Bokelskerinnen intervjuer: Tove Alsterdal

Det skulle gå 25 år før krimforfatter Tove Alsterdal debuterte, men til gjengjeld har ikke debuten gått upåaktet hen. Nå lanseres den svenske krimforfatteren internasjonalt, og Norge er første land ut. Jeg var så heldig å få møte Alsterdal, da hun var i Norge nylig for å snakke om Kvinnene på stranden. Boken som har fått svenske anmeldere til å trekke frem superlativene. Resulatet av møtet, kan du lese under.



I grenseland

Forfatter Tove Alsterdal er opptatt av å tøye grensene for krimsjangeren. Hennes debutroman, Kvinnene på Stranden, utfordrer leseren.

- I de fleste kriminalromaner presenteres man for et mord, så løser detektiven dette og man kan legge fra seg boken og sovne. Slik er det ikke i min bok. Det finnes ikke en detektiv som løser noe, og hovedpersonene setter selv sine liv på spill. Inspirert av mitt arbeid innenfor teateret, ønsket jeg også å ta leserne med inn i handlingen og la dem bli litt konfrontert med seg selv, forteller Alsterdal.

Svart thriller

Kvinnene på stranden innledes med at en kvinne sniker seg i land på en strand. Vi blir også kjent med Terese, som våkner på en strand i Spania etter en flørt. Da hun noe senere går ned til vannet, oppdager hun en lik. Samtidig forsøker Ally i New York å få tak i sin Patrick som er frilansjournalist og er på hemmelig oppdrag i Europa. Da det blir klart at Patrick er forsvunnet, reiser Ally etter for å forsøke å finne ut hva som har skjedd med ham.

Kvinnene på stranden
beskrives som en svart thriller om ondskap, og Alsterdal har arbeidet med romanen i tre år. - Det hele startet med bildene fra nyhetsreportsjene hvor mennesker flyter i land på våre strender uten at noen riktig bryr seg. Akkurat dette representerer noe ved den nye tiden vår. I min roman flyter denne hendelsen sammen med verdenen til en pike som er på solferie. Handlingen er fiktiv, men mye av det jeg skildrer i boken har hendt, forteller Alsterdal.
 
Brennaktuelt

Alsterdal så først for seg at historien skulle bli et filmmanus. - Men det ville blitt for dyrt. Man måtte ha filmet i seks land og prislappen ville kommet på over 40 millioner kroner. Når man først har solgt rettighetene til filmen, ville det også vært usikkert om det i det hele tatt ville blitt noe av, så jeg bestemte meg for å skrive en roman istedenfor. Jeg har skrevet i over 25 år, men det å skrive en roman var nytt for meg. Men jeg kunne ikke vente med denne ideen. Den var så brennaktuell, forteller en engasjert Alsterdal.

Slavehandel

Moderne slavehandel er et viktig tema i Kvinnene på stranden og Alsterdal har gjort mye undersøkelser rundt temaet både før og under skriveprosessen. - Det overrasket meg at slaver aldri har vært så billige som nå, om man sammenligner med 1800 -tallet. Dette til tross for at slaveriet er forbudt. Det finnes knapt noen svensker som vasker toaletter eller plukker bær lenger. Til dette bruker man istedenfor underbetalte arbeidere. I flere land er det dessuten mange som lever uten papirer og mangler rettigheter. Dersom de gjør noen oppmerksomme på forholdene de lever under, kan de bli kastet ut slik som Maria Amelie, forklarer Alsterdal.

Kunne ha hendt

Historien i Kvinnene på stranden er fiksjon, men faktaopplysningene Alsterdal presenterer sannsynliggjør at dette kunne ha skjedd. - Jeg bruker flere hendelser fra virkeligheten. I Frankrike var det for en tid tilbake flere store branner i nedslitte hus, hvor mennesker, immigranter, døde. Man har enda ikke funnet årsaken til disse brannene. Jeg bruker dette i boken min, og har funnet på en historie i tilknytning til det. Jeg er også opptatt av at alt skal være riktig, så da de innførte røykeforbudet i Frankrike, gikk jeg gjennom hele boken min på nytt og skrev den om slik at den også skulle speile virkeligheten. Det er viktig for meg at boken er superaktuell, sier Alsterdal.

Hun har benyttet seg av lokale kilder i landene hun skriver fra. - Da jeg gjorde undersøkelser i Frankrike, skaffet jeg meg en leilighet gjennom HomeExchange. De jeg leide av har senere vært til stor hjelp for meg når det kommer til lokale forhold, sier Alsterdal.

Rotløshet og røtter

Hun har brukt mye av seg selv i boken. - Terese har fått hjemmeadressen jeg hadde da jeg vokste opp. Når det gjelder Ally, Patricks kjæreste, er det en karakter som ligger veldig nære meg selv. Hun er rotløs, har glemt språket og bakgrunnen sin og har ingen andre bånd enn kjærligheten. Jeg har tidligere flyttet mye rundt og vet hva det vil si ikke å vite hva som er hjem eller hvor man kommer fra. Det representerer også et tema ved det moderne mennesket, sier Alsterdal.

Den nye Ekman

Boken hennes ligger i grensesjiktet mellom krim og vanlige romaner, og kan på mange måter minne om mye av Kerstin Ekmans diktning. Selv mener Alsterdal det ikke er noe motsetningsforhold mellom krim og god litteratur. - Det er ofte i krimromanene man finner de hvasse samfunnskritikkene. I dagens samfunn er dessuten journalistikken så raskt, mens i en kriminalroman kan man virkelig gå i dybden på ting. Lysten til å skildre samfunnet kan få sitt utløp gjennom en kriminalroman, mener Alsterdal.

Hun tror den høye levestandarden og tryggheten vi i de skandinaviske landene opplever i dag er en av årsakene til at krim selger så godt her. - Vi har det jo så bra. Vi trenger ikke tenke på livet og døden når vi går til matbutikken, men søker istedenfor etter dette i underholdningen. I Irak derimot er ikke krim noen suksess. Man ønsker ikke om å lese om det man selv blir utsatt for hver eneste dag.

Store spørsmål


- Hvorfor skal folk lese Kvinnene på Stranden?
- Først og fremst fordi det er en spennende bok. Den tar dessuten opp store temaer som er så aktuelle i dag: rasisme, om alle mennesker er likeverdige og det globale samfunnet. Vi ser i dag store forandringer i verden og flyttestrømmen er på vei i nye retninger. Jeg skriver om hva dette gjør med oss. Samtidig tar jeg opp temaer som rotløshet og røtter, og hva som gjør en person til den man er. Finnes det frie mennesket? Jeg er også opptatt av å skildre konflikter i grenseland, sier Alsterdal, som har latt seg inspirere av storheter som Joyce Carol Oates.

Skriver videre

Den svenske forfatteren er allerede godt i gang med arbeidet med sin nye roman. - Den vil delvis finne sted i Russland og jeg har brukt mye tid på å lese romaner og faktabøker herfra. Det er veldig moro. Jeg synes det å skrive er aller morsomt når man er i startfasen. Jeg var nylig i Russland for å gjøre undersøkelser. Det fine med når jeg skriver er at jeg kan være der hele tiden i tankene i 3 måneder. Slik sett får en forfatter mye ut av reisene sine. Det er helt nye karakter i boken, selv om en liten bihistorie fra Kvinnene på stranden kommer tilbake igjen, forteller Alsterdal til Bokelskerinnen..





FAKTA OM TOVE ALSTERDAL:
Tove Alsterdal er født i 1960 og bor i dag i Stockholm. Hun har vært et skrivende menneske i over 25 år, blant annet som nyhetsjournalist og redaktør på Radio og TV. Hun har frilanset for en rekke aviser og vært med på å starte en TV - stasjon. Hun har også skrevet manus for radioteater, teaterforestillinger, revyer, dataspill og operaer samt vært forlagsredaktør og undervist innen journalistikk. I Sverige er hun også kjent som redaktøren til forfatteren Liza Marklund. Kvinnene på stranden er Alsterdals første roman.

Vil du vite mer om Tove Alsterdal, finner du hennes fyldige hjemmeside her. 

Labels: , , , ,