Halloween-tips 2: Zombier

Først var det vampyrer, så ble det varulver. Engler har også vært en farsott i de internasjonale ungdomsromanene, og det samme har havfruer og havmenn vært. Nå har et nytt vesen gjort sitt inntog i de paranormale bøkene, nemlig zombien. Er du på utkikk etter skumle bøker til Halloween, kan zombielitteraturen være et sted å titte.

Zombier har hatt sin egen nisje innen litteraturen siden 1990-tallet, men det er først de siste årene interessen for disse skapningene for alvor har tatt av. I 2009 begynte zombiene å dukke opp i flere bokmanusskripter. Det utkom bøker som Pride, Prejudice and Zombies og the Forrest of Hands and Teeth, for å nevne noen. Året etter, i 2010, hadde the Walking Dead premiere på britiske TV-skjermer.

I år og i fjor har bare tilveksten av zombie-bøker økt, og her er det noe for en hver smak. Mange tenåringer sitter klistret til boksidene mens de leser om en udøds håpløse kjærlighetsforhold til et vanlig menneske. Kanskje er det nettopp likheten med vampyrene som gjør zombiene så tiltrekkende for leserne. Der hvor vampyren må kjempe mot sin tørst etter blod, må zombiene kjempe mot sin hunger etter menneskekjøtt. Både vampyrer og zombier er pariaer, utstøtt og uglesett, ikke akkurat den ideelle svigermors drøm. De kan ofte leve liv i ensomhet, hvor de dras mellom egen samvittighet og egne lyster. Når et menneske trer inn i deres verden, kan det fort bli farlig.

Jeg har selv vært svært skeptisk til å lese bøker med zombier i noen av hovedrollene, men etter at jeg satte meg ned med Dearly Departed, ble jeg omvendt. Nå forstår jeg noe av grunnen til at de er så populære. Zombier står utenfor samfunnet, og man kan ikke annet enn å føle sympati med den smerten de føler over livet de lever, og deres lengsel etter en annen tilværelse.
Dearly Departed fikk svært gode skussmål av amerikanske bokbloggere da den utkom, og i år kom oppfølgeren Dearly, Beloved:

Idealer fra 1800-tallet står sentralt i verdenen vi blir presentert for i Lia Habels bøker, og det er også tilfelle i Someting Strange and Deadly av Susan Dennard som også utkom i år:En annen populær zombiebok er Warm Bodies av Isaach Marion. Denne boken er i ferd med å bli filmatisert, og kommer på kino i statene i 2013.


En av de mest opphypede utgivelsene i år, har vært ungdomsromanen Alice in Zombieland av Gena Showalter. Showalter har basert sin roman på det klassiske eventyret, og samtidig puttet inn skumle zombier. Jeg kommer snart med en omtale av denne boken her på bloggen.
Ilsa J. Bick skriver om zombier i Ashes, første boken i en trilogi. Oppfølgeren, Shadows, kom nylig ut.
Hvis du ønsker flere tips til ungdomsbøker som omhandler zombier, anbefaler jeg deg en tur innom bokbloggene The Bookish Brunette og Between the Pages. Begge disse er storforbrukere av zombielitteratur, og kommer med mange gode lesetips. De arrangerer også en egen zombieuke på bloggene hvert eneste år.

Flere zombiebøker som kan være verdt å sjekke ut:
Jonathan Maberry: Rot & Ruin
Jonathan Maberry: Patient Zero
Ann Aguirre: Enclave
Courtney Summers: This is Not a Test 
Jeyn Roberts: Dark Inside
Yvonne Woon: Dead and Beautiful
Mari Mancusi: Tomorrow Land
Rusty Fischer: Zombier Don't Cry
Amy Garvey: Cold Kiss og Glass Heart
Rhiannon Frater: The First Days
Daniel Waters: Generation Dead
Holly Black: Zombies vs Unicorns
Alden Bell: The Reapers are the Angels
Charlie Higson: The Enemy
Sean Beaudoin: The Infects 
Darren Shan: Zom-B 
Amy Plum: Die for Me 
Michele Vail: Undeadly
Amanda Hocking: Hollowland 

For eldre lesere:
Stephen King: Cell 
Robert Kirkman & Tony Moore: The Walking Dead
John Ajvide Lindqvist: Håndtering av udøde
Max Brooks: Z
Max Brooks: The Zombie Survival Guide
Mira Grant: Deadline
Colson Whitehead: Zone One
David Wellington: Monster Island
Brian Keene: The Rising 
W.B. Seabrook: The Magic IslandH.P. Lovecraft: Re-animator
Antologi: The Living Dead
Lynn Messina: The Girl's Guide to Dating Zombies

Du finner også endel zombier i bøkene om Anita Blake av Laurell K. Hamilton. 

Har du andre gode tips til zombielitteratur, som ikke jeg har nevnt i denne posten, så legg gjerne igjen en kommentar under innlegget.

Labels: , , , , , , , , , , ,