Hvem nomineres til årets Riverton?

Onsdag 24. februar blir det gjort kjent hvilke av fjorårets krimromaner som er nominert til årets Rivertonpris. 2015 var et krimår som blant annet sto i debutantenes tegn; flere nye og spennende stemmer gjorde sitt inntog på det norske krimbokmarkedet. Navn som Ingar Johnsrud, Helle Stensbak og Ingebjørg Berg Holm høstet gode kritikker blant norske anmeldere. Årets viste også en tendens tilbake mot den klassiske krimromanen, og leserne kunne ta del i historiske mysterier fra forfattere som Jan Boris Stene, Helge K. Fauskanger, Aurstad og Westberg, Hans Olav Lahlum og Frits de Bourg. Gard Sveen fulgte opp sin prisvinnende debutkrim, og vi fikk nye utgivelser fra store navn som Jørn Lier Horst og Jo Nesbø - for å nevne noe av det som satte sitt preg på krimåret.

Det er alltid vanskelig å tippe hvem som nomineres til Rivertonprisen. Jeg har likevel forsøkt meg på en liten gjettelek og satt opp min liste over titler jeg tror kan ha en sjanse til å vinne den gyldne revolver:

Kjell Ola Dahl: Kureren (Gyldendal)


Dahl har mottatt Rivertonprisen tidligere, i 2000 for En liten gyllen ring, men siden det er mulig for en krimforfatter å motta prisen to ganger kan Dahl meget vel vinne den igjen. Et av kriteriene for å motta Riverton gang nummer to er at den gjeldende boken kan regnes som et markant høydepunkt og/eller comeback i forfatterens karriere. Dahl annonserte for noen år siden at han ga seg som kimforfatter, men så kom han over en historie som var for god til å bli liggende og resultatet, Kureren, har fått en rekke gode kritikker og vant Brageprisen i fjor. Det ville forundret meg om vi ikke så Dahl på nominasjonslisten i år.

Ingar Johnsrud: Wienerbrorskapet (Aschehoug)


Johnsrud har fått en knallstart på forfatterkarrieren sin med denne boken. VGs anmelder trillet en sekser på terningen, og også i andre aviser har Johnsrud høstet meget god kritikk. I tillegg er krimdebutanten plukket opp av Salomonsson Agency. Mitt aller heteste tips til å vinne årets pris

Helle Stensbak: Monopol (Gyldendal)


En særdeles tøff krimheltinne og en krim som skiller seg ut ved å inkorporere bilder i handlingen. Monopol treffer i følge norske anmeldere godt når det kommer til nyskaping og originalitet, og jeg tipper den har en god sjanse til å bli nominert til årets pris.

Øystein Wiik: Rekviem (Aschehoug)


Wiik har vært nominert før, for debuten Dødelig applaus. Etter min mening er Rekviem en av hans beste utgivelser så kanskje er det duket for en ny nominasjon til spenningsforfatteren dette året.


Anne Holt: Offline (Vigmostad & Bjørke)


Anne Holt bringer sin krimheltinne Hanne Wilhelmsen tilbake i en krimroman med mange politiske undertoner, og i følge anmelderne er det et vellykket comeback. Holt har også fått Rivertonprisen tidligere, i 1994 for sin andre roman med nettopp Hanne Wilhelmsen i hovedrollen: Salige er de som tørster. 

Eystein Hanssen: Brennemerket (Cappelen Damm)


Hanssen har funnet sin nisje i den norske krimfloraen med en slagkraftig krimheltinne og actionfylte krimromaner. I Brennemerket introduserte han også et annet grep: han gjorde en av sine lesere til karakter i boken etter en konkurranse. Kanskje blir dette året da Hanssen får sin første Rivertonnominasjon?

Fasiten på hvilke titler som har endt opp på årets nominasjonliste får vi som sagt på onsdag.


Labels: , , , , , , , , , , , , , ,