Smakebit på John Ajvide Lindqvists nyeste roman

For en måned siden utkom Lindqvists nyeste roman i Sverige. Og som i forgjengeren "Menneskehavn", er det fortsatt skrekk det handler om. I "Lilla Stjärna" tar Lindqvist skrekken med seg inn i folks hverdag.


Lilla Stjärna är berättelsen om två flickor. Under en svamputflykt hittar svensktoppsartisten Lennart ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. Han räddar flickan till livet och hennes första skrik gör honom stum. Ur den lilla kroppen stiger en serie perfekt träffade toner. Han tar med flickan hem och gömmer henne i källaren. Hennes obefläckade musikalitet ska ge hans liv mening. Hon är Flickan med den gyllene håret.
Vid samma tid föds en annan flicka i en mellanstor svensk stad. Hennes liv rymmer inte många glädjeämnen. Hon upplever sig själv som grå och alldaglig med få begåvningar och ännu färre vänner. Hon tröstar sig med elaka hyss och trollande på olika nätforum. Hon är Den andra flickan. Så småningom korsas de två flickornas vägar. En brinnande vänskap växer fram, med förödande konsekvenser för alla som kommer i dess närhet.
Lilla Stjärna är en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Hur långt är du villig att gå för den du beundrar över allt annat?

"Lilla Stjärna" beskrives som Lindqvists mørkeste bok hittil, og har allerede klatret til andreplass på den svenske bestselgerlisten for skjønnlitteratur. Hvis du som meg gleder deg til boken kommer på norsk, kan du lese en liten smakebit av den på svensk her så lenge. 

Labels: , ,