Forlag: Piratforlaget Sideantall: 401 (Pocket) Utgitt: 2009 Sjanger: Krim Kilde: Kjøpt Verdt å vite: Dette er Ohlssons debut, og hun har siden den gang rukket å bli en godt likt krimforfatter både i Sverige og i andre land. I april i år ble det kjent at det skal lages filmer av de tre første bøkene hun har skrevet.
En liten pike forsvinner på sentralstasjonen i
Stockholm og faren blir raskt mistenkt. I en annen del av Sverige lever
en ung kvinne i skjul, redd for å bli funnet av mannen som hun først
trodde var den prinsen og befrieren hun hadde ventet på helt siden
barndommen. Hun vet bedre enn noen andre hvorfor piken på toget er
forsvunnet, og enda en gang forbereder hun seg på å flykte.
Etterforskningen ledes av den legendariske politimannen Alex Recht, den
ivrige kriminalbetjenten Peder Rydh samt den sivilansatte etterforskeren
Fredrika Bergman. Dette er den første romanen om Alex Recht og hans
etterforskningsgruppe.
Uoriginal sidevender
I Ohlssons debutroman forsvinner en liten pike fra et tog. Ingen av passasjerene har sett hvem som gjorde det, og snart blir pikens far mistenkt. Innad i politiet er det først delte meninger om hvor mye ressurser de skal bruke på saken, men så tar den en ny vending ... I denne boken blir leseren kjent med Fredrika Bergman, en sivilansatt etterforsker, og hennes kollegaer Alex Recht og Peder Rydh. Ved siden av å arbeide i politiet, har de sitt å stri med på den private fronten.
Som du skjønner av mitt lille handlingsreferat, er ikke dette en spesielt original krim. Du finner krim som dette i dusinvis, spesielt blant de engelske titlene. Innenfor den nordiske krimsjangeren er boken heller ikke unik. Et mysterium er på plass, og etterforskerne som skal løse det hele har alle sine problemer ved siden av jobben. Fredrika har et forhold til en gift mann. Peder kjeder seg i ekteskapet og koser seg med kvinner han møter i jobbsammenheng. Alex savner sønnen som ikke lenger bor i landet. Vanskelige forhold er i det hele tatt et tema som går igjen i denne boken. Måten man utnytter andre mennesker på, hvordan man selv kan bli utnyttet. Vanskelige følelser.
Noen, Alex kunne ikke huske hvem, hadde sagt at det er like vanskelig å bære på en stor sorg som å gå på nattgammel is. I det ene øyeblikket føles det bra, i neste øyeblikk tråkker man plutselig igjennom og faller ned i det ondes mørkeste mørke.
Men selv om boken ikke er spesielt original, er den spennende. Jeg elsker denne typen bøker, og ble helt oppslukt. Det inngir alltid spenning i boken når gjerningsmannens tanker og handlinger vies plass innimellom kapitlene hvor politifolkene og etterforskerne har synsvinkelen. Det er heller ikke et spesielt originalt grep, men det funker.
Da jeg hadde lagt fra meg boken, var jeg utslitt og følte at jeg hadde hatt en veldig god lesestund. Så god at jeg la til boken på favorittlisten min på bokelskere.no. Jeg gikk også i gang med neste bok av forfatteren. Selv om dette ikke er en bok som får toppkarakter av meg, så er det absolutt en bok det er verdt å lese, spesielt hvis du liker svensk krim. En god debut er boken også. Ohlsson viser at hun forstår sjangeren og at hun mestrer den, selv om dette ikke på noen måte innebærer en fornyelse av sjangeren.
Forlag: Piratforlaget Sideantall: 388 (Innbundet) Utgitt: 2011 Sjanger: Krim Kilde: Kjøpt Verdt å vite: Se under samme avsnitt om Askepott.Tusenfryd ble nominert til Årets beste kriminalroman i Sverige.
En prest og hans kone blir funnet skutt i
sitt hjem. Det ser ut til at mannen først har tatt livet av sin kone, og
deretter tatt sitt eget liv. Innelåst i en leilighet venter Ali på en
beskjed. Han har flyktet fra et brennende Irak og håper på en framtid i
Sverige. Det eneste som kreves er en enkel byttehandel. I Bangkok er en
svensk kvinne i ferd med å bli avskåret fra omverdenen. Noen nedmonterer
livet hennes, bit for bit. Fredrika Bergman og hennes kolleger i Alex
Rechts etterforskningsgruppe står overfor en langt mer komplisert sak
enn en familietragedie. Samtidig får Fredrika uforutsigbare utfordringer
i sitt eget privatliv.
Ohlsson viser mer talent
Jeg gikk i gang med denne romanen nesten med en gang jeg var ferdig med Askepott, og det var utrolig gøy å se at Ohlsson har forbedret seg siden debuten (som jeg likte).
En ung pike utsettes for en sjelsettende opplevelse en midtsommerdag. I nåtiden blir et ektepar funnet døde, de har tilsynelatende tatt sitt eget liv. Det er også andre dødsfall som dukker opp og trådene leder mot flyktninger og innvandring. Fredrika, Peder og Alex, som vi ble kjent med i forfatterens debut, er tilbake for å nøste i trådene. De har fortsatt ting som krever deres oppmerksomhet på hjemmebane, og som også tar fokus.
Tusenfryd er ikke i like stor grad en sidevender som det Ohlssons første bok var det. Begynnelsen er god og sitter rett i magen, så blir boken etter hvert mer omstendelig. Det er mye som skal på plass i starten, mange tråder som skal legges ut. Det er flere karakterer i boken som krever plass, og flere bihistorier. Innimellom kan det virke litt mye, men forfatteren har full kontroll. Det vises i de siste kapitlene hvor alt rulles opp.
Ohlsson har skapt et svært godt plott, ingen er slik som det virker og det er flere overraskelser her. Boken har også, slik som mange krimromaner har, en god dose samfunnskritikk. Her handler det om flyktninger, menneskesmugling og innvandring. Ohlsson faller heller ikke for fristelsen til å la karakterenes privatliv få for stor spalteplass. Balansen mellom dette og etterforskningen/mysteriet er god. Det slippes også noen små hint om ting som kanskje vil kunne ta plass i neste bok.
Alt i alt er dette en bedre bok enn Askepott, og jeg gleder meg til å ta fatt på neste bok av forfatteren.