The Language of Flowers av Vanessa Diffenbaugh

Forlag: Ballantine Books
Sideantall: 320 (Paperback)
Sjanger: Roman
Utgitt: August 2011
Kilde: Kjøpt:
Verdt å vite: The Language of Flowers er Diffenbaughs debutroman og ble gjenstand for stor oppmerksomhet da rettighetene til den skulle selges på det amerikanske markedet. Det er så langt solgt til 27 land og kommer på norsk 11. januar 2012. Fox 2000 har kjøpt opsjon på filmrettighetene og et manus er under utarbeidelse.


The Victorian language of flowers was used to convey romantic expressions: honeysuckle for devotion, asters for patience, and red roses for love. But for Victoria Jones, it’s been more useful in communicating grief, mistrust, and solitude. After a childhood spent in the foster-care system, she is unable to get close to anybody, and her only connection to the world is through flowers and their meanings. Now eighteen and emancipated from the system, Victoria has nowhere to go and sleeps in a public park, where she plants a small garden of her own. Soon a local florist discovers her talents, and Victoria realizes she has a gift for helping others through the flowers she chooses for them. But a mysterious vendor at the flower market has her questioning what’s been missing in her life, and when she’s forced to confront a painful secret from her past, she must decide whether it’s worth risking everything for a second chance at happiness.

En gripende og vakker roman

The Language of Flowers er en nydelig roman og en sterk skildring av en ung kvinnes søken etter tilhørighet og kjærlighet.En roman som vil treffe deg rett i hjertet og som du bærer med deg lenge etter at siste side er lest.

Victoria Jones har vært en del av det amerikanske fostersystemet siden hun var liten. Når denne romanen tar til har hun blitt 18 år, og skal begynne å ta vare på seg selv. Meredith, som har vært den som har funnet frem til fosterhjem og gruppehjem for Victoria tidligere, har skaffet henne et rom i et kollektiv. Værelset kommer med en betingelse, Victoria må skaffe seg arbeid innen en viss tid. Sistnevnte skal bli meget vanskelig for Victoria som skyr kontakt med andre mennesker, og kun føler seg vel i selskap med blomstene. Snart er Victoria hjemløs og sover i en park.

Da Victoria blir kjent med Renata, eieren av en blomsterbutikk, begynner en personlig utvikling for jenta. En utvikling som skal føre til store forandringer for henne, og som hele tiden er forankret i Victorias største interesse: blomstene og deres hemmelige språk. Helt siden hun var liten har Victoria kommunisert med blomster, og ingen har forstått hva hun ønsker å si med dem. Men det er inntil hun møter Grant.


The Language of Flowers
går rett inn på listen over de beste bøkene jeg har lest i år. Jeg var solgt fra åpningssetningen, sugd inn i historien om Victoria Jones sitt liv og barndom.

For eight years I dreamed of fire. Trees ignited as I passed them, oceans burned. The sugary smoke settled in my hair as I slept, the scent like a cloud left on my pillow as I rose. Even so, the moment my matress started to burn, I bolted awake.

Diffenbaugh leverer et fantastisk portrett av Victoria Jones, en pike som er sterkt traumatisert av opplevelsene hun har hatt i det amerikanske fostersystemet. Kapitlene hopper mellom Victoria i nåtiden, og hendelsene som har formet henne til den personen hun har blitt. Gradvis avdekkes den ene dramatiske hendelsen etter den andre, og langsomt forstår leseren bakgrunnen for Victorias valg og atferd. Portrettet av Victoria er sterkt og gripende, og skrevet med en usedvanlig stor forståelse. Diffenbaugh har selv arbeidet med fosterbarn, og har antagelig trukket veksler på egne erfaringer i sitt portrett av Victoria Jones. Det er en av de bedre og mest originale karakterskildringene jeg har lest i en bok de siste årene.

Ideen med å bruke blomsterspråket som et bærende element i denne boken er også god, og blomster ligger som et tema gjennom hele boken, ikke bare gjennom måten de opptrer på, men også gjennom måten Victoria utvikler seg. For Victoria er blomstene det trygge, deres betydning er en konstant faktor i livet hennes. De er dypt rotfestet i jorden og hun kjenner det meste som er å vite om dem, men da Grant viser henne at også blomster kan bety forskjellige ting føler Victoria seg på gyngende grunn igjen.


On my chestbone, the mistletoe rested. I studied its regular rise and fall. Neither my heartbeat nor my breath had returned to normal since reading the stranger's response in my palm.(...) For years my message-laden flowers had been faithfully ignored, an aspect of my communication style that gave me comfort.

Historien består, som jeg skrev, av ulike kapitler fordelt på nåtid og fortid. Boken er også delt inn i 4 deler, hver del har navnet etter en blomst som har betydning for den delen. Bak i boken er det også et lite blomsterleksikon.

Jeg hadde store vanskeligheter med å legge denne boken fra meg, jeg ble som sagt grepet og berørt av Victorias historie. Kort sagt: jeg elsket boken. Alle delene av historien gled så godt i sammen, det hele virket veldig gjennomtenkt. På samme måte som Victorias atten år gamle liv beveger seg mot et dramatisk klimaks, blir vi også ledet mot løsningen på hvorfor Victoria har blitt slik som hun har blitt. Hvorfor bor hun ikke lenger sammen med Elizabeth som lærte henne blomsterspråket? Avsløringen er både sjokkerende og sterk.

Boken har mange lag og vil være ideell å diskutere i bokklubber og andre litterære sammenkomster. Det er en tragisk, men også hjertevarm historie som gjemmer seg innenfor bokens to permer. Den beskrives som en kjærlighetsroman, og den er også det. The Language of Flowers snakker også om betydningen av familie, av det å høre til eller søken etter nettopp et sted hvor man kan slå rot. Og den er en hyllest til blomstene, ingen som ikke elsker blomster lidenskapelig kan skrive en bok om dette hvor leseren også får lyst til å anlegge en egen hage etterpå, selvsagt inneholdende blomster som er nøye utvalgt etter deres mening og betydning.

Boken har gått rett inn på bestselgerlistene i Italia og England, og det skulle ikke forundre meg om den vil gjøre dette her i Norge også. En meget god roman som jeg anbefaler på det sterkeste. Skulle jeg satt sammen med bukett med blomster og sendt dem til forfatteren av denne boken, ville den i hvert fall bestått av disse blomstene: akantus (kunstferdighet), hvit hyasint (skjønnhet), japansk rose (verdsettelse), brudestjerne (entusiasme), klokke (takknemlighet), gladiolus (du gjennomborer mitt hjerte) og myrt (kjærlighet). Og jeg tror også jeg ville ha sendt henne en kurv med jordbær (fullkommenhet).

Vanessa Diffenbaugh er et stort skrivetalent, og jeg håper hun vil skrive mange flere bøker i fremtiden. Jeg skal definitivt lese dem, og denne boken kommer jeg også til å lese igjen ved en senere anledning.

Forøvrig, etter å ha hørt Vanessa Diffenbaugh snakke om boken sin i ulike videoer håper jeg at det gis ut en lydbok hvor hun selv har lest inn historien. Stemmen hennes kler boken godt.

Andre anmeldelser:
Booking Mama
Girls in the Stacks
Vishy's Blog

Har du lyst til å lese denne boken før den kommer ut på norsk? Jeg har mottatt et leseeksemplar fra Aschehoug som er bokens norske forlag, men siden jeg alt har lest den på engelsk har jeg lyst til å gi bort dette til en av dere. Det eneste du trenger å gjøre for å være med i trekningen, er å skrive en kommentar til denne posten og fortelle hvilken blomst som er din favoritt. Vinneren trekkes 2,januar.

Labels: , , , , , , , , ,