November og desember 2012: Utgivelser disse månedene

Da er vi inne i den nest siste måneden av 2012. Snart er det desember og juletid. Mange bøker har utkommet i månedene som har vært, men det er fortsatt flere som venter på sin publiseringsdato i årets to siste måneder. Her er noen av dem: 

Ketil Bjørnstad er klar med sin nyeste roman kalt Verdens ende. Her handler det om å miste et barn, og hvordan man kommer seg videre i livet etter en slik hendelse. Det handler også om hevn og hat. Beate Grimsrud utkommer med nye noveller i samlingen God jul: Hvor er du?: juleaftener jeg har levd, steder jeg har sovet og søsteren min. Det utkommer også en novellesamling fra vinneren av Gyldendals skrivekonkurranse Kortlest. Siri Kathinka Valdez er navnet på vinneren, og samlingen heter Det ble Bud.


Jon Michelet kommer ut med En sjøens helt: Skogsmatrosen, som handler om atten år gamle Halvor Skramstad som får hyre som lettmatros på et skip i 1939. Boken er den første av i alt to bind. Bind to, Skytteren, har planlagt utgivelse høsten 2013. Astri Nordang er klar med Eva Dunkel, og Britt Karin Larsen er også klar med ny roman, og den har fått tittelen Før snøen kommer. Lars Ramslie er aktuell med Liten fugl. Samlaget gir ut Skake, poesi av C. D. Wright.


Hans Olav Lahlum har opplevd gode kritikker og gode salgstall for sine historiske kriminalromaner, og nå kommer han med nok en krim med K2 og Patricia i hovedrollen. De fem fyrstikkene er en samling kriminalromaner med handling i 1971. Boken lanseres mandag 5. november med et stjernespekket program hvor blant andre Øystein Wiik, Knut Nærum, Jan Mehlum og Gunnar Staalesen deltar, ved siden av hovedpersonen Hans Olav Lahlum selv.


Den største romanutgivelsen denne måneden står nok J.K. Rowling for. Den tomme stolen har fått varierende kritikk i internasjonal presse, så det blir spennende å se hvilken mottakelse den vil få her i Norge.

Suksessen til trilogien Fifty Shades of Grey har ført til suksess for andre erotiske romanserier, og en av dem står forfatter Sylvia Day bak. Tidligere kom boken Bare for deg, som er nummer en i Crossfire-trilogien,  og nå er oppfølgeren Gjenspeilt i deg snart klar på norsk. Det blir gjensyn med en klassiker, når Spartacus forlag utgir Landstrykerliv av Jack London på norsk.Barn og ungdom: 

Kari Bøge skriver ungdomsromaner som er høyt elsket, og nå er hun tilbake med en ny roman for ungdom. Den heter Slutt. Stein Morten Lier debuterer som ungdomsromanforfatter med boken Rookie: en Tinius-thriller. Tinius havner midt oppe i en kriminalsak når han oppdager at en jente i klassen har kontakt med en mye eldre mann på Facebook. Heidi Linde er aktuell med Pym Pettersons mislykka skoletur.


Jeff Kinneys romanfigur Pinglen er høyt elsket av mange unge lesere, og bøkene hans ligger jevnt på bestselgerlistene her i Norge. Nå kommer bok nummer sju om Pinglen: Femte hjul på vogna heter den. Fans av serien Gone av Michael Grant kan glede seg til at bok fem, Frykten, utkommer på norsk. Hvis du heller er opptatt av klassikere, kan du merke deg Når villdyret våkner av Jack London.


Er du Justin Bieber - fan, kan du merke deg datoen 15. november. Da kommer Det er nå det begynner ut, Justin Biebers offisielle biografi. Det er også mer for musikkinteresserte ungdommer. Bandet One Direction kommer snart til Norge, og ikke mindre enn to bokutgivelser knyttet til gruppen er klare for utgivelse.  One Direction: Den ultimate fanboken kommer i salg 18. november, og 6. november kommer Våg å drømme: livet som One Direction ut.

Det blir også gitt ut en egen boks med alle utgivelsene i Arven - serien. Det er kun i denne boksen du vil få tilgang på Arven i pocket. Hobbiten en uventet reise- barnas guide, utkommer også denne måneden.

Fakta og dokumentar:


Det er fortsatt noen bøker relatert til 22. juni 2011 som gjenstår. En av dem er Trond Giskes biografi om Utøya, som han har skrevet sammen med Jo Stein Moen. Ikkje direkte råka av Maria Tryti Vennerød utkommer også. Det kommer også flere andre biografier. I krig for evig fred, skrevet av Kofi Annan, handler det om livet til den tidligere generalsekretæren, men boken er også en lærebok i håndtering av internasjonale konflikter og globalt lederskap. Gerd Liv Valla har skrevet sin selvbiografi, som har fått tittelen Gi meg de brennende hjerter. Steffen - født til fotball er tittelen på biografien om fotballspilleren Steffen Iversen. Jorunn Hareide har skrevet biografi om dramatikeren Magdalena Thoresen.


Tidligere justisminister Knut Storberget tar til orde for reformer innen strafferettspleien i boken Det er dine øyne jeg ser; om forbrytelse, straff og forsoning. Jostein Pedersen skriver om depresjoner og selvmord i Nesten. Bebe Winans var en av Whitney Houstons nærmeste venninner, og i boken Den Whitney jeg kjente gir Winans et usminket bilde av den avdøde sangstjernen.

Olav Njølstad har skrevet Professor Tronstads krig, som omhandler vitenskapsmann og professor Leif Tronstad, som var aktiv i motstandsarbeidet under 2. verdenskrig. Tronstad var blant annet delaktig i å planlegge tungtvannsaksjonen på Vemork. Tore Skeie har skrevet om en krigsallianse på 1300-tallet i boken Jomfruen fra Norge.


Skiløperne Anders og Jørgen Aukland deler sine beste skismøringstips i Smøreboka: de beste tipsene til superglid og spikerfeste, og Helge Lyngmo har skrevet Siste reis med Nordstjernen.

Bloggeren MetaIngrid på bloggen Leselyst står bak fenomenet bokryggpoesi i Norge, et fenomen hun bidro til at spredte seg på ulike bokblogger, og som så ble plukket opp av blant andre Tiger Garte i Juritzen forlag. Garte startet en facebookgruppe, og flere av poesibidragene på denne siden er nå samlet i boken Bokryggpoesi.

Godt i pocket:

I forbindelse med tv-serien av romanen Halvbroren, nyutgir forlaget romanen i pocket. Sky atlas av Cloud Mithell utkommer også i forbindelse med en filmatisering, og det samme gjør Historien om Pi. Historien om vakre jente av Rachel Simon er klar for pocketutgivelse, og er du ute etter litt mer spenning, kan du merke deg at Ute av syne av Linwood Barclay også kommer i pocket.  Det samme gjør Brødrene fra Iron House.

Sjekk ut disse på engelsk: 

Flere kjente krim - og thrillerforfattere kommer nå med nye bøker. James Patterson er aktuell med Merry Christmas, Alex Cross hvor den kjente detektiven må håndtere en grusom gisselsituasjon. Det kommer også en ny utgivelse fra Michael Connelly, kalt The Black Box. David Baldacci er også ute med en ny roman, og den heter The Forgotten.  Tom Clancy er også tilbake med en ny thriller, og den har fått tittelen Threat Vector. Også må vi ikke glemme John Grisham, som har skrevet The Racketer. En føderal dommer har blitt myrdet, og advokaten som hvem vet som står bak drapet sitter i fengsel.


Det kommer en ny roman fra Janet Evanovich kalt Notorious Nineteen, og Barbara Kingsolver kommer med sin nyeste roman kalt Flight Behaviour.  Det kommer også ut en boks med bøker kalt The Hogwarts Library, hvor blant annet Tales of Beedle the Bard er med.  


Blant ungdomsbøkene er det to ettertraktede titler som slippes disse to månedene. Reached av Ally Condie, siste del av Matched-trilogien skal nå ut i butikkene. Det samme skal Days of Blood and Starlight av Laini Taylor, oppfølgeren til Daughter of Smoke and Bone.

God lesemåned!

NB: Utgivelsesdatoen for titlene i denne posten kan bli endret. Dette er heller ikke en fullstendig oversikt over bøker som utkommer denne måneden. Jeg ønsker også å understreke at jeg ikke er en del av noe affiliate - program, så jeg tjener ikke noe på at du klikker deg inn på linkene i denne posten.

Labels: , , ,