Kjapp omtale: The Never List, Koethi Zan


Forlag: Harvill Secker
Sideantall: 320
Utgitt: August 2013
Sjanger: Krim
Kilde: Kjøpt bok
Verdt å vite: Koethi Zan er fra Alabama i USA, og har studert jus ved Yale. Etter endt utdannelse arbeidet hun flere år som advokat i New York i et firma som spesialiserte seg på investeringsbanker. Senere ble hun ansatt i et annet firma hvor klientene i all hovedsak kom fra underholdningsbransjen. The Never List er hennes debutroman.

Kjapp omtale: 
The Never List har på flere krimnettsteder blitt utropt til den romanen det har vært knyttet størst forventninger til denne sommeren. Mange nevner den i samme åndedrag som Flink pike av Gillian Flynn. Store navn som Jeffery Deaver og Tess Gerritsen har kommet med blurber. Forventningene mine var skyhøye, men ble ikke helt innfridd.

Dette er i aller høyeste grad en spennende thriller: tre jenter ble reddet etter flere år i fangenskap i en kjeller hos en sadistisk psykopat. En av dem er Sarah Farber, og flere år etterpå sliter hun fortsatt med traumene etter det hun opplevde i fangenskap. Da hennes kidnapper har mulighet for å bli prøveløslatt, må Sarah konfrontere fortiden på nytt, og det skal by på mange overraskelser.

Dette er en type bok man fort leser ut på en kveld. Spenningen er tidvis høy, og det er mange overraskelser og vendepunkter. Når jeg ikke ble helt overbevist, handler det om at jeg har lest alt dette før. Det er også vanskelig å tro på mye av det som skjer i boken, både ift karaktertegninger og handling generelt. Ingrediensene er de samme som i de fleste flyplassthrillere, og jeg forsto etter hvert hvor dette bar her. Det mest uhyggelige med boken er kanskje hvor mange likhetstrekk det er mellom denne, og den grufulle hendelsen med flere kvinnelige kidnappingsofre, som ble rullet opp i USA for en tid tilbake. Men som enkel og spennende tidtrøyte, for eksempel på toget til og fra jobb, funker denne boken godt. Kjapt lest og kjapt glemt. Jeg regner også med at det ville komme en filmversjon etter hvert.


 

Labels: , , , , , , , ,