Bokelskerinnen intervjuer: Yrsa Sigurdardottir, Deon Meyer og Robert Wilson

I dag er jeg veldig glad for nok en gang å kunne ønske flere internasjonale krimstjerner velkommen til bloggen min:

Yrsa Sigurdardottir:
Foto: Kagge.no
Yrsa Sigurdardottir er utdannet sivilingeniør, og debuterte som barnebokforfatter i 1998. Hun fulgte opp med flere barnebøker de neste årene. I år 2000 vant hun IBBY - prisen, og i 2003 den islandske barnebokprisen. Men Yrsa ville ikke bare skrive barnebøker, og hun vendte seg mot et litt mørkere materiale. I 2005 kunne leserne så stifte bekjentskap med Det tredje tegnet. Her ble vi kjent med advokat Thora Gudmundsdottir. Boken er så langt oversatt til mer enn 30 språk. I 2006 kom neste bok om Thora: Den som graver en grav. Også denne boken er solgt til flere land. Aske ble utgitt i 2007, og i 2008 kom The Day is Dark. Look at me kom i 2009, og i 2010 solgte hun over 16.000 eksemplarer av sin nyeste roman Jeg vet hvem du er den første uken boken var i salg på Island.

Norske lesere kan stifte bekjentskap med salgssuksessen denne våren. Jeg vet hvem du er er nå ute på norsk, og har fått svært god mottakelse blant norske anmeldere: 
Tre unge mennesker pusser opp et hus i det gamle fiskeværet Hesteyri i Jökulsfjörður på nordvestkysten av Island. Vinteren er i anmarsj og de begynner å ane at de ikke er alene i det forlatte været. Samtidig blir en ung lege Ísafjörður dratt inn i etterforskningen av et selvmord. Avdøde er en eldre kvinne som ser ut til å ha vært besatt av legens sønn, som ble borte tre år tidligere - og fremdeles er forsvunnet.

Hva er den viktigste grunnen til at norske lesere skal plukke opp Jeg vet hvem du er?


Tilbakemeldingene jeg har fått fra lesere både i Island og i Tyskland  har vært ekstremt positive, og folk mener at boken er veldig skummel og vanskelig å legge fra seg. Dette gjør meg veldig glad siden det er akkurat det jeg forsøkte å få til da jeg skrev boken. I boken fortelles det to ulike historier fordelt på ulike kapitler. Den ene historien er en krimhistorie, og den andre er en thriller. En typisk krimfortelling beveger seg fra at det har skjedd noe fælt til en løsning, mens en thriller beveger seg fra et normalt platå til at noe fælt er i ferd med å skje.Jeg hadde lyst til å se hva som ville skje hvis disse to sjangerne ble kombinert, og jeg håpet at det ville føre til et høyt spenningsnivå gjennom hele boken, noe jeg har blitt fortalt at jeg har lykkes med.


Hvilke krimbøker anbefaler du å lese denne påsken?

I håp om at barn eller foreldre leser dette vil jeg anbefale Salamandergåten av Jørn Lier Horst, en bok skrevet for unge lesere. Jeg kjøpte den for å lese mens jeg var i Norge, slik at jeg kunne friske opp norskkunnskapene mine. Jeg følte meg ikke kapabel til å lese krim for voksne på norsk akkurat da. Jeg pleide også å skrive for barn, så jeg vet litt om hva som er bra og hva barn liker, og halvveis inn i boken kan jeg konstatere at dette er en god bok.

Du kan lese mer om Yrsa og bøkene hennes på hennes facebookside her.

Deon Meyer: 

Foto: Philippe Matsas/OPALE


Deon Meyer er født i Sør-Afrika. Etter endt førstegangstjeneste og studier, begynte han å arbeide som journalist. Han har også blant annet arbeidet som presserådgiver, innenfor markedsføring, med merkevarebygging og som web designer. Han skrev sin første bok da han var fjorten år, men fortsatte ikke på denne karriereveien før han hadde fylt tretti år. Da begynte han å skrive noveller for et magasin i Sør - Afrika, og i 1994 debuterte han med Wie met vuur speel. Han har skrevet en lang rekke bøker siden da, og bøkene hans er oversatt til 25 språk, selger svært godt og flere av dem skal etter hvert filmatiseres. Deon har også vunnet mange priser for sine verk.

Denne våren kommer det en ny roman av ham utgitt på norsk: Brennende spor. En bok som blant annet har fått karakteristikken "åndeløs lesefest" av Knut Faldbakken i VG.
Det er Lemmers første lov: Ikke bli involvert. Men når Emma le Roux ser på ham med bedende øyne og saken er god, kan lover brytes. Likevel ender han opp på en støvete landevei med en Smith & Wesson mot hodet. Overfallsmennene sparker ham, slår ham og stjeler pistolen. Han vil ha den tilbake. Han vil ha hevn.Samtidig forbereder islamske nettverk en terroraksjon under fotball-VM i Sør-Afrika. Aksjonen innebærer våpen- og diamantsmugling for å finansiere det hele. Det vil koste liv å stoppe den. Mange liv. Etterforsker Janina Mentz i President Intelligence Agency har en stor utfordring foran seg. Men vil etterforskningen overleve de interne maktforholdene i organisasjonen? Er det mer enn bare våpen som smugles? Og hvilken rolle spiller Lemmer og hans overfallsmenn?


Hva er den viktigste grunnen til at norske lesere skal plukke opp Brennende spor?

Forholdet mellom lesere og bøker - og hvorfor folk plukker opp ulike bøker - er altfor personlig og magisk til at jeg vil spøke med det. Videre vil en hver intelligent lesere øyeblikkelig forstå at ingen forfatter kan være objektiv i forhold til hennes eller hans verk, så uansett hva jeg svarer her vil svaret ikke inneholde noen kredibilitet. Og helt til slutt synes jeg helt ærlig at bøker bør snakke for seg selv.

Hvilke krimbøker anbefaler du å lese denne påsken?

En hvilken som helst bok i den eminente Ed McBains 87th Precinct - serie.

Du kan lese mer om Deon Meyer og bøkene hans på hans hjemmeside her.

Robert Wilson: 
Foto: Jerry Bauer
Robert Wilson er født i England, men bor i dag i Portugal. Hans far arbeidet i flyvåpenet, og familien flyttet mye i Roberts oppvekst. Han bodde blant annet flere år i Frankrike, men ble sendt tilbake til England for å studere videre der. Etter hvert gikk veien til Universitetet i Oxford, hvor han studerte Engelsk. Det var også her han bestemte seg for at han ville bli forfatter. Veien til forfatteryrket gikk via jobber innen shipping og markedsføring. I 1995 gjorde han sin debut med romanen Mørkets makter. Flere kritikerroste romaner fulgte. Norske lesere vil sikkert huske Et lite drap i Lisboa, som ble kjempepopulær da den utkom på norsk i 2002. Den blinde mannen i Sevilla, som kom i norsk språkdrakt året etter, ble av mange omtalt om årets påskekrim det året. De forsvunne hendene kom i 2005, De skjulte morderne i 2007 og i 2009 kom Blodets bånd. Gyldendal har også gitt ut fire andre bøker av Robert.

Denne våren er Robert aktuell med Den største straffen på norsk. Boken lanseres på norsk før den utgis på engelsk, og også i år har flere anmeldere trukket frem en Robert Wilson - utgivelse som en av de beste krimbøkene man kan velge seg til påskeferien:
Alyshia D'Cruz lever et perfekt liv i London. Hun er 25 år gammel, blendende vakker – og datteren til en av Indias rikeste menn, mangemilliardæren Francisco D'Cruz, og den britiske forleggeren Isabel Marks. Så blir hun bortført. Francisco D'Cruz insisterer på at forhandlingene med gisseltakerne, representert ved den mystiske Jordan, skal ledes av Charles Boxer, tidligere militær og mordetterforsker, nå privat ekspert på gisseltakere og bortføringer. Dersom politiet blir blandet inn, betyr det den sikre død for Alyshia. Men saken er for stor, og snart er The Metropolitan Police hemmelig involvert. Saken blir ikke enklere da Dan og Skin, de to muskelmennene som ble hyret til å bortføre Alyshia, bestemmer seg for å kidnappe henne – en gang til.

Hva er den viktigste grunnen til at de norske leserne skal plukke opp Den største straffen?

Først og fremst fordi det er en veldig god historie. En veldig vakker og priviligert ung kvinne, datteren av en indisk billionær, blir kidnappet i London. Men det er noen merkelige aspekter ved denne kidnappingen. Gjengen som har kidnappet henne kontakter ikke foreldrene umiddelbart, men venter på at moren skal ringe først. Når hun gjør det kommer de ikke med noen krav, hverken økonomiske eller andre. Kidnapperne virker ikke innstilt på å trekke ut informasjon fra sitt offer, informasjon som vil kunne gjøre det lettere for dem å sikre seg høyest mulig sum på løsepengene, de er mer intereressert i å la henne gjennomgå tøffe psykologiske prøvelser.

Helten i historien er en kidnappingskonsulent, en eks - militær og en tidligere politimann kalt Charles Boxer. Han arbeider nå frilans etter at han akkurat har forlatt jobben sin i et privat sikkerhetsselskap i London, som har ført forhandlinger i 70 prosent av kidnappingssakene på verdensbasis, for å kunne tilbringe mer tid sammen med sin rebelske datter. Han har også nylig etablert en veldedig stiftelse som skal arbeide for å finne savnede personer, denne stiftelsen finansierer han ved å tilby spesielle tjenester til klientene i kidnappingssakene.

Charles Boxer er en plaget mann, noe som stammer fra at hans far forsvant under mystiske omstendigheter da Boxer bare var syv år gammel. Forsvinning har ført til en sårbarhet hos Boxer som gjør at han gjerne vil hjelpe andre, og teften hans er god, noe man kan se på hans tidligere jobber, men hans plagede sinn gjør ham også til en farlig og uforutsigbar person.

Så, ved siden av denne sterke historien og levende karakterer som drar leserne fra side til side, finnes det også endel moralske dilemmaer i boken, dilemmaer som karakterene opplever og som også leserne vil stifte bekjentskap med.  Når, om noen gang, er det akseptabelt med hevn?

Hvilke krimbøker anbefaler du å lese denne påsken?
Jeg har alltid vært interessert i forfattere som er unike, som produserer bøker jeg aldri kunne ha tenkt ut eller skrevet på egenhånd. Det er tre forfattere jeg vil anbefale til en hver leser som er fascinert av stil: Raymond Chandler, Elmore Leonard og James Ellory.

Du kan lese mer om Robert Wilson og bøkene hans på hans hjemmeside her.

Labels: , , , , , , , ,