Bokelskerinnen spår nominasjonene til Rivertonprisen

I morgen blir det klart hvilke fem krimromaner som er nominert til Rivertonprisen 2014. Det hele annonseres på Krimfestivalen i Oslo. Den gyldne revolver har vært delt ut siden prisen ble etablert i 1972, men i 1977 og i 1984 var det ingen vinner av prisen. Rivertonprisen er viktig for en krimforfatter, ikke bare når det kommer til heder og ære. Den kan også bety et eventuelt kommersielt gjennombrudd for den forfatteren det gjelder, og masse fokus på den vinnende boken.

I 2014 hadde jeg et labert leseår, men jeg fulgte godt med i utgivelsene til de ulike forlagene. Krim er en av mine favorittsjangere, og et område jeg alltid har et ekstra øye på. I fjor vant, ikke overraskende, Gard Sveen prisen med Den siste pilegrimen. Her er titlene jeg tror vil bli nominert i år:

Chris Tvedt & Elisabeth Gulbrandsen: Djevelens barn (Cappelen Damm)


Boken har fått en rekke gode anmeldelser, i VG ble det blant annet nevnt at dette er en "krimroman av høy standard". Tvedt har vunnet Rivertonprisen tidligere, i 2010 for boken Dødens sirkel, og kanskje kan han vinne enda en gang i en duo.

Tore Renberg: Angrep fra alle kanter (Forlaget Oktober)


Den andre boken i Teksas - serien har, i likhet med forgjengeren, fått mange gode anmeldelser og kan fort bli en veldig spennende utfordrer til årets Rivertonpris. Boken ble nominert til Bokhandlerprisen 2014.

Monica Kristensen: Ekspedisjonen (Forlaget Press)


Dette er Kristensens femte krimroman. Kritikerne er svært begeistret for bøkene hennes, og flere har ment at det er en skam at hun ikke har blitt nominert tidligere. Kanskje blir det pris på henne i år? Dagbladet utropte Ekspedisjonen til "høstens beste norske krim" i fjor.

Olav W. Rokseth: Broren (Gyldendal)

Rokseths andre thriller har fått gode anmeldelser, og kan fort bli årets underdog slik Sveen var det i fjor. Aftenposten mente at boken "gjør Rokseth til en spenningsforfatter av rang".

I tillegg tror jeg disse tre titlene kan ha en god sjanse for å bli nominert: 

Hans Olav Lahlum: Maurtuemordene (Cappelen Damm)


Lahlums sjette bok i hans historiske krimserie. Hvert eneste år tenker jeg at dette er året Lahlum nomineres og kanskje vinner, men forløpig har det ikke skjedd. Tvedestrandsposten nevnte en Rivertonprisnominasjon i sin anmeldelse av denne boken.

Jorun Thørring: Mørketid (Aschehoug)Thørrings første bok ble nylig film. Mørketid fikk flotte anmeldelser, men Thørring har enda til gode å nå ut til de store, norske lesermassene. Kanskje blir 2015 året da det skjer?Hvis det da ikke blir Marit Reiersgård som nomineres istedenfor. Jeg sto mellom de to, men endte opp med Thørring helt knepent til slutt.

Ole Kristian Ellingsen: Frikjent (Cappelen Damm)

Ellingsens debutkrim fikk gode anmeldelser da den utkom i fjor vår, og kan fort havne på en nominasjonsliste.  Jeg vil ikke bli overrasket om det skjer.

I morgen formiddag avsløres det altså hvilke fem titler som er nominert. Jeg er spent og gleder meg.

Labels: , , , , , , , , , ,