Boknyheter: Oksanen til bokfestival, nytt opplag for krimbøker m.m.

Her er noen assorterte boknyheter fra tiden som har vært:

Årets påskekrim
Tre sekunder og Demonen som gråt er bare noen av bøkene VGs anmeldere anbefaler som årets påskekrim. I en egen artikkel har de samlet flere av sine anmeldelser, slik at du lettere skal kunne velge deg lektyre til påskefjellet.

Rivertonprisen til Tvedt
Og appropos krim, Chris Tvedt ble tirsdag tildelt årets Rivertonpris for sin roman Dødens sirkel. Her får leserne nok en gang møte advokat Mikael Brenne. Til Dagbladet forteller Tvedt at han arbeider med en ny roman, med en helt ny hovedperson.

Nye opplag for krimromaner
Løgnerne, den nye krimromanen fra Odd Harald Hauge, har fått en fin mottakelse av leserne. Førsteopplaget på 3000 bøker er utsolgt, og nytt opplag er på vei. Det skriver Kagge forlag i en pressemelding. Det samme forlaget opplyser også at Mordet på Anonym nå har rundet 10.000 trykte eksemplarer.


Utgir unsensurert utgave av amerikansk klassiker

Herfra til evigheten av forfatter James Jones ble utgitt i 1951. Den gangen valgte det amerikanske forlaget, til sterke protester fra forfatteren, å klippe vekk scener som blant annet omhandlet banning og homofili. Men nå har du anledning til å lese de bortklipte scenene. Herfra til evigheten skal utgis som e-bok og her vil alle de slettede scenene og glosene være med. Det skal også utgis verker av Jones som aldri tidligere har vært publisert.

Rowling mer positiv til e-bøker

J.K. Rowling har tidligere nektet å selge de digitale rettighetene til Harry Potter - serien, men nå er hun i ferd med å snu. Det hevder hennes agent. E-bokrettighetene til den bestselgende serien skal etter sigende være verdt 100 millioner britiske pund.

Ny bokfest i Oslo
Fjorårets bokfestival ble en stor suksess med et høyt besøkstall. Det er allerede klart at det blir en ny bokfestival denne høsten fra 16 - 18 september, og planleggingen er i full gang. Forfattere som Sofi Oksanen, Tore Renberg og Jan Guillou er blant de som kommer. Guillou kommer med første bok i en ny, historisk serie til høsten og Renberg er aktuell med en ny bok om Jarle Klepp.

Sveriges svar på Twilight
En ny, svensk ungdomsroman vekker oppsikt internasjonalt. Storsatsningen Cirkeln utgis ikke på svensk før i midten av april, men spås allerede suksess.  Trilogien, som handler om seks tenåringsjenter som finner ut at de har magiske krefter og egentlig er hekser, er allerede solgt til England, Tyskland, Danmark og Norge under budrunder. De svenske filmrettighetene er også solgt og 20th Century Fox har uttrykt interesse for å lage en amerikansk versjon av serien.

Ny bok om Stieg Larsson
Stieg Larsson var, før han ble forfatter, kjent som en meget dyktig journalist. Nå utgir Expo, bladet hvor Larsson var sjefsredaktør, en ny bok hvor de tar opp spørsmålene Larsson befattet seg med i sitt arbeid. Boken utgis for å spre viten om journalisten Stieg Larsson, skriver Expo i en pressemelding.

Le Carré vil ikke ha pris

Forfatteren John Le Carré har bedt om å bli strøket av listen over nominerte til the Man Booker International Prize. Prisen, som er på om lag en halv million kroner, skal deles ut 18. mai. - Jeg er beæret, men jeg konkurrerer ikke om litterære priser, sider Le Carré i en kommentar.

Slakter Camilla Läckberg
Sveriges krimdronning selger i bøtter og spann av sine bøker, og vil nok fortsette å gjøre det selv om en av Danmarks anmeldere mener hun skraper bunnen med sin siste roman Fyrvokteren. Anmelderen mener at et høyt produksjonstempo og krav til inntjening ødelegger krimromanens potensial.

Billy Joel stanser biografi
Artist Billy Joel har bestemt seg for ikke å utgi den planlagt biografien han skriver på likevel. The Book of Joel skulle etter planen bli utgitt i juni i år Joel sier at han ikke er interessert i å dele fortiden sin, og at folk best blir kjent med ham gjennom hans musikk.

Bok om Gandhi forbys i India
En ny bok om ikonet Mahatma Gandhi sprer vrede i India. Den amerikanske forfatteren og Pulitzer pris vinneren Joseph Lelyveld har skrevet boken  Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle With India og her forteller ham om Gandhis tette og nære forhold til en tysk mann. Dette har ført til at en delstad i India har forbudt boken og flere vil trolig følge etter. Lelyveld understreker at han ikke har skildret et homoseksuelt forhold.

Ny bok om Winter
Åke Edwarson har tidligere sagt at hans tiende bok om Erik Winter ville bli hans siste. Nå snur han om og sier at det kommer flere bøker. Edwardson skriver på en ny bok som trolig vil utkomme i 2013.

Bøker planlagt utgitt:


Ny trilogi fra Brennan
Sarah Rees Brennan, som har skrevet serien Demon's Lexicon, jobber med en trilogi. Listen for a Whisper beskrives som en gotisk serie hvor en ung journalist finner ut at byen hvor hun har vokst opp skjuler mange hemmeligheter. Hun hører også stemmer i hodet fra en gutt hun etter hvert begynner å lure på kan være virkelig. Serien skal utgis av Random House Children's.

Ny serie fra Kelley Armstrong
Kelley Armstrong har hatt stor suksess med the Otherworld series. Nå arbeider hun med en ny trilogi som skal utgis fra 2013. Her vil hun skrive om en helt ny heltinne. Armstrong er nå ute med boken The Gathering.

Gjenferd og historie
Det knytter seg store forventninger til Beverly Swerlings nye roman, Bristol House. En amerikansk arkitekt får etter hvert en mistanke om at leiligheten hun leier er hjemsøkt av en munk fra Tudortiden. Fortellingen veksler mellom nåtiden og 1500-tallet.  Etter hvert møter kvinnen en mann som er munkens dobbeltgjenger. Bokrettighetene ble solgt for en enorm sum, og lanseringen blir trolig tidlig i 2013.

Steampunk fra Carriger
Store forventinger knytter det seg også til Gail Carrigers ungdomsdebut. Serien Espionage and Etiquette er en spinoff fra hennes tidligere serie Soulless og finner sted 25 år tidligere. Serien beskrives som Ally Carter møter Steampunk. Forløpig er det tenkt at serien blir på fire bøker.

Bokblogger blir forfatter

Den kjente bokbloggeren Lenore Appelhans, fra Presenting Lenore, gjør forfatter av seg. Hun debuterer med en ungdomsserie på Simon & Schuster, og rettighetene til serien ble solgt for et svært høyt beløp. Den første boken har fått tittelen Level 2. I en dimensjon mellom jorden og himmelen befinner det seg en 17 år gammel jente som må gjenoppleve tidligere minner helt til en gutt fra hennes tidligere liv klarer å frigjøre henne. Serien blir forløpig på to bøker.CBS Films har kjøpt filmrettighetene til serien. Lenore er bosatt i Tyskland.

Hocking ut på stort forlag
Amanda Hocking, som har skapt overskrifter og tjent millioner på å utgi sin første bokserie på egen hånd digitalt, har nå signert med et forlag. Etter heftige budrunder ble det St. Martin's som sikret seg den unge forfatteren i stallen sin. Over 2. milloner dollar skal forlaget ha måttet ut med for å få Hockings signatur. Hockings nye serie heter Watersong og blir i første omgang på fire bøker. Første bok kommer neste høst.

Spøkelser fra Schwab
Flere amerikanske bokbloggere snakker nå om The Near Witch, debutromanen til ungdomsforfatter Victoria Schwab. Boken utgis ikke offisielt før i august i år, men de som har lest forhåndseksemplarene tar frem superlativene for å skildre den. Nå er det klart at Schwab jobber med en ny bok. The Archived handler om spøkelser.

Robertis med ny bok
Caroline De Robertis skrev det som var min favorittroman i fjor, Det usynlige fjellet. Nå er det klart at hennes bok nummer to, Perla, skal utgis i 2012. Her blir vi kjent med datteren til en argentisk marinekaptein som plutselig befinner seg ansikt til ansikt med farens tidligere synder. Romanen vil også bli utgitt på norsk. 

Barnebok fra Hilton
Kjendisblogger Perez Hilton blir barnebokforfatter. I The Boy with the Pink Hair forteller han historien om en gutt som blir født med et helt spesielt hår, noe som gjør at gutten skiller seg ut fra andre barn. Utgivelse blir i september i år.

Ny roman fra Sendak
Mange av oss har et nært forhold til barneboken Where the Wild Things are, skrevet av Maurice Sendak. Sendak utga sin forløpig siste bok i 1981, men har nå et nytt prosjekt på gang. Harper Children's har skaffet seg rettighetene til Sendaks nye barnebok som har utgivelse i september i år.

Ny, stor ungdomsserie?
The Laicos Project kan bli en ny bestselger for barn og ungdom. Det tror Harper Children's, som har sikret seg rettighetene til serien til en meget høy pris. Forfatteren bak er Erin Bowman, og handlingen konsentrerer seg rundt en by hvor gutter blir kidnappet når de fyller 18 år og forsvinner sporløst. En 17-åring er fast bestemt på å finne ut hva som ligger bak forsvinningene. Det er forløpig tenkt at serien skal bli på tre bøker. Bowman har lagt ut deler av første kapittel på nett.

Labels: ,