Bokanmeldelse: The Novel in the Viola

Forlag: Sceptre
Sideantall: 391
Utgitt: 2011
Kilde: Kjøpt
Verdt å vite:  Natasha Solomons debuterte med Mr Rosenblum's list, som nå er solgt til flere land. Hun fikk også prisen New Writer of the Year for debuten. Solomons har en doktorgrad i poesi fra den 18. århundret.

In the spring of 1938 Elise Landau arrives at Tyneford, the great house on the bay. A bright young thing from Vienna forced to become a parlour-maid, she knows nothing about England, except that she won`t like it. As servants polish silver and serve drinks on the lawn, Elise wears her mother`s pearls beneath her uniform, and causes outrage by dancing with a boy called Kit. But war is coming and the world is changing. And Elise must change with it. At Tyneford she learns that you can be more than one person. And that you can love more than once.

For Kate Morton - fans

The Novel in the Viola er en velskrevet og god roman om tiden før og under 2. verdenskrig, men mest av alt handler den om kjærlighet.

Det er 1938, og Europa aner ingenting om at en mann ved navn Hitler snart skal sette i gang en ny verdenskrig. Men uroen har så smårt startet. I Wien, hvor jødiske Elise Landau bor sammen med sin familie, begynner de allerede å ane uråd. De blir oppfordret til å reise ut av landet, og de begynner forberedelsene for å skaffe seg visum til USA. Mens de venter, blir Elise sendt til England for å virke som tjenestepike på godset Tyneford. Hun har vanskeligheter for å tilpasse seg sin nye rolle, og aner lite om de voldsomme omveltningene som snart skal finne sted i livet hennes.

Det første som slo meg med denne boken er Natasha Solomons evne til å skrive inn en atmosfære i teksten. Ved hjelp av skildringer, ord og dialekter skaper hun en følelse av at vi virkelig befinner oss i den tidsepoken hun skriver om. Dette var en tid som hadde sine uskrevne regler, spesielt for tjenerskapet. En tjener skulle være usynlig, og utføre sin jobb uten å mukke. Elises oppvekst har vært priviligert, og det blir en stor overgang for henne å tjene for andre.

Elises karakter skildres meget godt, og vi starter romanen med at hun ser seg tilbake til det som hendte i 1938 og fremover, og hvordan hendelsene på denne tiden formet livet hennes. Vi ser hvordan hun modnes gjennom sitt opphold på Tyneford, og det hun opplever mens hun er der.

Men det er likevel ikke Elise jeg vil trekke frem som den beste karakteren i denne boken. Jeg falt mer for Mr. Rivers, eieren av Tyneford og butleren Mr Wrexham. Sistnevnte bidrar til å skape mange av perspektivene i fortellingen, blant annet ved at han hele tiden viser til hvordan ting har vært før. Det er dessuten noe litt hjerteskjærende over en mann som ham, som har hatt sitt arbeid ved Tyneford storparten av sitt liv, som legger sin sjel i å opptre slik en butler skal opptre og som ønsker at alt skal være slik som det alltid har vært. Han har ansvaret for tjenestefolket, og det er et ansvar han tar særdeles nøye. Han har vanskeligheter med Elises væremåte, noe han eksemplifiserer med dette sitatet:  - You are to be the end of us all.Mr. Rivers er en mann man etterhvert får stor sympati med. I starten virker han noe utilnærmelig, men etter hvert som Elise blir bedre kjent med ham blir også leseren det, og det trer frem en mann med en stor kjærlighet til Tyneford, en sårbar sjel som opplever flere tunge slag.

Kjærlighet er sentralt i romanen, både det å forelske seg for første gang, men også kjærligheten til ens egne røtter og familie. Solomons skriver godt om menneskelige relasjoner, og utvikler forholdene i boken på en troverdig måte.

Så kan man selvsagt påpeke at boken er svært lik Tilbake til Riverton av Kate Morton. Begge bøkene har det til felles at en kvinne ser seg tilbake til en tidligere tilværelse som tjener på et stort gods. Begge har et kjærlighetsforhold sentralt i handlingen, og i begge handler det om kvinner som må tilpasse seg en ny hverdag. Jeg synes forøvrig The Novel in the Viola fenget mer, enn den forannevnte boken. Er du Kate - Morton fan, vil du antakelig like The Novel in the Viola godt. Det er dessuten en flott roman om du er ute etter noe med atmosfære og historisk sus.Andre anmeldelser:
Savidge reads
She Reads Novels
Helenwhiteart

Forfatterens hjemmeside finner du her.