Bokanmeldelse: Judaskysset, Eirik Husby Sæther

Forlag: Gyldendal
Sideantall: 320
Utgitt: Januar 2015
Sjanger: Krim
Kilde: Leseeksemplar fra
Verdt å vite: Eirik Husby Sæther har studert kriminologi, og arbeider til daglig ved Krimvakta i Oslo. Han debuterte på Juritzen forlag i 2012 med Lobotomisten, som senere fikk en oppfølger med Heksedoktoren. Nå har Sæther byttet forlag til Gyldendal, og Judaskysset er første bok i en planlagt krimserie med Mikael Wulf i hovedrollen.

Oslo Noir


Erik Husby Sæthers forlagsbytte kan ha bidratt til forfatterens litterære utvikling. Judaskysset er en mer velskrevet bok enn forgjengerne.

Mikael Wulf er politimann på Grinelaget ved krimvakta i Oslo, og rykker ut på likfunn, dødsfall og voldtekter. Mikael fosterbror, dopselgeren William, har rotet seg opp i en alvorlig situasjon - kidnappet og bedt om å svare for hvor et stjålet parti heroin befinner seg. Da en død narkoman blir funnet på Oslo S blir Mikael tilkalt, og snart forstår han at broren er i alvorlig fare. Det blir et kappløp mot tiden for å finne William før det er for sent.

Judaskysset er en mørk og rå kriminalroman. Forfatterens hang til det nifse og makabre har fulgt ham også inn i denne boken. Han går ikke av veien for å beskrive groteske detaljer. Av og til har han en tendens til å bli litt overforklarende, noe som bremser spenningen i boken. Sett bort i fra detaljene ligger Sæthers talent i skildringene, og her har han hatt en stor utvikling siden debuten. Han er svært god på å skildre mørke og håpløshet, og mennesker som befinner seg helt på bunnen. Han er en god menneskelig observatør, byr på gode metaforer og bilder, og interessante refleksjoner. De gangene han stanser opp og maler ut et øyeblikk er boken på sitt aller beste. Skildringene er også det som hever boken fra det mer gjennomsnittlige, og som gjør at jeg ser frem til å lese mer fra forfatteren senere.

En annen styrke ved boken er at den gir innblikk i et miljø som svært få av oss kjenner fra før. Det er sterkt, men også interessant, å lese om livet til rusmisbrukerne rundt Oslo S og hverdagen til politimennene ved Krimvakta i Oslo. Sæther gir oss et blikk inn mot en rå og annerledes verden, og han gjør det med tyngde og troverdighet.

Judaskysset handler om død og fordervelse. Om mennesker som straffer seg selv og som går med en Judas inni seg. De mørke tunellene under Oslo S, som er en stor del av handlingen, kan stå som en metafor for vandringen i karakterenes egen mørke psyke. Men i enden av en tunell befinner det seg ofte et håpets lys, så også i denne boken.

Terningkast 4

Denne anmeldelsen har tidligere stått på trykk i Bok og samfunn.

Labels: , , , , , , , ,