Bokanmeldelse: Jan Thomas - My WayForlag: Aschehoug
Sideantall:
Format: Innbundet
Utgitt: Høst 2010

Dette er historien om kjendisstylisten og TV-stjernen Jan Thomas. Siden han dukket opp i norsk offentlighet, har han tatt media med storm.  I denne boken forteller han om en dramatisk barndom og oppvekst, om den første tiden som frisør, modell og dragartist - og om veien ut i verden. Vi får høre om mangfoldige år blant annet i Hollywood, der han prøvde å slå seg opp som skuespiller og modell. Han var ennå ikke fylt 25 da han levde et glamorøst liv med prestisjefylte oppdrag som internasjonal modell, hadde flere film- og TV-roller og drev egen business som stylist og makeupartist. Først etter 17 år satte han foten på norsk jord igjen. Jan Thomas forteller åpent og ærlig om problemer i familien, om seksuell oppvåkning, om et heftig sosialt liv, venner og kjærester, oppturer og nedturer. Og om et nytt og bedre liv hjemme i Norge igjen, der karrieren virkelig har tatt av. Boken er full av anekdoter og utrolige opplevelser og viser oss mennesket Jan Thomas.

Personlig og varmt portrett

Jan Thomas har, i fellesskap med Anne - Karine Strøm, skrevet en meget interessant og underholdende selvbiografi.

Det finnes vel knapt et menneske i Norge som ikke har hørt om ham nå: Jan Thomas, mannen med de magiske fingrene som kan få en hvilken som helst kvinne til å se ut som en supermodell. En som får frem det beste i andres utseende, men som også blir anklaget for å være overfladisk og preget av de miljøene han vandrer i. En som har måttet tåle mye nid og latterliggjøring i et land hvor janteloven regjerer, og hvor man skal ha sterk ryggrad for å våge å skille seg ut fra mengden. En fargerik person som mange har en mening om. Men kjenner vi ham egentlig?

Jeg er ikke den som kan mest om Jan Thomas, annet enn det jeg har lest i avisene og sladderbladene gjennom årene. Ikke alt har tegnet et like flatterende bilde av ham. Etter å ha lest biografien hans har jeg fått et helt annet og mer komplekst bilde av personen Jan Thomas.

Jan Thomas har hatt et liv som for mange må fortone seg som et eventyr, og til tider har det også vært slik. Men Jan Thomas har også levd et liv med tragedier og vanskelige opplevelser. Alt dette forteller han åpent og ærlig om. Vi får høre om en far med psykopatiske trekk som flere ganger tar livet av barnas kjæledyr. Om misbruk av dop og anabole steroider, og om svik og konflikter. Jeg blir flere ganger overrasket over hvor ærlig Jan Thomas er, og hvor mye han velger å fortelle om det han har opplevd og gjort.

Ærligheten er ikke det eneste som overrasker: biografien viser også hvordan Jan Thomas har utviklet seg som menneske gjennom årene, han reflekterer over tidligere sider av seg selv og ser fremover. En annen ting som overrasker er den varmen som strømmer gjennom boken og den livsfilosofien han er så tilhenger av. Jeg har selv møtt ham en gang under en signering, da jeg holdt på å lese denne boken, og den samme varmen som strømmer gjennom sidene i denne boken er også noe som omgir ham i virkeligheten. Jeg opplevde ham som tvers i gjennom jordnær og imøtekommende og veldig, veldig varm.

Jeg tror flere kanskje vil få et annet og mer sammensatt bilde av Jan Thomas etter at denne biografien er lest. Og den fortjener virkelig å bli lest. Den er underholdende og sidene vendes lett. Selv leste jeg ut boken på to dager. Skal man gi noen form for kritikk, er det at enkelte kapitler kunne trengt en noe strammere redigering. Men alt i alt var dette en meget underholdende og interessant bok, hvor Jan Thomas sin egen stemme kommer godt frem. 


Labels: , , , ,