Bokanmeldelse: Kunsten å høre hjerteslag

Forlag: Cappelen Damm
Sideantall: 288 (Innbundet)
Utgitt: Januar 2013
Kilde: Leseeksemplar
Verdt å vite: Kunsten å høre hjerteslag er debutromanen til tyske Jan-Philipp Sendker, og den utkom for første gang i 2002. Den har vært en bestselger i flere land, og Amazon kåret den til Amazon Best Book of the Month i februar i fjor. Sendker har arbeidet flere år som journalist. Han har vært amerikansk korrespondent for det tyse nyhetsmagasinet Stern og også Asia - korrespondent for samme medie. Av andre bøker har han skrevet Cracks in the Great Wall, en dokumentarbok om Kina. Hjemmesiden han finner du her.

Lavmælt og vakkert om kjærlighetens mange ansikter

Kjærligheten står i sentrum i denne bokdebuten som så langt er solgt til 20 land. Her møter vi Julia, som har reist til Burma for å lete etter sin far, Tin Win. Han forsvant for fire år siden, og først nå har Julia kommet på sporet av ham. I landsbyen Kalaw i Burma, stedet der hennes far vokste opp, blir hun kjent med U Ba som begynner å fortelle en historie som strekker seg fra tiden før Tin Win ble født, og helt inn i Julias levedager. En sentral del av historien er den funksjonshemmede kvinnen Mi Mi.

Det utkommer fryktelig mange bøker som baserer seg på den samme oppskriften: en historie fra fortiden kobles sammen med en historie fra nåtiden. Det må også helst ligge noen ubesvarte spørsmål der, som leseren får svar på etter hvert som handlingen i boken skrider frem. Kjærlighet bør også være en del av bildet. Kunsten å høre hjerteslag føyer seg således greit inn i denne typen bøker, men har samtidig flere kvaliteter som mange av underholdningsbøkene innenfor denne sjangeren mangler - ikke minst fordi forfatteren så behendig unngår bruken av klisjeer. Dette er en bok som passer innenfor den forannevnte oppskriften, men det er også en helt annerledes bok. Den lodder dypere.

Kunsten å høre hjerteslag er en lavmælt fortelling. Forfatteren skriker ikke til leseren og pøser på med dramatiske effekter for å trekke denne inn i fortellingen, og det er nettopp fraværet av disse tingene som gjør at fortellingen blir så uimotståelig for meg. Dramatikk er det mye av i romanen, men den kommer naturlig og føyer seg veldig fint inn i historien. Sendker tar seg tid til å bygge opp alt sammen: scenarioet, karakterene, plottet.  Selv om boken ikke har de saftigste cliffhangerne på hver side, fant jeg meg likevel i å vende sidene raskere og raskere, sugd inn i en fortelling jeg ikke ville gi slipp på.

En annen ting som betar meg med denne fortellingen, er måten forfatteren tar for seg temaet kjærlighet. Dette gjøres så sart, så fint, så enkelt men likevel så flott. Boken handler blant annet om kjærlighetens mange ansikter, og om forhold mellom mennesker. Boken oversvømmes også av en kjærlighet til naturen og alt som lever i den, og til Burma. Boken er på mange måter en kjærlighetserklæring til dette landet, og menneskene som bor der.

Boken har også flere budskap og temaer. For det første er det en historie om fravær, savn og lengsel. Hva gjør det med oss når noen vi elsker forsvinner? Hvordan skal man takle lengsler og sorg, å gå videre? Mye av fortellingen ses gjennom barnets øyne, og det bidrar til å gjøre den sterk. Det handler også om å møte nye verdener enn dem vi er kjent med, og da tenker jeg ikke nødvendigvis på en verden som et fysisk sted. Jeg opplever at Sendker forsøker å formidle at vi må våge å lukke oss opp for verden rundt oss, forsøke å sanse med andre sanser enn dem vi bruker til vanlig. Han viser oss at det ikke er en undergang om man får en funksjonshemming, at den tvert i mot kan føre til at man får et rikere liv fordi man nettopp møter en annen verden. Han skriver om at vi i dagens verden har lært oss til å stole så mye på enkelte sanser, som øynene, at vi har lukket oss for andre. De som åpner seg opp for en annen verden, vil kunne beherske kunsten å høre hjerteslag.

Og sist men ikke minst spør forfatteren seg gjennom karakterene i boken og det de opplever: Hva er skjønnhet? Er skjønnhet kun det vakre og det blotte vi ser med øynene, eller finnes det en annen skjønnhet? Kunsten å høre hjerteslag handler om styrke og om å være modig - tørre å være annerledes. Dette er en bok som rommer mye klokskap og visdom, og en bok som gir deg litt å tenke på.Jeg ble både inspirert av romanen, og den satte i gang noen tankeprossesser.

Boken kan leses som en enkeltstående roman, men Sendker har opplyst på sin hjemmeside at han arbeider med en oppfølger slik at man skal få vite enda mer om karakterene i romanen. 
Labels: , , , , , , , , , ,