Bokanmeldelse: Insurgent, Veronica Roth - spoiilere om du ikke har lest Divergent

Forlag: HarperTeen
Sideantall: 525 (Innbundet)
Utgitt: Mai 2012
Sjanger: Ungdom, dystopi
Kilde: Kjøpt
Verdt å vite: Oppfølgeren til bestselgeren Divergent. Roth debuterte med Divergent, som ble en New York Times - bestselger. Summit Entertainment, filmstudioet som lagde Twilight - filmene, har kjøpt filmrettighetene til bøkene. Bok tre i serien skal visstnok komme ut i 2013, men det har ikke kommet noen konkret dato enda.

One choice can transform you—or it can destroy you. But every choice has consequences, and as unrest surges in the factions all around her, Tris Prior must continue trying to save those she loves—and herself—while grappling with haunting questions of grief and forgiveness, identity and loyalty, politics and love. Tris's initiation day should have been marked by celebration and victory with her chosen faction; instead, the day ended with unspeakable horrors. War now looms as conflict between the factions and their ideologies grows. And in times of war, sides must be chosen, secrets will emerge, and choices will become even more irrevocable—and even more powerful. Transformed by her own decisions but also by haunting grief and guilt, radical new discoveries, and shifting relationships, Tris must fully embrace her Divergence, even if she does not know what she may lose by doing so.

God oppfølger (Obs, spoilere om du ikke har lest Divergent)

Som så mange andre har jeg ventet lenge på oppfølgeren til Divergent, som var en av favorittbøkene mine i 2011. Jeg forhåndsbestilte Insurgent med en gang det var mulig, men kjøpte også boken på kindle på release - datoen fordi jeg ikke ville vente til den innbundne boken kom i posten. Det er veldig godt å se at Insurgent ikke er blitt noen annenrangsbok ift Divergent.

Insurgent starter der hvor forgjengeren slutter. Det står enda mer på spill for Tris, og hun må kjempe for sitt eget liv, det hun tror på og de hun har kjær. Noen vil svært gjerne komme til bunns i hva som skjuler seg i tankene og hodet til dem som er "divergent", konflikter er under oppseiling og man må velge side.  Flere avsløringer kommer også for dagen, og Tris begynner å stille spørsmålstegn ved betydningen av de ulike faksjonene. 


I read somewhere, once, that crying defies scientific explanation. Tears are only meant to lubricate the eyes. There is no real reason for tear glands to overproduce tears at the behest of emotion.  I think we cry to release the animal parts of us without losing our humanity. Because inside me is a beast that snarls, and growls, and strains toward freedom, toward Tobias and, above all, toward life. 


Insurgent er en like heseblesende andrebok, som det Divergent var. Det finnes knapt et eneste dødpunkt i hele boken; det vil si, jeg brukte litt tid på å komme inn i boken, men når jeg først var inne i den lot jeg meg rive med fra side til side, den ene nervepirrende hendelsen etter den andre.

En annen positiv ting med boken, er at vi kommer enda mer inn på de ulike karakterene og relasjonene dem i mellom. I særdeleshet syntes jeg det er flott at forfatteren bruker mer tid på å utvikle forholdet mellom Tris og Four. Dette gjør hun fortsatt på en troverdig og fin måte, uten bruk av kliss og klisjeer. Tris har også en utvikling, det samme har flere av de andre karakterene. Det er i det hele tatt flere gode karakterskildringer i denne boken kontra den forrige, noe som jo er naturlig. I bok en skal man sette hele handlingen og rollene i den, i bok to kan man spinne videre på det grunnlaget man skapt, deriblant gå dypere inn i de ulike personene som opptrer mellom sidene.


Evil depends on where you're standing

Språket er også like godt som i den første boken, med flere gode setninger og gullkorn. Det er få setninger som føles overflødige. Alt glir perfekt sammen.


Grief is not as heavy as guilt, but it takes more away from you.

Den siste halvdelen av boken er ulidelig spennende, og slutten gjør at jeg gjerne vil ha tak i neste bok nå! Hvordan skal jeg klare å vente til 2013???

Jeg har sagt at dette er en av seriene som jeg tror vil kunne ta opp arven etter The Hunger Games, og det mener jeg fortsatt. Her har du alt; spenning, romantikk, dypere temaer, dramatikk, hemmeligheter etc. Jeg elsker universet som Roth har bygget opp, og karakterene som befolker det. Jeg liker tankegangen bak de ulike faksjonene, og måten disse behandles på. Vi blir også bedre kjent med flere av de andre faksjonene i denne boken, og det satte jeg også stor pris på.

Jeg har fortsatt ikke hørt eller lest noe om at det planlegges en norsk utgivelse av denne serien. Håper norske forlag svinger seg rundt, for populariteten til denne serien vil nok bare fortsette å vokse.

Hvis du har lest Divergent, gled deg! Hvis du ikke har lest Divergent, så gjør det nå. Dette er en knallbra serie!


Andre anmeldelser:
Ebokhylla mi

Empire of Books
Magical Urban Fantasy Reads

Labels: , , , , , , , , , ,