New Adult - den nye populærsjangeren

New Adult startet som en markedsføringsgimmick, og har på få år vokst til å bli en stor sjanger i USA. En sjanger hvor også selvpubliserte forfattere kan oppnå høye salgstall og berømmelse. 

-Forlagsbransjen er en industri som er under konstant endring og utvikling, og som trenger å endre og utvikle seg for å kunne overleve. New Adult er delvis et markedsføringsknep, fortalte redaktør S. Jae Jones i St Martin's Press til en forfatterblogg i november 2009.

Det var nemlig det amerikanske forlaget St Martin's Press som lanserte New Adult i 2009. De var på jakt etter bøker som kunne passe for lesere som var på vei til videre utdannelse på universiteter og lignende. Bøker som beskrev deres hverdag, deres tanker og utfordringer. Kort sagt hvor hovedpersonen opplever overgangen fra det å være ungdom til å bli voksen, med alt det dette innebærer. Young Adult, som er navnet på ungdomsromansjangeren i USA har blitt ekstremt populær, og forlaget ville dra nytte av denne populariteten. De arrangerte derfor en romankonkurranse, hvor de gikk ut med følgende:
St. Martin’s Press is actively looking for great, new, cutting edge fiction with protagonists who are slightly older than traditional YA and can appeal to a younger adult audience. Since twenty-somethings are devouring YA, St. Martin’s Press is seeking fiction with a YA sensibility that can be published and marketed as adult; kind of an older YA or “new adult.

Forlaget fikk inn hele 382 manus på to uker, og var overveldet over responsen.  Det skulle imidlertid ta noen år før new adult tok virkelig av, og mange tilskriver Tammara Webbers opprinnelig selvpubliserte eBok Easy som den som sørget for at sjangeren tok av. Selvpublisering, ikke forlagene, var nemlig det som sørget for at new adult skjøt fart. Mange forlag ville ikke anta manus innen sjangeren, fordi de anså den som en markedsføringsgimmick, og regnet ikke med det fantes interesserte lesere.
Easy kom på norsk høsten 2013


Easy ble utgitt første gang i mai 2012, og føk raskt opp på bestselgerlisten hos Amazon, selv med minimal markedsføring. Flere forfattersuksesser skulle følge, og navn som Colleen Hoover, Jamie McGuire, J.A. Redmerski og Abbi Glines er nå på mange leseres lepper. Deres suksesser har åpnet øynene til den tradisjonelle forlagsbransjen, og flere forlag har kjøpt opp rettighetene til de tidligere selvpubliserte bøkene. Det er også blitt hevdet at E.L. James og hennes Fifty Shades of Grey har banet veien for suksessen til new adult, og forlagenes nye satsing på denne sjangeren. Ikke bare blir selvpubliserte suksesser kjøpt opp. Flere forlag, blant dem Random House, har lansert nye imprints som kun utgir new adult. Bokbloggere og jungeltelegrafen er en annen faktor som blir trukket frem når man skal forklare suksessen til new adult. De sosiale mediene har bidratt til å spre ordet om bøkene, og steder som Goodreads har generert enda flere lesere til bøkene. I tillegg har egne nettsteder som New Adult Alley oppstått. Colleen Hoover var svært bevisst på makten til sosiale medier da hun selvpubliserte Slammed i januar 2012, og hun sendte ut gratis eksemplarer av boken til lesere som var kjent for å ha stor påvirkningskraft.


Men bøkene og sjangeren har også skapt kontroverser. For det første er det mange som hevder at dette overhode ikke er en sjanger. Videre blir det pekt på at det ikke er passende med det seksuelle innholdet mange av bøkene har. Noen mener at dette er bare vanlige ungdomsbøker som har fått en seksuell innpakning, og at bøkene profitterer på at sex alltid selger. Det er også blitt hevdet at sjangeren bidrar til å putte enda flere merkelapper på bøker, noe som ikke ses på som et gode.

Uansett hva man måtte mene. New Adult fortsetter å selge, og blir nå også kjøpt opp av forlag internasjonalt. Denne våren kommer Jamie McGuires suksesser ut på norsk hos Cappelen Damm og Gursli Berg Forlag utgir J.A. Redmerksis suksess Kanskje aldri senere denne måneden. Jeg har også et fokus på sjangeren her på bloggen denne våren, og allerede i morgen kan du lese et intervju med nettopp Redmerkski her på bloggen. Bokanmeldelse følger senere, sammen med anmeldelse av flere bøker innen sjangeren. Trenger du tips til hvor du skal begynne for å orientere deg, innen sjangeren, har jeg laget en liste i bunnen av dette innlegget med oversikt over noen av de mest populære bøkene i sjangeren.

Leseliste:
Tammara Weber: Easy
J.A. Redmerski: Kanskje aldri
Abbi Glines: Fallen to Far
Colleen Hoover: Slammed og Hopeless
Jamie McGuire: Beautiful Disaster
Cora Carmack: Losing it
Jessica Sorensen: The Secret of Ella and Micha
Katy Evans: Real
J. Lynn: Wait for You
Beth Reekless: The Kissing Booth
J. Sterling: The Perfect Game
Addison Moore: Someone to Love
Katja Millay: The Sea of Tranquility


Kilder:
Wikipedia
New Adult Alley
Uncreated Conscience
Tammara Webers blogg
Usa Today
ABC News
The Guardian

Labels: , , , , , , , , , , , ,