Månedens svenske: Sista jouren

Forlag: Månpocket
Sideantall: 364 (Pocket)
Sjanger: Krim
Utgitt: Første gang i 2001, denne utgaven i 2010
Kilde: Kjøpt
Verdt å vite:  Karin Wahlberg debuterte i 2001 med denne boken. Hun har fått flere priser for sine bøker og er av Sveriges mestselgende krimforfattere. Denne høsten gir Juritzen forlag ut Innenfor, som er en bok litt senere ut i denne krimserien.

När Veronika Lundborg-Westman cyklar till arbetet en vanlig torsdagsmorgon kan hon knappast ana vad som väntar henne. Vårsolen tittar fram, det finns hopp om ljusare tider. Men när hon kliver in i sjukhusets omklädningsrum förändras allt i ett slag. I personalduschen hittar hon kirurgen Maria Kaahn nedhasad i en obekväm ställning mot den blöta kakelväggen. Med van klinisk blick konstaterar Veronika att hennes kollega är död. Den ansträngda situationen på sjukhuset - stress, ständig personalbrist och nedskärningar - förbättras knappast av den tragedi som inträffat. En obehaglig, tryckt stämmning breder ut sig och snart börjar spekulationerna ta fart. Var det en olycka eller rentav ett mord ? Och vem hade i så fall önskat livet ur Maria ?
Kriminalkommissarie Claes Claesson och hans kolleger börjar förhöra personer i Maria Kaahns omgivning och så småningom växer bilden av en komplicerad människa fram, en kvinna som inte var helt omtyckt på sin arbetsplats - åtminstone inte av alla. 


Sosialrealistisk krim

Det var lett for meg å velge Karin Wahlbergs bøker, når jeg fant ut at jeg skulle begynne å lese flere bøker på svensk. Hun regnes, som sagt, som en av Sveriges største krimforfattere og selger bøker i meget store opplag.

Wahlbergs ene hovedperson, Veronika, er lege og blir dratt inn i en mordetterforskning, når hun finner sin kollega Maria Kahn drept. Kahn var en omsvermet og vakker kvinne, likt av mennene og mislikt av kvinnene på arbeidsplassen. Claes Claesson hos politiet får i oppdrag å etterforske saken, og det viser seg, slik som det ofte gjør i krimromaner, at den drepte kvinnen hadde flere hemmeligheter.

Sista Jouren er en krim som nok vil appellere til enkelte fans av Camilla Läckberg. Her er det stort fokus på relasjoner mellom mennesker, og Wahlberg bruker mye tid på å skildre karakterenes tanker og liv. Når det gjelder relasjoner er det særlig fokus på forhold som har stagnert eller tatt slutt.

Det som trekker boken ned for meg er at mordgåten, selv om den fungerer som den røde tråden i historien, blir satt helt i skyggen. Etterforskningen stamper seg fram i sirup og selv langt over midtveis i boken har ikke politiet noen mistenkte som skiller seg nevneverdig ut. Spenningskurven er så og si helt fraværende. Det kan synes som om Wahlberg har blitt for opptatt av å skildre sine karakterer og hverdagen ved et sykehus, og dermed ikke klart å dra med seg mordgåten skikkelig i tillegg. Hun er god på å skrive sosialrealistisk og gjennom sine karakterer tar hun opp dårlige arbeidsforhold for leger og sykepleiere, og andre tema som tydeligvis engasjerer henne. Men jeg savner som sagt litt mer fokus på krimbiten i historien.

Boken er en helt grei tidtrøyte og jeg skal nok følge resten av denne serien, men den store spenningen uteble for min del. Jeg tok stadig pauser fra lesingen og savnet ikke boken i mellomtiden.


Forfatterens hjemmeside finner du her!


Labels: , , , , , , , ,