Bokanmeldelse: "Se til meg som liten er" av Ingrid Elfberg


Forlag: Silke
Sideantall: 319
Format: Innbundet

" Evas sønn Sebastian er to år gammel da han blir bortført og voldtatt. Senere, da Sebastian er hjemme igjen og en førskolelærer blir fengslet for overgrepet, er ingenting det samme. Alle illusjoner om en god verden er knust. Eva kjemper for å ta tilbake hverdagen og gjenvinne tryggheten. Men hun er knust av skyldfølelse. Plutselig hevder den fengslete mannen han er uskyldig, og at den pedofile overgriperen går fri der ute, fri til å skade Sebastian igjen. Og Eva tror ham. Men politiet nekter å ta opp etterforskningen igjen. De mener de har funnet den skyldige, og at hun bare er hysterisk. Eva innser at det er opp til henne å beskytte Sebastian. Hun vet at monsteret er der ute et sted og bare venter på å slå til igjen."
( Beskrivelse hentet fra Silkeforlag.no)

Besettende bra

Ingrid Elfberg har begått en imponerende krimdebut med romanen ”Se til meg som liten er”. Boken leder tankene hen mot Karin Fossum.

Sebastian er bare to år da han blir kidnappet og utsatt for et grusomt overgrep. Det tar ikke lang tid før politiet får tak i en mistenkt, og mannen innrømmer raskt ugjerningen. Tilbake står en familie som desperat forsøker å få hverdagen til å fungere igjen, og opp i alt dette en mor, Eva, som nærmest rives i fillebiter ved tanke på det sønnen har gjennomgått. Hun sliter dessuten med skyldfølelse for at hun lot sønnen være alene slik at den pedofile mannen kunne ta ham med seg.

Så får Eva et brev. Det er den dømte mannen som skriver til henne, og han hevder at han er uskyldig. Langsomt går det opp for Eva at sannheten kan være mer grusom enn hun tidligere har innsett.

”Se til meg som liten er” er en psykologisk krimroman om hvordan det oppleves når tryggheten forsvinner. Det er en roman om hva vi kan være i stand til å gjøre for å beskytte dem vi elsker, en roman om hat og besettelse. Elfberg skriver så intenst medrivende at Evas morskjærlighet og desperate kamp for å beskytte Sebastian gnistrer fra side til side.

Jeg begynte på boken i går kveld, og den holdt meg oppe det meste av natten. Jeg klarte ikke å legge den fra meg. Elfberg skriver suggerende godt. Du trekkes inn i en verden du egentlig ikke har lyst til å lese noe om, en verden som får det til å vrenge seg inni deg, men like fullt må du lese videre, helt til de sjokkerende avsløringene står der på siden foran deg. Det som gjør romanen ekstra urovekkende er at selv om det som befinner seg mellom disse to permene er oppdiktet, er det likevel mange barn som utsettes for det samme som Sebastian. Og som foreldre kan man ikke alltid beskytte sine barn mot en slik ondskap, om den bestemmer seg for å ramme nettopp ditt barn.

"Se til meg som liten er" var en utmattende leseropplevelse. Det er rett og slett av de beste krimromanene jeg har lest i år. Les den, hvis du orker.

Labels: , ,