I dag er jeg veldig glad for å kunne ønske Frode Eie Larsen velkommen til bloggen min:
|
Foto: Liv Forlag |
Frode Eie Larsen er født og oppvokst i Larvik, og er også bosatt på stedet i dag. Han har utdannelse fra Larvik handelsskole og fra Norges Markedshøyskole, og har arbeidet med markedsføring en god stund. I dag er han ansatt som eventsjef i Larvik Håndballklubb
Det å skrive har lenge vært viktig for Frode, og han har skrevet så lenge han kan huske. Det har blitt mange tekster innenfor sjangere som skuespill, dikt, noveller og romaner. Han har også skrevet sangtekster. Han fullførte sin første roman i 1996, men det var først i 2011 karrieren som forfatter begynte for alvor. Da ga han på egen hånd ut krimromanen Hemmeligheten, som ble en suksess lokalt og som blant annet ble anbefalt av bokinspirator Liv Gade. Første opplag ble raskt utsolgt, og da 2. opplaget skulle utgis hadde Frode blitt en del av forfatterstallen hos LIV forlag.
I dag lanserer Frode sin andre kriminalroman, Frostrøyk:
I Frostrøyk setter Frode søkelyset på sterke temaer som hevn. Filip Nymans søster ble voldtatt, og Nyman har brukt tid på å hevne udåden. Det er imidlertid noen som er ute etter Nyman også, og det tar ikke lang tid før han blir funnet drept. Det blir Eddi Stubb sin oppgave å komme til bunns i den gamle saken, og finne ut hvem som har tatt livet av Nyman. Du trenger ikke ha lest Hemmeligheten for å lese denne boken. Frodes bøker er frittstående.
Her kan du blant annet lese om hvorfor Frode ville skrive om et tema som hevn, og hvordan han opplever det å være forfatter på et lokalt forlag:
Du lanserer din nyeste roman, Frostrøyk i dag. Kan du fortelle kort hva denne boken handler om?
Frostrøyk er en frittstående fortsettelse av min debutroman, Hemmeligheten. Handlingen foregår i tid, halvannet år etter der grusomhetene i forrige bok kulminerte.
Filip Nyman fikk aldri fullt ut hevnet voldtekten av søsteren. Nå er han klar for å fullføre det han begynte på. Filip Nyman blir imidlertid funnet drept, og det er da boken for alvor starter. Det er nok av personer som har motiv for å ta livet av ham, men hvem har gjort det?
Parallelt følger vi Filips søster, Viktoria. Hun har startet et nytt liv i Venezia, og tatt identiteten som Isabell Dulche. I tyve år har hun levd i skjul, men noe er i ferd med å skje. Isabell lokker Viktor Marinkovich over til Venezia, og det er starten på en katt-og-mus lek. Men hvem jakter egentlig på hvem, og hva er Isabell ute etter?
Tilbake i Larvik frykter Oskar Myhre for både sitt og Jessica Larsens liv. At Filip Nyman er død burde strengt tatt være en god nyhet, men det føles ikke slik. Det føles som det er nå det hele starter.
Frostrøyk er en bok med et intrikat spenningsplott, og jeg ble flere ganger overrasket selv. Det er en av fascinasjonene ved det å skrive – at både personer og handling noen ganger tar en retning ikke en gang forfatteren selv helt så for seg :) Mitt mål og håp, er at leserne blir både utfordret og overrasket når de leser.
Hvordan fikk du ideen til denne romanen, og hvor lang tid har du brukt på å skrive den?
Frostrøyk ble til som en helt naturlig fortsettelse fra forrige bok. Da jeg hadde fullført Hemmeligheten, satt jeg selv igjen med følelsen at det ikke riktig var over. Plottet kom på plass ganske raskt, og jeg startet skrivingen for alvor i mai 2011. Første utkast til boken var klart 8 måneder senere, og så har jeg brukt de siste 6 månedene til å korrigere, forbedre, finpusse og rett og slett lage en djevelsk bra bok! Sagt i all beskjedenhet :)
Hva har vært det vanskeligste i arbeidet med denne romanen, og hva er du mest fornøyd med?
Egentlig har arbeidet med Frostrøyk gått veldig greit. I starten var det litt uvant å kjenne på følelsen som følger med det å følge opp noe. Et snev av prestasjonsangst og forventningspress gjestet, men det ristet jeg raskt av meg. Jeg er veldig fornøyd med å klare og overholde mitt eget mål om å utgivelse nå i august. Det har vært en hektisk vår, men alt arbeidet som er lagt ned i boken er definitivt verdt det.
I Frostrøyk lanserer jeg også en ny karakter – politimannen, Eddi Stubb. Måten han har utviklet seg på gjennom skrivingen er jeg veldig fornøyd med. Han har blitt en person jeg liker veldig godt, og ut fra tilbakemeldinger fra testleserne virker det som de også deler min entusiasme. Spent på lesernes reaksjoner :)
Du har, som tidligere nevnt, tatt i bruk sterke temaer i denne boken, blant annet hevn. Hvorfor ønsket du å fokusere på dette?
Sterke følelser påvirker oss, og i affekt har vel de fleste gjort irrasjonelle ting. Mennesker er ulikt skrudd sammen, og i Frostrøyk er det med hevn spesielt interessant, siden jenta som ble voldtatt ikke egentlig har noen brennende hevnlyst – den er det moren og broren hennes som har.
Ved siden av det med hevn, er konsekvenser noe som står sentralt, både i Hemmeligheten og Frostrøyk. Det med valg er noe som fascinerer meg. Hver bidige dag tar vi drøssevis med valg, og alle har en eller annen konsekvens. De aller fleste mindre viktige, men noen kan vise seg å være avgjørende – enten for en selv eller for andre. Noe så trivielt som om man rekker å kjøre hjemmefra klokken halv åtte, eller tre minutter over halv åtte på morgenen kan ha en konsekvens. Det kan faktisk være skille mellom liv og død – for å sette det helt på spissen.
I Frostrøyk er avgjørelsen fire kamerater tok på en fest for over tyve år siden, direkte bundet sammen med mord og grusomheter som skjer i dag. Konsekvenser? Det var det ingen av dem som tenkte på den gangen…
Hvilke forfattere og bøker har vært viktige for utviklingen av deg som forfatter?
Jeg har alltid vært veldig glad i å lese. I ungdommen var jeg fascinert av fantasy-sjangeren, med forfattere som J.R.R. Tolkien, Robert Jordan og Michael Ende. Synes fortsatt Ringenes Herre triologien er flott, og foretrekker selvsagt bøkene fremfor filmene. Ellers er jeg begeistret for Ingvar Ambjørnsen, og spesielt bøkene om Elling. Helt fantastisk hvordan han gjør den karakteren levende.
Når det gjelder krimlitteratur, leser jeg veldig mye. Amerikaneren Harlan Coben er en mester i å bygge opp en historie. Camilla Läckberg skriver også engasjerende, og fletter på en mesterlig måte inn det dagligdagse med det groteske. Liker også godt Henning Mankell, og selv om jeg sluker bøkene om Wallander, er det faktiske Italienske Sko fra noen år tilbake som har gjort størst inntrykk. Unni Lindell var den første norske krimforfatteren jeg ble skikkelig oppslukt av. Digger Jo Nesbø, og elsker måten Tom Egeland formidler en historie på. Har akkurat lest Lucifers Evangelium, og stoppet flere ganger og måtte lese hele avsnitt høyt for dem som tilfeldigvis befant seg i rommet. Fantastisk måte å skrive på – rett og slett. Synes Bjørn Beltø er en genial romanfigur :)
I arbeidet med bøkene dine har du valgt å gjøre det meste av arbeidet selv, også markedsføring, omslag etc. Hva er årsaken til at du valgte å gjøre det på denne måten?
Jeg er utdannet innenfor markedsføring, og i tillegg er jeg ganske bevisst og bestemt i forhold til hvordan jeg vil ha ting. Nå er jeg imidlertid ikke verdensmester i alt, og jeg har mange dyktige folk rundt meg som bidrar i stort monn. Jeg har også måttet innse at dette faktisk ble mye større enn jeg klarte å forutse. Det er selvsagt veldig hyggelig, og jeg er veldig glad for å ha LIV Forlag i ryggen.
Ja, boken din utkommer som sagt på det lokale forlaget LIV forlag, som holder til i Vestfold. Det er også et godt miljø som støtter opp under lokale forfattere i Vestfold. Hvor viktig har det vært for boken din at du er forfatter ved LIV forlag, og hvor viktig har nærmiljøet ditt vært i ditt forfatterskap?
Om man gir ut bøker på store eller små forlag, finnes det fordeler og ulemper. Hos LIV Forlag møter jeg alltid en åpen dør, og de er positive, entusiastiske og støttende. Jeg har også en meget dyktig redaktør i Myriam H. Bjerkli. Hun kommer med uvurderlige innspill, og har definitivt hjulpet meg til å bli en enda dyktigere forfatter. Samtidig får jeg frie kreative tøyler, noe som passer meg utmerket. At de står bak meg, har troen på både Frostrøyk og meg som forfatter, er selvsagt veldig motiverende.
Jeg har også siden lanseringen av Hemmeligheten blitt vesentlig bedre kjent med det litterære miljøet i Vestfold. Engasjementet, positiviteten og støtten derfra har vært utrolig. Dette gjelder for så vidt overalt hvor jeg har vært. Det har vært fantastiske mennesker hele veien. Nå er det imidlertid Vestfold som ble området jeg stort sett nådde ut til med Hemmeligheten, men det kan fort endre seg med Frostrøyk. Håper er jo at vi denne gangen skal nå ut til et enda bredere geografisk spekter.
Nærmiljøet spiller også en viktig rolle for meg, da handlingen i bøkene mine primært er lagt til Larvik. Dette har jeg faktisk fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger på – både lokalt og fra lesere i andre byer. Selv er jeg veldig glad i forfattere som velger mindre og mer ukjente steder å legge handlingen til. Etter å ha lest Camilla Läckberg sine bøker, har Fjällbacka blitt et yndet reisemål. Har vært der flere ganger, og storkoser meg i de koselige gatene, og ser for meg flere handlingssekvenser i bøkene hennes.
Selv om handlingen i Frostrøyk primært er lagt til Larvik, har jeg denne gangen utvidet horisonten noe. Mye spennende skjer også i Venezia, og Oslo.
Kan leserne vente seg enda flere krimbøker fra din hånd i fremtiden?
Definitivt! Jeg elsker å skrive, og finner alltid tid til å feste ord på papir – eller i word-dokumentet. Dessuten gleder jeg meg selv, til å følge Eddi Stubb, Jessica Larsen og Oskar Myhre videre. Spent på hva som vil komme til å skje med dem i fremtiden.
Hva er den viktigste grunnen til at leserne skal plukke opp Frostrøyk i høst?
Bortsett fra det selvsagte – at det er en drivende god krimbok – vil jeg oppfordre alle lesere til å våge å utfordre seg selv. Les en bok fra en ukjent forfatter! Det finnes utrolig mange gode historier der ute, og dessverre er det bare så altfor få som når ut til de store massene. Det finnes mange «gjemte diamanter», som bare venter på å bli oppdaget. Frostrøyk er en av dem!
Er det noe du har lyst til å legge til?
Først vil jeg takke så mye for dette intervjuet, og jobben både du og andre bokbloggere gjør med tanke på å spre litteraturen. Dere gjør en fantastisk innsats, så keep up the good work! Jeg ser også veldig frem til den forestående bokhøsten. Allerede har jeg booket mange spennende arrangement, men flere kommer. Er det noen som har lyst til å ha meg – enten i butikk, på cafe eller annet sted – er jeg ikke vanskelig å be :) Å treffe leserne på slike tilstelninger, er utrolig hyggelig og inspirerende. Hadde det ikke vært noen som ønsket å lese historiene mine, ville de jo før eller siden visnet hen. En stor takk til alle som ga Hemmeligheten en sjanse, og til dere som gjør det samme med Frostrøyk.
Tusen takk for at du tok deg tid til dette intervjuet, Frode Eie Larsen.
Hvis du ønsker å vite mer om Frode og utgivelsene hans, finner du mer informasjon og utklipp fra media på hjemmesiden hans her. Der står det også hvor du kan møte Frode i høst. Du kan lese et intervju med Frode i Østlandsposten her og utdrag fra boken finnes her.
Er du spent på denne boken? Jeg har bestemt meg for å gi bort et eksemplar av Frostrøyk til en heldig leser. Du trenger ikke ha en egen blogg, og det eneste du trenger å gjøre er å skrive i kommentarfeltet her at du vil vinne og en epostadresse jeg kan nå deg på. Boken blir signert av forfatteren, og den er sponset av meg, Bokelskerinnen, personlig. Jeg trekker vinneren etter midnatt torsdag førstkommende. Labels: bokelskerinnen intervjuer, Eddi Stub, Frode Eie Larsen, Frostrøyk, Hemmeligheten, krim, Larvik, LIV Forlag, Oskar Myhre, vestfold