Høstens mest ettertrakted YA - utgivelser

I mai var jeg, som dere sikkert husker, på Book Expo America. Jeg hadde fokuset mitt på barne - og ungdomslitteraturen, og la merke til flere spennende utgivelser. Både nye og etablerte forfattere utkommer med nye bøker.

På den negative siden kan man peke på at det er blitt vel mye fremtidsvisjoner og paranormale serier. Det kan nesten synes som om hver eneste bok handler om en ung pike på seksten eller sytten år som er rammet av en forbannelse, og som møter gutten i sitt liv, som hun ikke helt vet om hun kan stole på, mens hun samtidig må redde verden.

Suksessen til serier som Dødslekene har i høyeste grad hatt innflytelse på hva forlagene utgir, og de fleste forlagene forsøker å bruke setninger som "bedre enn Dødslekene", " en krysning mellom Dødslekene og Twilight" osv når de skal selge inn bøkene sine. Vampyr - og englebølgen er på ingen måte død, og havfruer, spøkelser og feer er også populære innslag i ungdomsbøkene.

Her er en oversikt over bøker som trolig vil bli mye omtalt i høst:

Richelle Mead: Bloodlines


Det var tilløp til kaos da Mead signerte leseeksemplarer av sin kommende roman. Boken er en helt ny serie som foregår i samme univers som hennes populære Vampire Academy - serie, og flere av karakterene fra den forrige serien dukker opp her.
(Utgivelse 23. august)

Ally Condie: Crossed
Køen var også svært lang når Condie signerte bøker, og dette var en av bøkene "alle" på messen ville ha. Her får vi vite enda mer om hva som skjer med Cassia.
(Utgivelse 1. november)

Anna Carey: Eve

I 2016 herjet et dødelig virus jorden, og store deler av menneskeheten ble utryddet. Seksten år senere møter vi Eve, som finner ut at en grusom skjebne venter henne på pikeskolen hun går på. Hun rømmer, og støter etter hvert på mystiske Caleb. Carey debuterer med denne boken, som blir fremhevet som en slags Romeo & Julie møter Dødslekene.

Tahereh Mafi: Shatter me
Denne boken var gjenstand for en av de lengste signeringskøene på BEA. Folk ventet i flere timer for å få en signatur av forfatteren, og et leseeksemplar av boken. Juliette kan ikke ta på andre mennesker, da dør de og en slik evne er noe andre mennesker gjerne ønsker å benytte seg av. Dødslekene blir igjen tatt i bruk for å reklamere for boken, og paralleller til The X- Men blir også trukket.
(Utgivelse 15. november)

Scott Tracey: Witch Eyes
Tracey måtte tåle avslag fra flere forlag, før han fikk manuset til Witch Eyes antatt. Hovedankepunktet var at boken har en homofil hovedperson, som sin legning tro interesserer seg for gutter. Flere mente det ville vært bedre om gutten hadde en heterofil legning, men Tracey nektet å endre denne delen av boken. Så er den da også blitt en av de bøkene amerikanske tenåringer venter mest spent på. Stikkordene her er hekser og mørk magi.
(Utgivelse 8. september)

Leigh Fallon: Carrier of the Mark
Fallon ble oppdaget av giganten HarperCollins på nettsamfunnet Inkpop og boken har allerede seilt opp blant de mest ettertraktede bøkene blant YA - utgivelsene til høsten. Megan flytter til Irland, og her virvles hun inn i mystiske hendelser.
(Utgivelse 4. oktober)

Maggie Stiefvater: The Scorpio Races
Forfatteren bak Shiver - trilogien har skrevet en ny roman om hester og hesteløp. Boken har en ganske fengslende åpningsreplikk: - It is the first day of November, and so, today, someone will die.
(Utgivelse 18. oktober)
Jeg kommer til å lodde ut et ulest leseeksemplar av denne under lesemaratonet 9. juli.

Jocelyn Davies: A Beautiful Dark
Skye blir fanget i en urgammel feide, og havner i et trekantdrama mellom Asher og Devon i denne romanen som har ingredienser som himmel og helvete.
(Utgivelse 27. september)

Antologi: Enthralled

Melissa Marr og Kelley Armstrong har redigert denne antologien som kan skilte med noveller fra bestselgende forfattere som Rachel Caine, Ally Condie  og Kami Garcia & Margaret Stohl. Sannsynligvis vil det komme historier fra de ulike forfatternes bokunivers.
(Utgivelse 20. september)

Trinity Faegen: The Mephisto Covenant
Sasha er svært opptatt av å få vite sannheten om hvem som drepte hennes far, men for å kunne komme til bunns i dette må hun love bort sin sjel til Eryx. Jax er en tusen år gammel sønn av helvete, og han må gjøre det han kan for å beskytte Sasha mot Eryx.
(Utgivelse 27. september)

Leanna Renee Hieber: Darker still 
Denne boken sammenlignes med klassikere som Bildet av Dorin Gray, Jekyll og Hyde og Fornuft og Følelser. Vi befinner oss i New York City i 1882. Natalie Stewart blir besatt av et bilde som viser seg å fange sjelen til Jonathan Denbury. For å redde ham, må Natalie selv la seg fange i maleriet.
(Utgivelse 1. november)

Laini Taylor: Daughter of Smoke and Bone
Karou har hovedrollen i denne romanen som handler om engler og demoner. Handlingen finner sted i Praha. Boken ble viet svært stort oppmerksomhet under BEA, og var plukket ut som en av messens største titler for ungdomsmarkedet.
(Utgivese 27. september)

Lisa McMann: The Untwanteds
Denne boken ble fremhevet som en "Harry Potter møter Dødslekene. " McMann skriver om et samfunn hvor de mest kreative barna blir samlet opp og sendt av gårde for å bli eliminert. Men på bondegården som visstnok skal være deres siste stoppested, skjuler det seg mange fantastiske hemmeligheter.
(Utgivelse 30. august)

Marianna Baer: Frost
Debutanten Baer har skrevet en historie som handler om spøkelser og demoner, eller eksisterer alt kun i karakterenes hode? Leena Thomas får en sjokkartet start på sitt andre opphold på kostskolen hun går på, og snart begynner hun å føle seg truet av noe eller noen. Dette er såvidt jeg vet ikke en bok i en serie.
(Utgivelse 13. september)

Ilsa J. Bick: Ashes
Flere millioner mennesker er blitt drept, og de gjenlevende vet ikke lenger hvem de kan stole på. Det handler om å overleve, og samtidig finne ut hva som egentlig skjedde. Folk som alt har lest denne boken sier at den er kjempebra.
(Utgivelse i september)

Matthew J. Kirby: Icefall

Solveig er fanget i et hemmelig slott og venter i spenning på å vite om hennes far har seiret i en spesiell kamp. Men vinteren går, nyhetene uteblir og det blir snart klart at det befinner seg en forrræder på slottet. Denne boken skal inneha mye nordisk mytologi, og elementer fra vikingetiden.
(Utgivelse 1. oktober)

Maureen Johnson: The Name of the Star
Jack the Ripper står sentralt i denne romanen av Maureen Johnson. Boken var en av BEAs mest populære titler, og flere sto timevis i kø for å skaffe seg et signert eksemplar. Mange måtte gå skuffet hjem.Rory Deveaux ankommer London for å gå på kostskole, og samme dag starter en serie mord som minner om mordene Jack the Ripper begikk høsten 1888. Boken er den første i en planlagt serie.
(Utgivelse 29. september)

Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer
Før BEA gikk av stabelen var denne boken et aldri så lite mysterium. Få visste hva den handlet om. Nå har forleggeren lettet litt mer på sløret. Boken beskrives som Romeo og Julie møter Hitchcock. Mara Dyer våkner opp på sykehus med hukommelsestap etter en ulykke som drepte alle vennene hennes.
(Utgivelse 27. september)

Becca Fitzpatrick: Silence
 Denne boken var ikke en del av BEA, men er likevel en bo flere tenåringer (og voksne) venter i spenning på. Hvis du enda har til gode å lese serien, kan du glede deg til den første boken som kommer på norsk allerede denne høsten.
(Utgivelse 4. oktober)

Cassandra Clare: Clockwork Prince
Engasjerte lesere satt timevis i kø før BEA åpnet den morgenen omslaget til Clockwork Prince skulle avsløres. De første fremmøtte fikk også utdelt de første kapitlene av boken. Clare fortsetter historien hun startet i Clockwork Angel. Dette er også en svært populær forfatter i USA. Hennes bestselgende serie, The Mortal Instruments, skal forøvrig utgis på norsk og første bok kommer til høsten.

Hvis du ønsker en oversikt over flere populære titler, anbefales denne listen på Goodreads. Hvis du søker på "BEA" eller "YA 2011" finner du flere lister med lesetips.Labels: , , ,