Debutant nominert til Bokhandlerprisen

Nå er de nominerte til Bokhandlerprisen 2012 offentliggjort. Bokhandlerprisen er en pris som stemmes frem blant de ansatte i landets bokhandlere hvert år. Først sender hver enkelt inn sin nominasjon til den boken de mener bør vinne. De som får flest stemmer skal så stemmes på om igjen, og vinneren her vinner prisen.

Årets liste over de nominerte er veldig spennende, og på den finner vi blant annet en av høstens mest omtalte debutanter :

Frode Granhus: Stormen
Gabi Gleichmann: Udødelighetens elixir 
Gunnar Staalesen: Der hvor roser aldri dør
Henrik H. Langeland: Hauk og due
Jørgen Jæger:  Stemmen
Jørn Lier Horst: Jakthundene
Pedro Carmona-Alvarez: Og været skiftet og det ble sommer og så videre
Per Petterson: Jeg nekter

Tiger Gartè: Fuglehotellet

Trude Teige: Svik

Det blir ikke lett å spå en vinner blant disse, konkurransen er sterk. Det er veldig morsomt at det er en debutant blant de nominerte. Gabi Gleichmann har opplevd suksess med sin Udødelighetens elixir, og boken er solgt til en stor rekke navn. Skal det bli en debutant som vinner den gjeve prisen i år? Det er ikke overraskende at Jørn Lier Horst er nominert med sin bok. Jakthundene har ligget på bestselgerlistene siden den kom ut og har høstet mange gode anmeldelser. Horsts popularitet ble også bekreftet da han vant Bokhandlerprisen 2011, foran blant andre Jo Nesbø med Gjenferd. Det er heller ikke overraskende at store navn som Gunnar Staalesen og Per Petterson er nominert.

Juritzen forlag satser bra på Jørgen Jæger, som gikk til deres forlag for en tid tilbake. Deres bestrebelser for å få Jæger med på listen over de nominerte i år har lykkes, da mange bokhandlere liker Stemmen godt. Frode Granhus har mottatt gode kritikker for sin krim Stormen, og det er derfor gledelig at han også troner blant det gode selskap i år. Like hyggelig synes jeg det er at Trude Teige er nominert med sin krim Svik. 

Henrik Langeland har kommet med bok nummer to i det han har kalt sitt livsverk. Verdensmestrene var populær blant norske boklesere da den utkom, og Hauk og due ser også ut til å ha truffet de mange leserne i norske bokhandlere i år. Gledelig er det også at Pedro Carmona-Alvarez er nominert med sin nyeste roman.

Sist men ikke minst finner vi Fuglehotellet av Tiger Garte. Garte har fått mye blest om sin utgivelse, blant annet i en kommentar i Aftenposten som kritiserte bruken av terningkastene på omslagene. Bokhandlerne har svart på kritikken med å sende Gartes bok inn på nominasjonslisten til bokhandlerprisen.  Listen bærer ellers preg av at krimlitteraturen står sterkt i Norge.

Hvilken bok tror du vil stikke av med Bokhandlerprisen 2012 når denne offentliggjøres 20. november i år?

Labels: , , , , , , , , , , , ,