Ruth Lillegraven og Agnes Ravatn vant Bokbloggerprisen 2013

Det har blitt en årlig tradisjon at norske bokbloggere har treff under Oslo Bokfestival. Bokbloggere fra fjern og nær flyr, kjører og toger til hovedstaden for en helg helt i litteraturens tegn. Vi snakker om litteratur, deler entusiastisk tips om bøker vi liker, snakker om blogging generelt og egne tanker rundt dette, henger i bokhandlere og har det rett og slett knakende fint.

Bokbordet er blitt en fast foreteelse på bokbloggertreffet. I år valgte vi å la være å ta i mot anmeldereksemplarer fra forlag, og tok heller med bøker selv som vi la på bordet. Vi ønsker å vise vår uavhengighet og vil ikke oppleve at bøkene som hadde ligget på bordet hadde styrt hva bokbloggere leste det neste halve året.

Årets bokbloggertreff var ikke bare det tredje i rekken, men hadde også en helt spesiell stemning over seg for denne gangen skulle vi dele ut Bokbloggerprisen for første gang, etter at vi hadde bokbad med de nominerte forfatterne. Ideen til prisen fikk vi som organiserer bokbloggertreffet på vårt julebord i 2012, og inspirasjonen var hentet fra svenske bokbloggere. Vi hadde lyst til å gjøre noe som kunne samle de norske bokbloggerne, og samtidig sette søkelyset på norsk litteratur og norske forfattere.  Som Line Tidemann sa det i talen sin under utdelingen:

-Vi ønsket å øke engasjementet for norsk samtidslitteratur blant oss bokbloggere, til å diskutere hva vi leser av norske bøker. Hva vi synes er bra. Hva vi synes er mindre bra. For en del av oss er nok ikke norsk samtidslitteratur det som frister mest i bokhandelen. Når norsk samtidslitteratur nevnes i kommentarfeltet på min blogg, er det ofte med et negativt fortegn; at den mangler humor, er besatt av nære relasjoner, har navlebeskuende hovedpersoner, mangler gode historier og i bunn og grunn er veldig lite spennende. Nå hadde vi muligheten til å oppdage gode norske bøker som vi kanskje ellers ikke ville ha lest, fortalte Tidemann.

Bokbloggerprisen går til bøker utgitt på norsk for første gang året før, så i janur i år åpnet vi for nominasjoner til årets pris. 57 bokbloggere nominerte til sammen 145 bøker fordelt på kategoriene Årets roman og Åpen klasse:

67 bøker var nominert til Årets roman.
78 bøker var nominert i Åpen klasse.
23 av 67 romaner var krim.
28% av stemmene i Åpen klasse gikk til barne- og ungdomslitteratur.
28% av stemmene gikk til dokumentar.
13% til lyrikk.
8% til novelle- og essaysamlinger.

De bøkene som fikk flest stemmer ble satt på en såkalt longlist, og dette skulle fort vise seg å bli veldig spennende.  - Den aller siste stemmen som kom inn i januar endret på longlist, da Gaute Heivoll dyttet ut Cecilie Enger. Denne siste stemmen kom for sikkerhets skyld inn siste kveld kl 23.59, fortalte Tidemann.

Noen uker etter nominasjonene gikk vi ut med kortlistene over hvilke bøker som skulle samleses det neste halvåret, og kortlistene så slik ut:

Åpen klasse:
Lisa Aisato: Fugl
Siri Pettersen: Odinsbarn
Ruth Lillegraven: Urd
Årets roman:
Roy Jacobsen: De usynlige
Agnes Ravatn: Fugletribunalet
Herbjørg Wassmo: Disse øyeblikk

De tre nominerte bøkene til Årets roman fikk 8,5% prosent av stemmene i nominasjonsrunden. Bøkene på shortlist i Åpen klasse gjorde det enda bedre, og fikk hele 25% av stemmene.

- Vi har tenkt på samlesingen som det viktigste med prisen både for bloggerne og de nominerte forfatterne.Vi har ikke så mye å tilby forfatterne som vinner. Vi har ingen sponsorer som kan gi pengepremie, og bokbloggere har ikke høy nok status til at vi kan tilby vinnerne prestisje. Men så er det jo ofte sånn med andre priser, at det er gøy for forfatterne å vinne, men enda mer gøy hvis det betyr at bøkene deres får mer oppmerksomhet fra lesere og når ut til flere. Så kanskje kan vi si det sånn at Bokbloggerprisen hopper over pengepremie, heder og ære, og går rett på den staselige bonusen: Massevis av oppmerksomhet fra leserne! fortalte Tidemann.

Lisa Aisato og Siri Pettersen var begge nominert til Bokbloggerprisen 2013 i Åpen klasse.

Vi i komiteen brukte mye tid på å diskutere i forkant hvordan vi skulle legge opp prisen, og vi var usikre på om det var noen vits å ha samlesing i det hele tatt. Vi tenkte at bokbloggerne trolig ville stemme på de samme bøkene som de nominerte, og at plasseringene ikke ville endre seg, men der tok vi veldig feil, og det synes vi er moro. Samlesing av bøker har en hensikt. - Ingen av de seks bøkene har beholdt plasseringen de fikk i januar. Det som er veldig pussig, er at bøkene har flyttet seg helt likt i begge kategorier. Førsteplassene har rykket ned til tredjeplass, tredjeplass opp til andreplass, og andreplass opp til førsteplass, fortalte Tidemann, og kom med en avsløring:- Etter nominasjonsrunden i januar var vinneren i kategorien Årets roman Roy Jacobsens De usynlige. Den fikk aller flest poeng i sin kategori, og den fikk aller flest poeng av de seks bøkene på shortlist. Etter den endelige avstemningen i august var resultatet faktisk snudd på hodet. De usynlige fikk totalt 30 poeng, og havnet på sisteplass både blant romanene og på hele shortlisten, sa Tidemann.

Da stemmegivingen tok til i august i år ble det veldig spennende, og det var fryktelig jevnt. Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo og Fugletribunalet av Agnes Ravatn byttet på å ligge i tet etter hvert som flere bokbloggere stemte på sin favoritt i kategorien Årets Roman. -Det var umulig å si noe sikkert før den siste dagen, altså 20. august. Da hadde vi en andreplass som hadde fått totalt 44 poeng, og en førsteplass som hadde fått 48 poeng, fortalte Tidemann, før en rørt Agnes Ravatn ble utropt som vinneren i Årets roman.

Fugletribunalet av Agnes Ravatn er norske bokbloggeres romanfavoritt fra 2013.

I Åpen klasse var det også veldig jevnt, og det viste seg fort at denne kategorien skapte aller størst engasjement blant bokbloggerne. -Om det var jevnt mellom Wassmo og Ravatn, var det enda jevnere mellom første- og andreplassen i Åpen klasse. Aller siste stemme avgjorde, og ga et endelig resultat der andreplassen fikk 54 poeng og vinneren hele 56 poeng.Det betyr at vinneren i Åpen klasse fikk aller flest stemmer av de seks bøkene på shortlist. Boken som har vunnet i Åpen klasse var den boken som overbeviste, begeistret, engasjerte og berørte flest bokbloggere, fortalte Tidemann, før Lillegraven ble utropt som vinneren.

Ruth Lillegravens Urd har begeistret norske bokbloggere. Foto: Rose Marie Christiansen

Begge de to vinnerne fikk, ved siden av blomster, utdelt en liten bok hvor vi har samlet alle bokbloggtekster om bøkene deres, samt kommentarer på innleggene. Det som varmet et bokblogghjerte var å se hvor glade forfatterne ble for prisen. Lillegraven sa sågar at prisen nesten betydde mer for henne enn Brageprisen, fordi Bokbloggerprisen er lesernes pris. Det er også utrolig morsomt at to bøker på nynorsk stakk av med seieren. Det blir skrevet og sagt mye om norske bokbloggere i offentligheten, og mye av det som ytres er generaliseringer tuftet på myter som ikke stemmer. Bokbloggerprisen viser for alvor at norske bokbloggere langt fra leser og elsker lette underholdningsromaner og krim. Faktisk var det lite krim på listene over de nominerte. Det at en diktsamling fikk aller flest stemmer er veldig morsomt.

De to vinnerne av Bokbloggerprisen 2013. Foto: Rose Marie Christiansen
Bokbloggerprisen har engasjert norske bokbloggere gjennom hele året, og den fortsetter å engasjere. Etter prisutdelingen i går ble det mye snakk om litteratur og 2014 - utgivelser. Det ble delt tips om hvilke av årets diktsamlinger det kan være verdt å merke seg, debutanter som virker spennende og utgivelser som har fått lite omtale i pressen, men som virker veldig gode, samt mange samtaler om bokhøsten og hvilke bøker vi har mest troen på der.

Jeg håper og tror at Bokbloggerprisen kan fortsette å løfte frem god, norsk litteratur, engasjere norske bokbloggere og gi lesetips til alle dere der ute som ikke blogger selv, men som leser norske bokblogger fordi dere vil finne tips til gode bøker. I en tid hvor mange, meg selv inkludert, leser mye på engelsk er det viktig at vi samtidig ikke mister fokuset på den norske litteraturen. Og i en hverdag hvor bestselgerne får stadig mer fokus, slik en artikkel i magasinet i Dagens Næringsliv lørdag viste, er det viktig at vi får fremhevet og satt fokus på bredden i norsk litteratur. Det føler jeg vi så langt har oppnådd med Bokbloggerprisen, og jeg håper det vil fortsette.

Labels: , , , , , , , , , , , , , ,