Bokanmeldelse: Sommerfugl i lenker

Forlag: Gyldendal
Sideantall: 292 (Innbundet)
Utgitt: September 2012
Kilde: Kjøpt
Sjanger: Roman
Verdt å vite: Zinat Pirzadeh er en svensk komiker og skuespiller. Hun har også blant annet arbeidet som modell. Hun skriver tekster for radio og magasiner, og debuterte som forfatter med diktsamnlingen Sånger til Ra i 2003. I 2011 debuterte hun med sin første roman, Sommerfugl i lenker. Zinat flyktet fra Iran og kom til Sverige i 1991. Hun har blant annet viet seg til å arbeide mot tvangsekteskap. Hennes hjemmeside finner du her.


Kjærlighet i uskyldens og fryktens tid

Sommerfugl i lenker er en sterk roman om å vokse opp under tvang og stengsler, når alt man innerst inne ønsker seg er å spre vingene og fly dit man selv ønsker.

Shirin vokser opp i en velstående familie i Zadrabad i Iran. Barndommen hennes er god, og hun markerer seg tidlig som en jente med mye vilje. Shirin har det som aller best når hun kan være sammen med bestevennen Emad, eller kose seg med den søte valpen som senere viser seg å være en ulv. Hun forguder mormoren sin, og elsker byen hun bor i og menneskene i den. Etter hvert som Shirin vokser til, forstår hun at livet ikke er like bekymringsløst som hun tidligere har trodd. Hun får beskjed om at jenter ikke kan være venner med gutter, det kan kaste skam over familien. Og hun forstår at hun ikke kan ta de valgene hun ønsker, at familiens ære betyr for mye. Likeledes forstår hun også at verden er i ferd med å endre seg. Revolusjonen kommer til Iran, sjahen blir styrtet og Khomeini kommer til makten, og det innebærer forandringer for de fleste. Den trygge hverdagen er over. Nå venter et liv i frykt.

Forfatter Zinat Pirzadeh er født i Iran, og hun var en av dem som opplevde revolusjonen her på 1980 - tallet. Mye av det hun opplevde har blitt brukt i denne romanen, og selv om mye er oppdiktet, har hun i intervjuer pekt på at endel er selvbiografisk. Det var jeg klar over før jeg leste romanen, og det gjorde boken mye sterkere for meg.

Romanen veksler mellom fortid og nåtid. I fortiden møter vi den unge Shirin, og er med henne i hennes vei til å utvikle seg fra barn til kvinne. I nåtiden følger vi en kvinne i Teheran, som står overfor et valg som vil ha store konsekvenser for henne og barnet hennes. Hovedfokuset i romanen er lagt på fortiden. Med et barns uskyldige tanker og røst maler forfatteren, i Shirins stemme, et bilde av et land som senere skulle endre seg dramatisk. Vi merker kjærligheten hun har til stedene og menneskene hun beskriver. Hun skriver med humor og innsikt. Den første delen er ganske lystig lesing, men det kommer et vendepunkt og dette inntreffer etter det tragiske endeliktet for eieren av byens badehus, Sakine.  Etter dette blir ikke noe det samme, hverken for stamgjestene på badehuset eller for innbyggerne i byen. Den ene tragiske hendelsen etter den andre oppstår, og Shirin må bli voksen fort.

Språklig sett er romanen til tider ganske enkel. Jeg likte likevel dette, og anså det som et virkemiddel. Det er unge Shirin som forteller, og da kler det også fortellingen at språket passer for en ung pike. Scenene fra Teheran er et unntak. Her er språket holdt i en mer poetisk tone, også er det da også en mer moden kvinne som innehar fortellerstemmen her.

Det er tydelig at forfatteren har et budskap med boken, at hun er sterkt i mot tvangsekteskap og at hun brenner for kvinners rettigheter. Til tider er romanen ganske tøff lesing, spesielt når vi leser om mange av skjebnene som rammet folk etter at revolusjonen kom til Iran.

Sommerfugl i lenker beskriver et land med en rik og flott kultur, men også et land som har tapt mye etter at diktatur og frykt ble en del av folks hverdag. Det handler om tapt uskyld, men også om menneskeverd. Alle menneskene som beskrives i romanen skildres med respekt, og man blir glad i dem alle sammen. På det mer intime plan, er dette en bok om forholdet mellom mennesker. Kanskje spesielt om forholdet mellom mor og barn. Det er også en bok om kjærlighetens kraft, hvor sterk både den og håpet er når man har mistet alt annet.

Dette er en roman som passer godt for lesere som liker bøker som Drageløperen og Tusen strålende soler. Det er en bok som gjør inntrykk på deg, og som det tar tid å glemme. Forfatteren har sagt at dette skal bli en trilogi, og jeg håper neste bok kommer snart for jeg vil gjerne lese mer om Shirin.

Labels: , , , , , , ,