Mars 2012- utgivelser ute denne måneden

Her kommer en oversikt over noen av bøkene som utkommer for voksne, og som du bør merke deg denne måneden.

I likhet med februar blir også mars en fin måned for krimleseren. Birger Baug, som blant annet Line har skrevet mye fint om, er ute med Død sjel. Dette er tredje bok om etterforsker Halvor Heming og her blir blant annet en kjendis myrdet på bestialsk vis i en eksklusiv klesforretning. En annen krim som det kan være verdt å merke seg er Max Mausers Rittet fra Olesko. Max Mauser var et pseudonym for Jonas Lie, og det er Kurer forlag som nå utgir hans bøker på nytt.Alice LaPlantes debutroman Den jeg en gang var er en krimroman om en kvinne med Alzheimers. Jennifer, en kirurg, er hovedpersonen og da hennes beste venninne Amanda blir myrdet, blir Jennifer mistenkt. Problemet er at Jennifer ikke husker om hun har utført udåden. Boken har gjort det svært godt i utlandet og vant også en pris.

Jan Sverre Syvertsen er ute med en ny roman. I Barnevakten møter vi ikke Sander Mørk, som vi kjenner fra Syvertsens tidligere romaner. I denne boken er forretningsadvokat Pål Berger i førersetet. Knut A. Braa er også aktuell med ny roman. I Den fjerde tjeneste handler det blant annet om korrupsjon.


Det blir gjensyn med Victoria Bergman i bok nummer to fra forfatterparet Blomquist og Sundquist.Naomi Woods De gudløse er noe så spesielt som en dystopisk roman fra 1980 - tallet. Her befinner vi oss i et samfunn hvor kirken har all makt, og de som forsøker å opponere, blant annet ved å brenne kirker, er forvist til en øy i Nordsjøen. Debutromanen Lobotomisten markedsføres som en krim for dem med sterke nerver. Anita har alt skrevet om den her.  Hvis du liker å lese om zombier, kan Max Brooks roman Z være et godt tips. Denne romanen skal snart bli film med Brad Pitt.Geir Stian Ulstein debuterte med Piggtrådroser i 2007 og har gitt ut en roman til etter det. Nå er han aktuell med sin tredje roman, En vakker dag. Kristin Ribe kommer også med ny roman. I hennes Natt regn møter vi en ung lege. Stig Beite Løken debuterer med novellesamlingen Det finnes ingenting mer livsbejaende enn å være mørkeredd, og Morten Borgersen debuterer med Jeg har arvet en mørk skog. Borgersen skal forøvrig samtale med Finn Skårderud om romanen på Litteraturhuset 12. mars. 

Julian Barnes vant Man Booker prisen for sin roman Fornemmelse for slutten i 2011. I mars kommer den endelig på norsk. Det gjør også en annen av de nominerte romanene det året, nemlig Brødrene Sisters. Flere av bøkene er omtalt hos Ann Helen her. Hvis du får dette brevet av Sarah Blake har fått svært god omtale hos Ellikken. Boken har også vært utvalgt i flere bokklubber internasjonalt og har gjort det veldig godt.Simona Ahrstedt skal visstnok ha introdusert en helt ny sjanger i Sverige med boken Frihet og fangenskap, en historisk roman fra Sverige. En annen bok som kan være verdt å merke seg er Jakten på tjenerens uforklarlige forsvinning av Tarquin Hall. Peter Carey, som tidligere har vunnet Bookerprisen, er aktuell med Parrot og Olivier i Amerika på norsk. Her befinner vi oss i Frankrike rett etter revolusjonen. The Guardian var veldig begeistret for romanen da den kom ut første gang.

Lina Ben Mhenni var en av bloggerne som var med på å styrte diktaturet i Tunisia. I mars kommer hennes bok Tunisian Girl ut på norsk. Pønskens gudmor. Patti Smith, er aktuell med sin selvbiografi Just Kids, og Per Asle Rustad skriver om de klarsynte vi blant annet kjenner fra Tvprogrammene på TVNorge i boken som nettopp heter Klarsynt.
Julie M. Brodtkorb har skrevet Bare en kvinne. Her handler det blant annet om likestilling og hennes egne erfaringer. Siren Henschien har skrevet om Ragnhild - saken i boken Hun ville jo ikke dø. Stein Morten Lier har skrevet om Mafia i Norge.

Skyldig til det motsatte er bevist vil trolig skape endel debatt, her handler det om å bli siktet og fengslet i årevis for et drap man ikke har begått. Vil du lese spennende forfatterportretter, kan du sjekke ut boken Døde fedre, her finner du stoff om forfattere som Haruki Murakami, Kjell Askildsen og Jon Fosse.


Lavkarboentusiuaster får nye oppskrifter å bryne seg på i boken Lavkarbo til hverdags av Lena Beatrice Aronsen, bloggeren bak den populære bloggen Lena Beatrice; Slank og frisk med lavkarbo. Norges mest leste blogger, Caroline Berg Eriksen, er aktuell med Fotballfruens dagbok, og på bloggen sin har Caroline fortalt at det vil være mange lavkarbooppskrifter i denne boken. Ønsker du å vite mer om hva lavkarbo kan bidra til rent helsemessig, er boken Frisk med lavkarbo, Bekreftelsen et mulig valg.

Godt i pocket:

Flere gode titler er ute i pocket denne måneden. Fedrenes løgner av Tom Egeland har vært ute i storpocket en stund, nå kommer boken i vanlig pocketformat. Thomas Enger sin Fantomsmerte, som nå er nominert til Rivertonprisen, er også ute i pocket i mars. Kurt Aust sin roman Når døde hvisker kan også være verdt å sjekke ut denne måneden.Hvis du ønsker en roman som virkelig utfordrer seg som leser, kan jeg anbefale Kråkejenta.

En roman jeg skal skaffe meg i pocket nå er Overgangen av Justin Cronin. Jeg har romanen i innbundet og har begynt på den, men siden den er så tykk ble det innbundede formatet vanskelig å ta med seg rundt. Jeg anbefaler dessuten Alle sjelers natt av Deborah Harkness. Litteraturinteresserte kan også merke seg at Flommens år av Margaret Atwood kommer i pocket i mars.

God lesemåned!


Labels: , ,