Bokanmeldelse: Reisen hjem av Lori Lansens

Forlag: Juritzen
Format: Pocket (leseeksemplar, jeg har tillatelse fra forlaget til å basere anmeldelsen min på leseeks)
Sideantall: 466
Utgitt: Første gang i 2002, på norsk mai 2011
Kilde: Anmeldereksemplar
Verdt å vite: Reisen hjem er Lori Lansens debutroman, og ble sammenlignet med blant andre Alice Munros verker da den utkom. Boken har vunnet flere priser, er utgitt i 12 land og Whoppi Goldberg har kjøpt filmrettighetene.

5-årige Sharla blir forlatt av sin hvite mor og plassert hos naboen, den svarte, ensomme kvinnen Addy Shadd. Addy er 70 år og har dårlig helse, men et varmt hjerte, og hun blir som en bestemor for Sharla. I tilbakeblikk blir vi kjent med Addys dramatiske liv. Som gravid 15-åring blir hun beskyldt for å ha forårsaket brorens død, og jaget ut av den lille byen Rusholme. På sin lange reise bort fra hjemmet opplever Addy stor kjærlighet og avgrunnsdypt svik, inderlig lykke og grenseløs tragedie. Og hele tiden hvisker en stemme i henne at hun skal vende tilbake - reise hjem. Når Sharla kommer inn i Addys liv, kan denne reisen endelig begynne. REISEN HJEM_er en sterk og rørende roman om den forløsende kraften i kjærlighet og minner, og om to ulike mennesker som forvandler hverandres liv for alltid.


Rørende og varm
Lori Lansens har skrevet en nydelig roman som rørte meg dypt. Jeg satt med klump i halsen gjennom det meste av boken.

Sytti år gamle Addy Shadd og fem år gamle Sharla Cody har begge vært utsatt for tragiske hendelser i sin oppvekst. Sharla blir hundset og svært dårlig behandlet av sin mor, som til slutt forlater henne. Addy Shadd ble kastet ut hjemmenfra og vet hva det vil si å miste sine røtter og sine nærmeste. Hun er i utgangspunktet skeptisk til å ta seg av Sharla, blant annet fordi hun tror at livet hennes snart er til ende, men hun ser ingen annen utvei.

Snart skal det vise seg at både Sharla og Addy får gjensidig nytte av hverandre. Det dannes et eget bånd mellom dem, et bånd som skal vise seg å være legende for dem begge og som skal føre Addy tilbake til stedene og hjemmet hun forlot for så lenge siden.

Reisen hjem er en real slukebok, som det så flott heter. Da jeg først satte meg ned med den, ble jeg fort grepet av historien som Lansens utpensler mellom sidene. Jeg ble beveget av Addy og Sharlas opplevelser, og de urettferdighetene som begås mot dem.

En av de viktigste premissene for å skape en god roman, er at forfatteren lykkes med å få leserne til å føle med hovedpersonene og engasjere seg på vegne av dem. Vi skal le og gråte med dem, og bli forbannet på deres vegne når noe tragisk skjer. Vi skal føle at vi kjenner dem, at de er våre venner. Det klarer Lansens i aller høyeste grad. Karaktertegningene hennes er varme og gode, og vi kommer godt under huden på både Addy og Sharla. Bruken av dialekt/slang fargelegger også svært godt.

Vekslingen mellom fortid og nåtid gjør at leserens interesse opprettholdes hele veien, vi får hele tiden små drypp om hva som har hendt, og stadig flere overraskelser. Addys liv har vært bemerkelsesverdig. Hun har overlevd gjennom en kombinasjon av tilfeldigheter og kløkt, og ikke minst på grunn av sin varme og omsorg overfor andre. Det er derfor veldig passende at det er den samme omsorgen og varmen som som endelig gjør at hun kan returnere til fortidens steder, med Sharla som katalysator.

Fortiden glir innimellom sammen med nåtiden, noe som kan virke forvirrende, men samtidig veldig passende fordi det er nettopp dette Addy også opplever etter at hun møter Sharla. Jo mer tid hun tilbringer med piken, jo mer oppsøker fortiden henne, og til slutt begynner hun å forveksle Sharla med personer i sin fortid.

Det er endel språklig rusk her og der, men siden jeg har lest et leseeksemplar av romanen velger jeg å tro at dette er rettet opp i den endelige versjonen, og legger ikke vekt på det. Historien var dessuten så god at den langt på vei overskygger disse tingene for meg. Det er dessuten flere gullkorn her: 

Addy leste høyt det som sto på omslaget: "Walden Pond."
"Av Henry David Throreau. Amerikaner, men det er ingen grunn til å fordømme ham. (...) Les den så langsomt du kan. Den er som et godt måltid. Man må ikke sluke den, men nyte den så man kan kjenne smaken av den i minnet lenge etter at man er ferdig."


"Hat er akkurat som salt i vann, Sharla. Når det først er kommet dit (inn i livet ditt, red,anm), er det vanskelig å få det ut igjen."

Reisen hjem er en perfekt sommerroman for alle som liker episke historier fulle av følelser og atmosfære.
Andre anmeldelser av romanen:
RA for All
Mostly Fiction
The BookHaven
January Magazine

Forfatterens hjemmeside finner du her. Labels: , , , , , , ,