Bokanmeldelse: Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren

Forlag: Gyldendal
Sideantall:524 (Innbundet)
Utgitt: Januar 2011
Sjanger: Barn- og ungdom,overnaturlig
Kilde: Anmeldereksemplar
Passer for deg som liker: La den rette komme inn, The Secret Circle
Verdt å vite: Sirkelen blir betegnet som Sveriges svar på Twilight og har fått enorm oppmerksomhet. Rettighetene til boken er solgt til flere land og Hollywood snuser på filmrettighetene.

Engelsfors. Vakkert navn, gudsforlatt sted. Omgitt av dype skoger der mennesker ofte går seg vill og forsvinner. Seks jenter har akkurat begynt på videregående. De har ingenting til felles – bortsett fra at de har selve ondskapen i hælene. Nå tvinges de til å samarbeide for å overleve.

Sosialrealistisk spenning

John Ajvide Lindqvist har vist oss at nitriste forsteder og byer kan danne kulisser for skumle fortellinger. Forfatterne av Sirkelen, Mats Strandberg og Sara B. Elfgren, fortsetter denne tradisjonen ved å slå oppvekstromanen og den overnaturlige fortellingen sammen til noe helt spesielt og veldig spennende. Dette er La den rette komme inn som møter The Secret Circle.

Vi befinner oss i Engelsfors, et lite sted omgitt av dype skoger og hvor det ikke skjer spesielt mye spennende. Her har flere ungdommer nettopp begynt på videregående og dette skal by på flere forandringer i livene deres, mer enn hva de kunne ha drømt om på forhånd. Det begynner med at en elev blir funnet død, og snart må ungdommene kjempe mot en ondskap, en ondskap som gjør det den kan for å ta livet av dem, en etter en. De er utvalgt, men de har ikke valgt hverandre. Det skaper konflikter.

Engelsfors er en by som gjør seg best på avstand og i mørket, når alt som synes er gatelykter og opplyste vinduer.

Det begynner å bli ganske mange bøker med overnaturlig tilsnitt for ungdom nå, og felles for mange av dem er at du møter overjordiske karakterer med overjordiske attributter og egenskaper. Heltinnen er alltid vakker, viljesterk og handlekraftig. Helten er kjekk og god og kjærligheten dem i mellom udødelig. Handlingen i seg selv er også ganske fantastisk og ikke alltid noe ungdommer av i dag kan relatere seg til. Her skiller Sirkelen seg kraftig ut. Forfatterne har tatt utgangspunkt i vanlige ungdommer i denne historien. Du møter mobbeofferet, den pliktoppfyllende og skoleflinke piken, den populære jenta som holder hoff for de andre jentene og snakker nedsettende til alle som hun ikke er venner med. Du har emo - jenta og hun som er i opprør mot alt og alle. Om man ikke identifiserer seg direkte med en av ungdommene, vil man likevel kunne finne trekk man kjenner igjen. Dette er nemlig ungdommer som sliter med vanlige tenåringsproblemer som dårlig selvtillit, spiseforstyrrelser og lignende. De kunne bodd i din grend eller i din by.

Forfatterne har gitt hver og en av karakterene egne avsnitt hvor de står for synsvinkelen. Det tok noen sider før jeg kom inn i dette, fordi det er mange personer vi skal bli kjent med. Samtidig synes jeg at dette fungerer veldig godt. Det gjør at vi kommer under huden på flere av dem og gir mer substans til fortellingen og handlingen. Jeg følte at jeg ble godt kjent med alle sammen.

Det er også noe hypnotiserende ved selve boken. Jeg ble sugd inn i handlingen og slet med å legge boken fra meg. Egentlig en liten bragd for det er ikke noe spesielt unikt med hverken språket eller oppbyggingen i denne historien. Språket er faktisk til tider ganske enkelt, men det er nettopp det som appellerer. Det kler den hverdagslige fortellingen og gjør alt som skjer mer troverdig. Her skildres vonde følelser og vanskelige hendelser direkte og uten omsvøp.

Noen vil kanskje innvende at det tar litt lang tid før det overnaturlige bryter ut i full blomst i handlingen, men for meg var dette en bonus. Jeg likte at forfatterne brukte tid på å bygge opp handling og karakterer, og når det overnaturlige virkelig får grep om handlingen vendes sidene i en rasende fart.

Sirkelen har også smak av oppvekstroman. Vi følger flere ungdommer i medgang og motgang, og leser om hvordan de utvikler seg gjennom boken. Temaer som lojalitet, det å våge å være seg selv og ikke følge strømmen, mobbing, forelskelse, fyll og dop og seksualitet blir behandlet her. I det hele tatt har forfatterne strukket historien sin bredt ut. Boken har ingen spesiell cliffhanger på slutten, men man ser kimene til noe som vil utvikle seg i kommende bøker.

Jeg ville ha elsket denne boken som ung, og jeg likte den godt nå også. 2012 skal tydeligvis bli året hvor hekser skal stå i fokus, til fordel for vampyrer og engler. Flere ungdomsromaner fokuserer nettopp på hekser dette året og i så måte har forfatterne av Sirkelen virkelig klart å slenge seg med på en begynnende trend. Jeg tror også at denne boken har det som skal til for å hevde seg mot konkurransen fra de engelsksprålige titlene nettopp fordi den er både troverdig og hverdagslig. Det oppleves som mer uhyggelig når det overnaturlige og fantastiske blir gitt spillerom på en trøtt og lite sted hvor det bor mennesker som minner om deg og meg.

Den neste boken i denne serien kommer på svensk til våren og det er mulig at jeg må kaste meg over den allerede da. Jeg er kjempespent på hva som vil skje videre i denne serien. Forfatterne har lagt ned grunnsteinene til noe som kan bli veldig, veldig interessant å følge med på fremover. Den norske oversettelsen av bok nummer to kommer i 2013.

Andre anmeldelser:
Bokhora
Flukten fra virkeligheten
Ellikkens bokhylle
Anitas blogg
Julies bokbabbel
I Ninas bokverden
Så rart
Siljes skriblerier
Moonstar's Bokverden
Ikke bare ei bok
Stine Jensen
Labels: , , , , , , , , , ,