Bokanmeldelse: Dypet


Forlag: Aschehoug
Sideantall: 384
Format: Innbundet

" Nordsjøen 1981: Det er vinter og sterk kuling. To dykkere går ned på 81 meters dyp for å kutte wirene som er festet mellom boreriggen Canton Driller og brønnhodet. Men noe går forferdelig galt. Den ene dykkeren dør, den andre, Tord Stensen, overlever mirakuløst. I Oslo får olje- og energiministeren et trusselbrev: En rigg vil bli senket hvis ikke utbyggingen av Trollfeltet stanses umiddelbart. Like etter går Canton Driller ned. Var det sabotasje, eller var det en ulykke? Ingen vet. Noen dager senere får oljeministeren nok et trusselbrev. En ny oljerigg blir senket hvis ikke kravene innfris ... Tønsberg 2010: En syk og forvirret eks-nordsjødykker oppsøker Tord Stensens sønn, Jonas. Mannen snakker usammenhengende om faren hans og er redd. Dagen etter dør han. Jonas vegrer seg lenge for å grave i farens fortid, men så begynner ting å skje, og han gjør skremmende oppdagelser. Bit for bit avdekker Jonas farens skjulte og dramatiske historie."
(Hentet fra Aschehoug.no)Knallgod thriller


Med ”Dypet” befester Tom Kristensen sin posisjon som en av Norges fremste thrillerforfattere.

Tord Stensen får hele livet forandret etter et dramatisk dykk i Nordsjøen i 1981 ved boreriggen Canton Driller. På samme tid mottar landets olje- og energiminister anonyme trusselbrev som forteller om kommende sabotasjer på flere av landets oljerigger. Det blir lagt fullstendig lokk på saken. Så går Canton Driller ned og flere mennesker omkommer. 29 år senere, i 2010, må Tord Stensens sønn, Jonas, forsøke å nøste seg frem til sannheten rundt hva som egentlig hendte med Canton Driller og hans far. Og det skal fort vise seg å bli meget risikabelt.

Tom Kristensen er kjent for å gjøre grundig research forut for sine bokprosjekter, og ”Dypet” er heller ikke noe unntak. Her skildrer han starten på Norges oljeeventyr og konsentrerer seg om de små menneskene som bidro til dette utrolige eventyret: nordsjødykkerne, og han gjør det på en svært troverdig måte. Tord Stensen og alle hans kollegaer ble veldig levende for meg, og jeg følte tidvis at jeg leste om virkelige personer og hendelser, noe som gjorde de mest intense scenene enda mer uhyggelig.

Men det er ikke bare hverdagsheltene som befolker ”Dypet”. Her finner vi også mektige aktører innenfor internasjonal etterretning og storpolitikk. Det er hemmeligheter og svik, men også en liten dose kjærlighet.

”Dypet” er en roman med et svært høyt spenningsnivå. Gjennom korte kapitler og et effektivt språk, holdes sidevendingsfaktoren oppe. Boken har få dødpunkter og er vanskelig å legge fra seg. Til tider er den meget klaustrofobisk, som i scenene hvor Tord Stensen dykker i Nordsjøen.

Dypet passer perfekt for late sommerdager og mørke høstkvelder. Det er bare å ta av seg hatten og konstatere at Kristensen har gjort det igjen. ”Dypet” har alt det en god thriller skal. Det eneste spørsmålet jeg sitter igjen med er: når kommer filmen?


(Denne anmeldelsen har tidligere stått på trykk i Vestfold Blad og Litteratur i Vestfold)

Labels: , , , ,