By Midnight av Mia James


"April Dunne is not impressed. She's had to move from Edinburgh to Highgate, London, with her parents. She's left her friends - and her entire life - behind. She has to start at a new school and, worst of all, now she's stuck in a creepy old dump of a house which doesn't even have proper mobile phone reception. Ravenwood, her new school, is a prestigious academy for gifted (financially or academically) students - and the only place her parents could find her a place, in the middle of term, in the middle of London, on incredibly short notice. So she's stuck with the super-rich, and the super-smart ...and trying to fit in is when the rest of the students seem to be more glamorous, smarter, or more talented than she is, is more than tough. It's intimidating and isolating, even when she finds a friend in the conspiracy-theorist Caro Jackson - and perhaps finds something more than friendship in the gorgeous, mysterious Gabriel Swift. But there's more going on at Ravenwood than meets the eye. Practical jokes on new students are normal, but when Gabriel saves her from ...something ...in the Highgate Cemetery, and then she discovers that a murder took place, just yards away from where she had been standing, April has to wonder if something more sinister is going on. ..and whether or not she's going to live through it ..."
(Beskrivelse hentet fra Play.com)

Vampyrer, kirkegårder, spøkelser, hemmeligheter, romantikk, mord og mystiske hendelser. Alt dette og mer til får du i "By Midnight", som er blitt en roman med flere lag og tråder.


Romanen åpner med en prolog, hvor handlingen er satt til 1887 og den drar deg rett inn i historien. Forfatteren fortsetter å kreve din oppmerksomhet når det første kapittelet er i gang og vi introduseres for April Dunne. April Dunne er en helt vanlig tenåring, som nettopp har måttet flytte til London fra Skottland, noe hun forøvrig setter særdeles lite pris på. Hennes far er journalist, mens moren bare er irriterende - i hvert fall om vi skal tro April.

April har blitt tatt opp ved den prestisjefylte privatskolen "Ravenwood", og her presenteres vi for et bredt knippe av karakterer. Du har de kjekke guttene Benjamin, Gabriel, Marcus og Milo. Det er Caro, som ikke riktig passer inn med sine gothklær og mange konspirasjonsteorier. Det er Davina, som er lederen for jentegjengen og kler seg i siste mote fra de store motehusene. Det kan virke som dette er en helt vanlig skole, men det er det ikke. Noe ligger under Ravenwoods overflate, folk forsvinner og etter hvert skjer det flere grufulle mord.

Romanens store svakhet er fremdriften. Den er fryktelig vekslende, og innimellom er den ikke til stede i det hele tatt. Det veksler mellom ulidelig spennende og godt skrevne kapitler, til helt dagligdagse og nærmest kjedelige avsnitt. Innledningen av boken er riktignok svært god, men det tar litt tid før boken fanger deg - når den først gjør det (cirka midtveis i boken) blir du hekta og må bare lese på for å få vite hva som egentlig har hendt. Mia James er på sitt beste når hun beskriver kirkegården Highgate, og refererer til hendelser i fortiden.


Plottet er romanens sterkeste side. Man skulle snart tro at vampyr - fenomenet var oppbrukt og at det ikke ville være mulig å finne nye inngangsporter til denne mørke verdenen, men den gang ei. Mia James har vevd sammen et intrikat teppe av hendelser, som spenner over flere hundre år. Ingenting åpenbares for tidlig og jo flere svar du får, jo flere spørsmål sitter du igjen med. Det overnaturlige har heller ikke fått så stort fokus som i andre romaner i samme sjanger, innimellom glemte jeg faktisk at jeg leste en roman med et overnaturlig tilsnitt.
 
Som jeg nevnte innledningsvis er "By Midnight" en historie med flere historier i seg. Det er en roman om viktigheten av familie og venner, og hva det vil si å være tenåring. Det er en roman om å bli voksen, når alt man egentlig ønsker er å kunne fortsette å bevare sin egen uskyld mye lenger. Det er en kjærlighetsroman, med en ganske annerledes kjærlighetshistorie. Det er en bok om overnaturlige fenomener og vampyrer, om ondskap og kampen mellom det gode og det onde. Og det er også en kriminalroman, hvor leseren i likhet med April Dunne forsøker å finte ut hvem morderen kan være.


"By Midnight" er gotisk grøss for ungdom. Tenåringen din vil elske denne boken, og du vil sikkert også ha glede av den. Men vær klar over at dette trolig ikke er noen enkeltstående roman, slutten leder nemlig tankene hen i mot en mulig oppfølger. Jeg håper det er tilfelle, for jeg vil gjerne lese mer om April og Ravenwood.
Boken hjemmeside finner du her.

Boktrailer:


( Mia James er forøvrig et pseudonym for den allerede etablerte, britiske forfatteren Tasmina Perry. Hun har skrevet "By Midnight" sammen med sin mann, John Perry)

Labels: , , ,