Bokelskerinnen intervjuer: Mari Moen Holsve

I dag vil jeg gjerne ønske Mari Moen Holsve velkommen til bloggen min.
(Foto: Marimoenholsve.com)

Mari Moen Holsve er født og oppvokst i Oslo. Hun ble tidlig interessert i litteratur og begynte å skrive da hun var i tenårene. Det året hun fylte 20 år kom debutromanen hennes ut, Skjelka-Agenten. Manuset ble antatt da Mari var 18 år gammel og handlingen utspiller seg på Tiladnen. I 2008 fulgte Mari opp med Rasp, som utspiller seg før handlingen i den forrige boken. Her handler det om en halvfande og også her er handlingen lagt til Tiladnen. Rasp ble nominert til UPrisen 2009

Nå er Maris tredje roman, Halvgudene, ute.
I Halvgudene møter vi trillingene Dina, Thea og Balder som en dag får vite at de egentlig er av en annen verden. Deres verden er Tiladnen, og snart må de reise tilbake dit for å hjelpe til i en kamp mot den mektige Forbundet.


Her kan du blant annet lese om hvordan Mari fikk ideen til denne boken og hva hun tenker om fantasysjangerens økende popularitet.

Du har nylig utkommet med Halvgudene. Kan du fortelle litt om boken?

Halvgudene er første bok i en trilogi om tre søsken fra Oslo, som oppdager at de har overnaturlige egenskaper, og er fra et helt annet univers, øygruppa Tiladnen. I Halvgudene blir leseren med Dina, Balder og Thea til Tiladnen, og til alle farene som venter dem der. Fordi de er barn av en gud, er det mange som er etter dem.

Dina, Balder og Thea er hovedpersonene i boken. Hvordan har du gått frem for å utvikle dem, og hva var viktig for deg når du skrev om deres karakterer?

For meg var søskendynamikken det viktigste – nærheten, men samtidig uenighetene og kranglene. Dina, Balder og Thea er tre veldig ulike personer, og særlig Thea kan by på problemer. Trillingene er jo også tenåringer, noe som gir ytterligere spenning i forholdet mellom de tre.

I tidligere tider eksisterte det mange myter rundt tvillinger og trillinger. Er dette en av grunnene til at du har valgt trillinger i din serie, og ikke tre ”vanlige” søsken?

Nei, for å være ærlig har jeg ikke tenkt noe særlig i den retningen. Det viktigste for meg var å skape en ekstra nærhet mellom de tre, et spesielt bånd. Dessuten er historien om opphavet deres av en slik natur at det hadde vært umulig å gjennomføre mer enn én gang. Hehe.

Har du gjort mye research da du bygget opp fantasiverdenen i Halvgudene, og er den basert på virkelige myter?

Tiladnen, som er universet i Halvgudene, er et univers jeg har brukt før, så mye av researchen var allerede gjort. Men det krever mye forarbeid å danne et helhetlig univers med landskap, raser, styringssett, levevaner og alt annet som måtte høre med. Det er lite virkelige myter i universet, men jeg har lånt enkelte fabeldyr fra Norge, for eksempel nøkken. Jeg har bevisst valgt å styre unna alle de veldig oppbrukte fabelvesenene i fantasy, som alver, drager og dverger.

Du debuterte i 2006 med Skjelka-Agenten til fine kritikker og din forrige bok Rasp ble nominert til UPrisen. Har det vært vanskelig å skulle skrive bok to etter det og hva var det vanskeligste i arbeidet med Halvgudene?


Utfordringene med å begynne på en ny bok, handler først og fremst om å fokusere på den nye historien, og forsøke å legge det forrige man skrev litt på hylla. Men fra hver bok lærer jeg mer om skriveteknikk og oppbygning, og denne erfaringen tar jeg alltid bevisst med meg til neste prosjekt.

Med Halvgudene var den største utfordringen selve omfanget og kompleksiteten i historien: Skjelka-Agenten og Rasp var mindre ambisiøse. Med Halvgudene har jeg begitt meg ut på store spørsmål om rase, religion og makt, og det er nok der utfordringen lå. Det vil bli en utfordring også i neste del av trilogien.

Hvordan er en normal skrivedag for deg, og hva gjør du om du trenger inspirasjon?

Jeg forsøker å følge en viss plan når jeg jobber, men erfaringsmessig vet jeg at det ikke nytter å tvinge seg selv til å skrive hvis inspirasjonen ikke er der, da blir det bare veldig mye å rydde opp i senere. Det synes i teksten om man ikke har vært inspirert. Inspirasjon får jeg lettest av å lese god litteratur, enkelt og greit. Det er også veldig inspirerende hvis man har enkelte scener man gleder seg til i historien, det driver alt lettere fremover.

Fantasy-sjangeren er ekstremt populær for tiden, og særlig internasjonalt utkommer et stort antall titler hvert år. Hva tror du er årsaken til denne store etterspørselen etter slike bøker?


Det er vel så enkelt som det at leserne liker å drømme seg bort. Det er det som appellerer for meg: det at alt er mulig innenfor dette universets regler, og de finner forfatteren jo opp selv. Virkelighetsflukt er kanskje et litt oppbrukt begrep, men det er nok det det er.

Hvilke fantasyforfattere er dine favoritter, og hva er den beste fantasyboken du har lest?

Min beste fantasyopplevelse har utvilsomt vært med Philip Pullman, og hans His Dark Materials-trilogi. Jeg liker også Terry Prachetts evne til å kombinere fantasy og herlig humor.

Hva slags opplevelse ønsker du at leserne skal ha av bøkene dine?


Jeg håper at folk kan forsvinne litt inn i Tiladnen, føle at øyene og menneskene er så virkelige som mulig. Jeg håper det er spennende, morsomt og tankevekkende å lese. Om jeg har oppnådd det ennå, vet jeg ikke, men det er lov å håpe.

Omslaget på Halvgudene er veldig tiltalende, synes jeg. Hvem har laget det, og har du vært med på utformingen?

Jeg elsker det omslaget! Det er fantastiske Christer Sveen som har laget det, han har også gjort flotte illustrasjoner for bl.a. Warhammer. All ære går her til Christer og til min redaktør, som både fant Christer og hadde ideen om hvordan omslaget burde se ut. Resultatet har blitt helt fantastisk.

Halvgudene er første bok i en planlagt trilogi. Når er de to neste bøkene planlagt?

Planen er en bok hvert år, det vil si del to våren 2012, og del tre 2013. Forhåpentligvis.

Er det noe du har lyst til å legge til?


Da må jeg vel få si at jeg håper leserne vil like Halvgudene, og at jeg føler meg heldig, ydmyk og takknemlig for at jeg har fått lov til å være forfatter i hele mitt voksne liv.

Tusen takk for at du tok deg tid til dette, Mari Moen Holsve. 


Vil du vite mer om Mari, finner du hjemmesiden hennes her. Halvgudene er i disse dager ute på bloggturné, og vil du vite hva bloggerne synes om boken kan du lese her. Min anmeldelse av boken finner du her.

Labels: , , , ,