farlig og ondt som må unngås for en hver pris. Det er ingen nyanser: Menn fremstilles som viljeløse sjeler som kun er drevet at ett eneste behov. De kvinnene som velger å ha sex av egen fri vilje, opplever mye grusomt som følge av det: de utsettes for fæle overgrep og blir hjemløse. Det nærmer seg skremselspropaganden fra gamle dager.

Forfatteren ønsker ved all tydelighet å sette fokus på hva dagens seksualiserte samfunn kan føre til, men jeg synes ikke hun lykkes med det på en god måte. Hun presenterer oss i all hovedsak for gammelt tankegods som var enerådende i tiden før den seksuelle frigjøringen.

Det er antydet at det kommer en oppfølger til denne boken. Jeg kommer neppe til å lese den.





Labels: , , , ,