Bokelskerinnen intervjuer Kjetil Try

I dag synes jeg det er veldig hyggelig å ønske Kjetil Try velkommen til bloggen min.
 (Foto: Morten Brun)

Kjetil Try er født i Oslo og er en av Norges mest fremgangsrike innen reklamebransjen. Han har arbeidet som kreativ direktør i Scaneco Young & Rubicam og i JBR Reklamebyrå. I oktober 1998 grunnla han reklamebyrået Try, som har mottatt en rekke priser for sine kampanjer. Try selv er tildelt Kreativt forums ærespris for sitt arbeid i reklamebransjen.

I 1997 debuterte den tidligere tekstforfatteren med kriminalromanen Stø kurs. Hovedpersonen er en reklamemann, og mye av handlingen finner sted innenfor Arbeiderpartiet. I 2002 kom oppfølgeren Pavlovs hunder. La de små barna komme til meg i 2008 introduserte for første gang leserne for politimannen Rolf Lykke.

Nå er bok nummer to om Lykke sluppet, Frels oss fra det onde.


I Frels oss fra det onde handler det om nettdating. En datter finner sin mor brutalt drept, datamaskinen hennes er stjålet, og Rolf Lykke og Parisa Sadegh må oppsøke miljøer hvor antallet mistenkte er stort. Handlingen i romanen foregår i Risør.


Her kan du blant annet lese mer om hvordan Kjetil Try har arbeidet frem denne romanen og at boken allerede har vakt oppsikt internasjonalt.



Kjetil Try, din nyeste kriminalroman Frels oss fra det onde er akkurat utkommet. Kan du fortelle kort hva den handler om?

Boken handler om hva som kan skje når mennesker dater på nettet og aldri kan være helt sikre på hvem som sitter i den andre enden.

Hvordan fikk du ideen til å skrive denne romanen og hvor lang tid har du brukt på den?

Jeg fikk ideen da jeg leste om hvordan voksne menn ga seg ut for å være unge gutter og fikk jenter til å sende nakenbilder av seg selv over nettet.


Nettdating er et av hovedtemaene i denne boken. Hvordan har du gjort research til dette temaet, og kan vi ane en kritikk av fenomenet i boken?

Jeg har gjort ganske dyp reseach kan man vel si, idet jeg lagde egne profiler på flere av de store datesidene. Men jeg lot det aldri gå veldig lenge før jeg sa hvem jeg var og hvorfor jeg var nysgjerrig.

Uten å røpe for mye av handlingen: hva var bakgrunnen for tittelen på boka?

Tittelen er som i den forrige boken om Lykke og Sadegh, La de små barn komme til meg hentet fra bibelen. Jeg valgte den fordi jeg ville ha en tittel som stilmessig hang sammen med den forrige, og fordi jeg synes den er ganske dekkende for det som skjer i boken.


Du har skrevet flere krimromaner tidligere, og i flere av dem møter vi etterforsker Rolf Gordon Lykke. Hva har vært viktig for deg når du skulle utvikle hans karakter?

Det viktigste er at jeg må like ham, at han har styrker og svakheter og ikke minst at jeg tror på karakteren. Noe av det morsomste med skrivingen er å være fullstendig herre over karakterene sine. Jeg kan utvikle dem i alle retninger og har sjelden noen klar plan for hvor de skal før jeg begynner å skrive. De formes litt etter hvert, avhengi av hva som skjer i handlingen. Man skal ikke se bort fra at mitt dagshumør kan smitte over på dem under skrivingen.


Mange lesere kjenner også navnet ditt fra reklamebransjen. Hvordan bruker du din erfaring herfra når du skriver bøker, og er du selv aktivt med og bidrar når det gjelder markedsføringen av bøkene dine?

Jeg har gjennom snart 30 år i reklamefaget laget over tusen reklamefilmer. Ofte må man fortelle historier på 30 -40 sekunder og da er det ekstremt viktig å være tydelig og ikke minst å fange seeren raskt. Den erfaringen prøver jeg å overføre på skrivingen. Ellers synes jeg det er enklere å markedsføre alt annet enn meg selv og bruker Gyldendals erfarne folk til å hjelpe meg.


Hvis du skulle overbevist meg og andre lesere om å lese denne boken kun ved bruk av en to - tre setninger. Hva ville du da sagt?


Frels oss fra det onde er allerede før utgivelse kjøpt inn av flere land, blant annet Tyskland og Danmark. Dette skjer ganske sjelden i bokverden og årsaken i følge de utenlandske agentene er først og fremst at boken er intenst spennende fra første side.

I flere av dine bøker, også denne, skildrer du det man må kunne kalle makabre drap. Hvorfor denne fascinasjonen for det morbide og makabre?

Egentlig er jeg ganske pysete selv og derfor er det utrolig tilfredstillende og gi på litt ekstra akkurat på dette. Jeg skildrer ikke blod og gørr i utrengsmål, men sørger for at de makabre scenene blir akkurat så ubehagelige at leseren gyser litt … før hun leser videre.

Hvordan er en vanlig skrivedag for deg, og hvor henter du inspirasjon?

Jeg har egentlig ingen vanlig skrivedag. Det kan gå mange uker mellom hver gang jeg skriver og andre ganger kan jeg skrive hver kveld i to uker i strekk. Inspirasjonen kommer og går, men det nytter ikke bare å sitte å vente på at den kommer. Ofte hjelper det å begynne å skrive, nesten hva som helst. Etter en side eller to kommer det plutselig noe bra og så er man i gang.

Hvem er dine favoritter blant krimforfatterne og hvem har du lært mest av?

Jeg leste mye Mankell på nittitallet og Sjøvall & Wahlø før det. Ellers tror jeg Mystic river av Dennis Lehane og I hundenes vold av Don Windslow er blant de beste krimromanene jeg har lest.


Krimsjangeren har fått mye kritikk i det siste for å være for lite grensesprengende og original. Hva er det viktigste for deg når du skriver kriminalromaner?

Jeg er ikke sikker på om krim skal være så grensesprengende. Mitt mål er å skrive en spennende historie med interessante karakterer. Leseren kjøper krim for å bli underholdt og noe av styrken til krim er jo at leseren til en viss grad vet hva hun får.

Er det noe du har lyst til å si til de norske leserne, sånn helt til slutt?

Løp og kjøp!

Tusen takk for at du kunne ta deg tid til dette intervjuet, Kjetil Try. 

Frels oss fra det onde ble lansert denne uken og ble før utgivelsen solgt til to land. Et av forlagene som kjøpte boken er ArtPeople i Danmark, som utgir flere bestselgere, blant annet Camilla Läckberg.