Bokanbefaling: Noen kjenner mitt navn

Det svarte holocaust blir den kalt, slavehandelen som i flere hundre år bidro til at om lag 10 millioner mennesker ble bortført fra hjemmene sine og solgt som slaver i en annen del av verden. Mange av dem havnet i USA, hvor de gikk en svært miserabel tilværelse i møte. En tilværelse hvor de var prisgitt sin eier og hvor deres verdi ble ansett for å være lavere enn dyrene. Mange ble revet bort fra familiene sine og bukket under for en tidlig død etter år med hardt arbeid på plantasjene.

Det er denne historien forfatter Lawrence Hill ønsker å minne oss om i sin bok "Noen kjenner mitt navn". Her blir vi kjent med Aminata Diallo. En ung pike fra landsbyen Bayo et sted i Afrika på 1700 - tallet. Diallo lever et godt liv, helt til den dagen hun blir bortført av slavehandlere og fraktet til USA for å tjene de hvite, eller toubabene som hun kaller dem. Aminatas liv skal bli alt annet enn enkelt, men gjennom alt bærer hun med seg et brennende ønske om en gang å bli fri og vende tilbake til sin barndomslandby Bayo.

"Noen kjenner mitt navn" er en svært sterk fortelling. Den er sterk i måten den er skrevet på, den ligger et sterkt teppe av kunnskap om historien til disse slavene gjennom hele boken og den er sterk i måten den rett og slett tar tak i deg på og nekter å slippe før du har lukket boken etter å ha lest siste side.

Dette var en bok som levde i meg hele den tiden jeg brukte på å lese den, og som vil fortsette å leve i meg en god stund til. Boken var både tiltrekkende og frastøtende, hjerteskjærende og varm.

Lawrence Hill har skrevet en fabelaktig roman, som innimellom virker mer som en ekte biografi enn en fiktiv historie. Han er utmerket når det kommer til hvordan han skildrer tankene og opplevelsene til den unge Aminata. Leseren har ingen problemer med å forstå at det er en elleve år gammel pike som forteller og Hill klarer også kunsstykket å få Aminata til å gradvis bli eldre, slik at vi som lesere faktisk føler at det er dette som skjer. Romanen er et stykke oppdiktet historie, men Lawrence Hill har brukt mye tid på å få boken så historisk korrekt som mulig. Noen av kildene som ligger til grunn for fortellingen, refereres i et eget kapittel i slutten av romanen. Jeg synes også det er på sin plass å hedre den norske oversetteren, Stian Omland, for det fabelaktige arbeidet han har gjort med sin oversettelse.

"Noen kjenner mitt navn" er en viktig og verdifull bok, som burde vært pensum på skolen. Les den både for å la deg begeistre og bedrøve, og ikke minst for å se at selv i de mørkeste øyeblikk av vår historie finnes det mennesker som makter å holde fast på en liten bit av lyset og i kraft av det endre livene til både seg selv og menneskene rundt seg.

Terningkast: 5


 


Labels: , , ,