- Løgner er viktige for å skrive god, historisk skjønnlitteratur!

Det hevder bloggeren James Forrester på nettsiden til The Guardian i dag.
- Veien en historisk romanforfatter må gå er helt klart belagt med en del farer. (..) Det går ikke an at karakterene som lever i middelalderen bruker det korrekte språket fra denne tiden, fordi det ville blitt altfor tungt å lese. På samme måte ville et realistisk portrett av verden på denne tiden, et sted hvor en hver ansvarsfull far slo sine sønner jevnlig, fremmedgjøre leserne. (..) For å skape god, historisk skjønnlitteratur er det helt essensielt å servere løgner, hevder Forrester på sin blogg.  Forrester understreker at det er forskjell på å gjøre åpenbare feil, og å fortelle løgner.

Debatten er et resultat av at mange av bøkene som er nominert til årets engelske "Booker - pris" er historiske romaner. I fjor vant Hilary Mantel med "Wolf Hall", en bok som av noen er blitt anklaget for ikke å være historisk korrekt. Mantel er også en del av årets norske bokhøst. "Ulvetid" er den norske tittelen på boken, som ventes ut i butikkene 23. oktober:

Med mesterverket Ulvetid demonstrerer Hilary Mantel at den historiske romanen fortsatt er en høyaktuell litterær sjanger. Mantels særegne fortelling om Thomas Cromwell, Henry VIIIs rådgiver, er en fullt ut moderne roman: fragmentert, kompleks, språklig nyskapende, slående vakker. Men samtidig er det en besettende levendegjøring av fortiden. Aldri tidligere har Tudor-tidens England stått tydeligere for oss: Maktens skjønnhet og brutalitet, hofflivets psykologi, renessansens klær og gjenstander, lukter og smaker. Ulvetid er den mestselgende Bookerprisvinneren noensinne, med over 200 000 solgte av hardcoverversjonen bare i Storbritannia så langt, og permanent plass på bestselgerlistene både i USA og Storbritannia de siste månedene. Ulvetid har vist at historisk kvalitetslitteratur kan nå ut til et publikum av lesere langt, langt større enn de spesielt interesserte.

Labels: , , ,