Øya av Victoria Hislop

"En kald vind feide gjennom de trange gatene i Pláka, og den isende høstluften omsluttet kvinnen og lammet kropp og sinn med en nummenhet som nesten blokkerte sansene, men ikke klarte å mildne sorgen. De siste meterne til bryggen lente hun seg tungt til faren, lik en gamel kvinne som følte smerte ved hvert skritt hun tok. Men smertene var ikke fysiske."Slik innledes romanen "Øya" av Victoria Hislop. Romanen, som har ingredienser som familiehemmeligheter, kjærlighet, svik og sjalusi, ble en umiddelbar bestselger da den utkom i Storbritannia i 2005. The Sunday Express omtalte den som "Den nye kaptein Corelli". Også i Norge ble den en suksess, med over 100.000 solgte eksemplarer. Det foregår en innspilling av en gresk tv serie basert på romanen og ubekreftede rykter sier at boken også vil bli overført på det store lerretet.

I boken møter vi britiske Alexis Fielding, som er på Kreta for å finne ut mer om sin mors og sin families fortid, en fortid som har vært holdt skjult for henne i alle år. Det viser seg snart at det gjemmer seg mange dramatiske hendelser i slektens historie. Spedalskhet er bare en av dem.

 Hislop har gjort et imponerende forarbeid når det gjelder å finne informasjon om spedalskhet og hvordan denne sykdommen artet seg, både for menneskene den rammet og for samfunnet rundt. Dette er rett og slett det mest interessante med hele boken. Rent fortellermessig er boken ikke blant de beste jeg har lest og, for å gjengi et sitat fra Aftenpostens anmeldelse av den:
(..)men fortellerposisjonen, der forfatteren gang på gang blir for allvitende om hvordan hennes personer tenker og føler, gjør lesningen noe trettende: Her kunne hun nok med fordel ha overlatt mye mer til leserens meddiktende evne (..)

Så hvorfor er boken blitt så populær? Jeg tror det har mye å gjøre med at den inneholder mange av trekkene vi finner i serieromanene, den mestselgende boksjangeren i Norge i dag. Her er det flust av intriger, endimensjonale karakterer, kjærlighet og mystikk. Den er ikke kjedelig, men jeg hadde nok ventet meg noe mer av den etter alle de gode forhåndsomtalene jeg hadde lest. Hvis du ønsker deg en avkoblende leseropplevelse, er dette absolutt boken for deg. Vil du ha en dypere og mer reflekterende roman, bør du ikke velge "Øya".

Labels: , , , , ,