Bokanmeldelse: Tilbake til Riverton, Kate Morton

Forlag: Schibsted
Sideantall: 511
Format: Innbundet
Utgitt: 2008

Innenfor murene til det herskapelige Riverton-huset hviler en livslang hemmelighet. Etter 75 år letter tjenestejenta Grace på sløret. På det staselige familiegodset Riverton er det duket til fest en lun og varm sommerkveld i 1924. Prominente gjester har ankommet, og myk jazzmusikk surrer i bakgrunnen. Folk prater, danser og flørter. Så høres et skudd i natten. Den unge og lovende forfatteren Robbie Hunter har tatt livet av seg. De eneste øyenvitnene er to blendende vakre søstre, som aldri snakker sammen igjen. Hva er forbindelsen mellom dem og den døde forfatteren? Den eneste som kjenner hele sannheten bak selvmordsmysteriet, er Grace, kammerpiken på godset. Hemmeligheten forblir skjult hos henne, men selv om årene går, klarer hun ikke å legge hendelsen bak seg. 75 år etter får hun uventet besøk. Etter sin død har Robbie Hunter fått kultstatus som forfatter, og en ung regissør skal lage film om hans selvmord. Når Grace blir invitert til filmsettet, klarer hun ikke å motstå fristelsen. Hun dras tilbake til fortiden og lar minnene få komme til live igjen. Grace tar oss med tilbake til 1914 idet hun møter Hartford-søstrene for første gang. Her begynner løsningen på gåten.

Stemningsfull, historisk roman


Huset på Riverton vil appellere til alle som elsker storslagne, britiske beretninger fra en svunnen tid.

På godset Riverton skjer en stor tragedie en kveld i 1924. Søstrene Emmeline og Hannah er vitne til tragedien. Hendelsen blir, etter hvert som årene går, innhyllet i mystikk og 75 år senere ønsker en kvinnelig regissør å lage en film om det som skjedde. Hun oppsøker kammerpiken Grace, som tjente på Riverton. Grace er den eneste som kjenner hele historien, og i kontakt med regissøren trer gamle minner frem for henne igjen.

Jeg har hørt svært mye positivt om denne boken, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor den har blitt så populær. Her finner du alle ingrendienser til en storslått roman: hemmeligheter og mystikk, kjærlighet og tragedier, svik og lojalitet. Alt pent pakket inn i et historisk teppe. Kate Morton synes å kunne epoken hun skriver fra godt. Det er så man kan høre raslingen i kjoler og kjenne lukten av Chanel no 5 fra boksidene. I det hele tatt trer de historiske omgivelsene klart og levende frem.

Mortons språk kler også romanen godt, og dialogene er skrevet på en måte som gir inntrykk av at de er tidsriktige men samtidig ikke for tunge for den jevne leser.

Boken er underholdende til tider, men jeg klarte ikke å bli ordentlig engasjert før på slutten. Boken er rett og slett for langtekkelig, og innimellom synes jeg den var kjedelig. Den kunne med fordel vært mye kortere. Flere av hemmelighetene som avsløres i romanen kom heller ikke som noen overraskelse på meg.

Men liker du historiske romaner fra britisk overklassemiljø, er dette absolutt en bok du bør titte på.

Andre anmeldelser:
Knirk
Tones Bokside
En verden full av bøker
NRK

Forfatterens hjemmeside finner du her.

Labels: , , , , ,