Boknyheter: Svenskekongen om Larsson, anmelder og twitter m.m

Her kommer noen assorterte boknyheter fra den siste tiden:

Hete bøker på amerikansk bokmesse
Om noen uker går Book Expo America av stabelen, men allerede nå har Publishers Weekly utpekt de bøkene de mener vil bli de største titlene på årets messe. Flere store barne - og ungdomsbokforfattere kommer snart med nye titler, blant dem Richelle Mead som er aktuell med Bloodlines til høsten. Også Maggie Stiefwater, forfatter av Shiver - trilogien, er aktuell med ny bok. Andre bøker som regnes å bli store på messen er blant andre After Obsession av Carrie Jones og Steven E. Wedel, Angel Burn av L.A. Weatherly, The Flint Heart av Katherine og John Paterson, The Bridge to Never Land av Dave Barry og Ridley Pearson, Witch Eyes av Scott Tracey, Eve av Anna Carey, Shatter Me av Tahereh Mafi, Crossed av Ally Condie og Shelter av Harlan Coben.

Blant bøkene beregnet på voksne, finner vi også mange spennende titler. Et lite utvalg inkluderer The Language of Flowers av Vanessa Diffenbaugh, en bok som allerede er solgt på auksjon til over 25 land. The Marriage Plot av Jeffrey Eugenides, The Taker av Alma Katsu, We the Animals av Justin Torres, The Lantern av Deborah Lawrenson, Kill Alex Cross av James Patterson, Operation Napoleon av Arnaldur Indridason, Graveminder av Melissa Marr, The Forgotten Waltz av Anne Enright, Then Again av Diane Keaton, Feast Day of Fools av James Lee Burke og Cell 8 av Anders Roslund og Börge Hellström.

Kong Carl Gustaf forundret over Larssons suksess
Svenskekongen synes det er rart at Stieg Larsson sine bøker har blitt en så stor hit, men antar at det kan ha sammenheng med at Larsson skriver om et kriminelt univers som Sverige aldri tidligere har vært forbundet med. - Jeg er ikke glad for det. Larssons bøker er mer skremmende enn muntre. Det er ikke det Sverige vi kjenner, sier han til en polsk avis.

Mere Gudfaren
En ny bok om Gudfaren er under utarbeidelse. Forfatter Ed Falco baserer sin bok The Family Corleone på et filmmanus Mario Puzo skrev en gang i tiden, men som aldri ble filmatisert. Boken vil finne sted før handlingen i den allerede kjente klassikeren og viser hvordan Vito Corleone etter hvert ble mafiaboss.


Bildet av Dorian Gray utgis på nytt
Oscar Wildes berømte klassiker skal nå utgis på nytt i en ny og usensurert utgave, 120 år etter at boken først ble lansert. Referanser til elskerinner og homoseksualitet er bare noe av det som ble fjernet i de første utgavene av boken.

Hekser = de nye vampyrene

Først kom vampyrene, så englene og feene og nå er det heksenes tur til å gjennomsyre de overnaturlige ungdomsbøkene. Den svenske boken Cirkeln har vært i salg i under en måned, men regnes allerede som en suksess. Flere anmelder har også vært positive. Boken er, som tidligere nevnt, solgt til en rekke land verden over.

Når det ytre teller
Da Penguin forlag fylte 75 år, bestemte de seg for å utgi flere klassikere på nytt med nye omslag. Arbeidet med å designe omslagene gikk til designer Paul Buckley. I en artikkel på Salon forteller han om hvordan han valgte omslag til de ulike bøkene, og medgir at arbeidet var vanskeligere enn han på forhånd trodde.

Når klassikere blir chick lit
Hvordan ville omslaget på Odysseen eller Store Forventninger sett ut om bøkene var beregnet som chick lit? The Gloss har tatt utfordringen meget humoristisk, og presenterer et utvalg omslag og nye titler som gjør at klassikerne ville kunne passet inn i en slik sjanger.

Selger e-bøker som aldri før
Random House har nådd en ny milepæl, hittil er 2. millioner eksemplarer av forlagets e-bøker solgt i Storbritannia. E-bøker står nå for 8 prosent av forlagets totale salg, og det er forfatterne Lee Child, James Patterson og Jo Nesbø som er de mest populære på e-bokfronten. Forlaget mener at det økte salget skyldes at stadig flere titler gjøres tilgjengelig i e-bokformat.

Ikke likestilling i barnebøkene
En ny undersøkelse viser at mannlige karakterer har dominert barnebøkene hvor karakterene er dyr, dette siste århundret. Janice McCabe, sosiologiprofessor ved Florida State Universitet har gått igjennom 6.000 barnebøker utgitt mellom 1900 og 2000. 57 prosent av bøkene hadde en sentral mannlig karakter. Bare 31 prosent av bøkene hadde en kvinnelig hovedperson.

Shania Twain har skrevet biografi
Den kjente countryartisten lanserer en svært åpenhjertig biografi, hvor hun forteller om fysisk og psykisk misbruk i barndommen og den opprivende skilsmissen hun har vært igjennom. Boken kom i salg 3. mai.

Anmeldere og Twitter
En ny debatt går nå i USA om hvorvidt litterære anmeldere skal fortelle forfatterne på Twitter at de har anmeldt deres bøker. Sentralt i diskusjonen står fantasyforfatter Iiona Andrews, som har uttalt at hun ikke ønsker at folk tagger henne når de twitrer anmeldelser av hennes bøker.

Pris til Rick Riordan

Barne og ungdomsbokforfatter Rick Riordan ble kåret til Årets Forfatter under Children's Choice Book Awards nylig. Riordan skriver flere bestselgende serier, inkludert Kane Krønikene. I Norge blir bøkene hans utgitt av Schibsted.

Ny krimfilm
I juni kommer Gillians Flynns kritikerroste kriminalroman Dark Places ut på norsk. Liker du romanen, kan du også snart se den på det store lerretet. Boken skal nemlig bli film. Gilles Paquet-Brenner skal skrive manuskriptet og regissere filmen. Brenner har tidligere hatt regien på filmversjonen av Saras Nøkkel.

Ny trilogi fra Canavan
Bestselgende fantasyforfatter Trudi Canavan arbeider med en ny trilogi, hvor handlingen finner sted i et helt nytt og magisk univers. Millenium's Rule blir tittelen på den første boken i serien, som skal utgis i 2014.

White Cat kan bli film

White Cat, første bok i Holly Blacks Curser Worker Trilogi, kan bli film. Vertigo Pictures har nemlig kjøpt filmopsjonen til boken.

Kokebok fra Dødslekene
Suzanne Collins' Dødslekene har blitt en massiv suksess i bokverdenen, og snart kommer filmene basert på bokserien. Men ikke nok med det, nå kommer det også en egen kokebok basert på serien. Emily Ansara Baines har nemlig skrevet The Unofficial Hunger Games Cookbook med oppskrifter fra Dødslekenes univers. Kokeboken skal utgis tidlig i 2012.

Ny bok fra Anderson
Ungdomsbokforfatter R.J. Anderson kommer med en ny roman, Ultraviolet, til høsten. Nå er det også klart at Andersom jobber med enda en roman i tilknytning til denne. Quicksilver blir angivelig tittelen på den boken.

Nesbø liker ikke Larsson - sammenligning
Jo Nesbø er meget populær i USA og i en artikkel i Washington Post utpeker avisen ham til den nye Stieg Larsson. Nesbø selv er ikke like glad i sammenligningen.- Oppfatningen om at skandinaviske krim-forfattere har noe til felles, er en myte. Det største fellestrekket er at de er fra Norge, Sverige eller Danmark, sier Nesbø til avisen, i følge NRK.no.

Noel populær i Norge
Bøkene til Alyson Noel fenger lesere verden over, så også i Norge. Skyggelandet gikk rett inn på den norske bestselgerlisten da den nylig kom ut.

Pris til Heivoll
Gaute Heivoll er tildelt Sørlandets litteraturpris innen skjønnlitteratur for sin roman Før jeg brenner ned. Det skriver Bok og Samfunn. I fjor var det Karl Ove Knausgård som fikk prisen.

Helt til slutt kan du kose deg med noen boktrailere som er nylig er sluppet:


Divergent av Veronica Roth:

Die for me av Amy Plum:
Forever av Maggie Stiefvater:


God helg :)

Labels: ,