Bokanmeldelse: The Name of the Star, Maureen Johnson

Forlag: Putnam Juvenile
Sideantall: 370 (Innbundet)
Sjanger: Ungdom, spenning
Utgitt: 29. september 2011
Kilde: Leseeksemplar fra Book Expo America
Verdt å vite: Den første boken i Johnsons nye serie Shades of London.

The day Louisiana teenager Rory Deveaux arrives in London marks a memorable occasion. For Rory, it's the start of a new life at a London boarding school. But for many, this will be remembered as the day a series of brutal murders broke out across the city, gruesome crimes mimicking the horrific Jack the Ripper events of more than a century ago.

Soon "Rippermania" takes hold of modern-day London, and the police are left with few leads and no witnesses. Except one. Rory spotted the man police believe to be the prime suspect. But she is the only one who saw him. Even her roommate, who was walking with her at the time, didn't notice the mysterious man. So why can only Rory see him? And more urgently, why has Rory become his next target? In this edge-of-your-seat thriller, full of suspense, humor, and romance, Rory will learn the truth about the secret ghost police of London and discover her own shocking abilities. 


Grei underholdning

Maureen Johnsson skriver med stor fortellerglede og humor, og har en egen evne til å la sin personlighet skinne gjennom boksidene.

I the Name of the Star blir vi kjent med Rory Deveraux. Hun ankommer London for å gå på kostskole, men oppholdet skal bli mer spennende enn hun hadde ventet. En serie mord, som alle er direkte kopier av mordene som Jack the Ripper begikk på 1800 - tallet, setter en støkk i Londons innbyggere og Rory blir brått et viktig vitne i forbindelse med det ene mordet.

Denne boken gledet jeg meg veldig til å lese. Jeg er veldig fascinert av Jack the Ripper - historien, og har lest og leser mye av litteraturen som utkommer om denne ukjente personen.  Jeg er dessuten veldig glad i London, og liker bøker hvor handlingen er lagt hit.

The English will play hockey in any weather. Thunder, lightning, plague of locusts... nothing can stop the hockey. Do not fight the hockey, for the hockey will win.

Johnsons bok starter spennende nok, og jeg liker veldig godt hennes måte å skrive på. Som jeg skrev innledningsvis er hun en god forteller, og i motsetning til mange av forfatterne innen ungdomslitteraturen på engelsk tar hun ikke seg selv så høytidelig, og det gjør ikke personene i bøkene hennes heller. Hun skriver med veldig mye humor og skråblikk, og tyr ikke til så mange klisjeer. Hun har dessuten veldig mange artige observasjoner når det kommer til engelskmenn og den engelske kulturen.

Rory Deveraux er en interessant og kul karakter som synes å ha mye av Johnsons personlighet (jeg snakket med henne på bokmessen i USA og inntrykket hun ga meg da er det samme inntrykket som karakteren Rory ga meg).

Det er litt romantikk i boken, men dette er tonet veldig mye ned til fordel for hoveddelen av historien. Det har ikke jeg noe i mot. Jeg synes ofte at dette får en altfor stor plass i mange av ungdomsromanene, i Johnson sin bok er romantikken gitt en naturlig plass, men ikke så mye mer enn det.

Kissing is something that makes up for a lot of the other crap you have to put up with in school and as a teenager in general.

No guy had ever asked me if I wanted to talk, not like that. Not like a talk, talk kind of talk - if this was, in fact, a talk, talk "can we talk?" Or whatever.


Spenningsmessig starter boken veldig bra og lovende, men spenningen daler utover i boken. Johnson har riktignok veldig mange spennende og originale vrier til mysteriet sitt, problemet er bare at det tar så lang tid før ting virkelig tar skikkelig av. Jeg satt hele tiden og ventet meg litt mer.  Da hjelper det lite at hun ellers er en god forteller. Det er likevel endel å ta av her for dem som er interessert i overnaturlige saker, og løsningen på mysteriet kom som en stor overraskelse på meg. Her er ikke noe slik som det ser ut til. Rory Deveraux har dessuten en fin og troverdig utvikling gjennom romanen.

Jeg tror at jeg kommer til å lese neste bok i serien, nettopp fordi Johnson er en god forteller og fordi jeg liker plotet hennes, det minner ikke så mye om andre bøker jeg har lest. Men jeg hadde, som sagt, ventet litt mer av denne boken og forventningene mine ble ikke helt innfridd. Det er forøvrig en endelig slutt i denne boken, selv om vi kommer til å møte Rory igjen i en ny roman. Du får derfor fullt utbytte av historien selv om du kun leser denne boken.
Andre anmeldelser:
The Book Smugglers (OBS: spoilere)
Sam Downing
YA Bibliophile

Maureen Johnsons hjemmeside finner du her. Labels: , , , , , , , , ,