Bokanmeldelse: Evig skal døden vera, Kroken & Kolden

Forlag: Samlaget
Format: Pocket
Sideantall: 219
Utgitt: April 2011

Da ei kvinne blir funnen drepen på hytta si i Lom, blir påskeferien brått annleis enn alle turistane hadde førestilt seg. Når så bakaren i Lom, Morten Schakenda, kort tid etter finn nok eit lik, skjøner politiet at sakene heng saman og at dei har djupe røter i fortida.

Perfekt påskekrim

Kroken & Kolden har skrevet en god, gammeldags krimroman som passer perfekt som lektyre på påskefjellet.

Det er snart påske og i Bøverdalen i Lom har de første påsketuristene begynt å melde sin ankomst. Noen av dem er utflyttede lomværer, som benytter feriene til å holde kontakten med stedet hvor de vokste opp. Lom er kjent for å være en stille og rolig plass, men idyllen slår sprekker når en kvinne blir funnet drept. Ikke lenger etter dukker lik nummer to opp. Lensmannsførstebetjent Jørgen Vold, lensmann Eva Joten og etterforsker i Kripos,
Sylfest Seljestad, må vende blikket mot fortiden for å finne ut hva som kan ligge bak de brutale drapene. Og jo mer de leter, jo flere mistenkte finner de.

Det har lenge vært en trend i kriminallitteraturen at forfatterne forsøker å overgå hverandre med skildringer av bestialske og torturlignende drap. Jo mørkere og mer grotesk - jo bedre syntes å være regelen snarere enn unntaket. Det er derfor befriende å lese en kriminalroman som ikke tar hensyn til dette, men tvert i mot har fokuset på mordgåten og oppklaringen. Evig skal døden vera er en kriminalroman slik de tradisjonelt har fremstått; en "whodunnit" - roman hvor leseren sammen med etterforskerne kan forsøke å løse drapsgåten.

Til tross for at boken er skrevet av to personer, er ikke dette merkbart i språket. Det flyter godt og er skrevet i en effektiv stil tilpasset sjangeren. Forfatterne er gode på det menneskelige, og de tar seg tid til å stanse opp ved situasjoner og opplevelser og skildrer dette, slik at vi føler at vi befinner oss på samme sted som menneskene de skriver om. Det er driv i handlingen, og det er stadig noe som gjør at du har lyst til å lese videre.

Det er noe deilig, rotnorsk over Evig skal døden vera. Her er mennsketyper vi alle kjenner fra vår hverdag, skildret i et miljø som er så norsk som det går an å få det. Vi møter også på virkelige personer, som Morten Schakenda, et morsomt grep som gjør at handlingen kan oppleves som mer virkelig.

Krimintrigen er godt bygget opp, og selv om den er logisk er den likevel ikke lett gjennomskuelig. Jeg trodde flere ganger at jeg hadde funnet ut hvem den skyldige var, for så å måtte endre oppfatningen på grunn av ny informasjon i et nytt kapittel.

Hvis du er på utkikk etter god, klassisk krim til påsken synes jeg du skal pakke med deg denne boken. Den passer perfekt foran peisen eller i solveggen utenfor hytta. Noen bør forøvrig se på mulighetene for å filmatisere dette manuset, Evig skal døden vera ville etter mitt syn passet perfekt som en påskekrimserie på NRK.

Forfatterduoen har allerede varslet at det kommer en ny krim fra deres hånd. Jeg håper den blir klar til påsken 2012


Labels: , , , , , ,