Snart skal juleroen senke seg, og det skal bli ekstra godt dette året synes jeg. De siste ukene har det stort sett vært stressende og travelt, med liten tid til avslapping og boklesing. Jeg er ikke ferdig med alle julegavene, kjøper vel de siste til helgen. Jeg har ikke pyntet huset, annet enn en enslig nisse som står på stuebordet foreløpig. Jeg har ikke fått bakt kaker, pepperkakene til Rema 1000 duger likevel greit, og jeg har helt glemt å tenne adventslys hver søndag. Den eneste juletingen jeg er i rute med, og har vært hele tiden, er sjokoladeadventskalenderen jeg fikk av mannen før advent.
Det jeg har vært flink til i det siste, hva angår bøker, er å handle julegaver til meg selv. Leseåret 2013 er allerede under planlegging, og som du kanskje husker fra lesemålene jeg skrev om er en prioritet for meg at jeg skal lese bøker som har vunnet Rivertonprisen. Jeg har snust etter noen av de eldre vinnerne i antikvariater på nett, og har kjøpt meg disse to bøkene:
Den hvite kineser av Phio Larsen vant Rivertonprisen i 1976. Lansen av Anker Rogstad vant prisen i 1974. Jeg synes forøvrig det er litt artig å bivåne omslagene på krimbøker fra 1970- og tidlig på 80-tallet. Her snakker vi skikkelig sosialrealisme. Jeg har bestilt et par andre Rivertonvinnere også, men de er ikke kommet i postkassen enda. Jeg hjalp blant annet Aschehoug med å bli fri for noen av deres titler i billigkroken på nettsiden deres.
I tillegg har jeg bestilt to svenske bøker
Hans Koppel stiftet jeg første gang bekjentskap med da jeg leste Kommer aldrig mer igen. En bok som ikke nådde helt opp hos meg. Det Koppel var god på, var å skrive med driv slik at boken ble vanskelig å legge fra seg. Jeg bestemte meg derfor for å prøve meg på den andre krimmen han har kommet ut med. I tillegg fant Feberflickan, en ungdomsbok, veien ned i den digitale handlekurven min ene og alene fordi Mats Strandberg (forfatter av Sirkelen og Ild) har sagt at han elsker den boken, og at den er full av masse ekle detaljer - og slikt liker en grøsserfantast som meg.
Jeg har også kjøpt et par andre bøker:
Kafka på stranden er den første boken vi skal lese i Lines lesesirkel til neste år, og siden den har stått på leselisten min lenge bestemte jeg meg for å gå til innkjøp av den og endelig forsøke å få lest den. Suksessen min med foregående lesesirkelbøker har vært så som så, men jeg går likevel på igjen med friskt mot. I tillegg måtte jeg ha Et landskap av umulige lengsler. Denne boken var det en leser som etterlyste navnet på i en gruppe på Facebook, og da jeg leste hvordan personen beskrev handlingen og boken, fikk jeg super lyst til å lese den, så den ble også med meg hjem fra bokhandelen.
Jeg har også foretatt et rent estetisk innkjøp, som strengt tatt var helt unødvendig, men som sier noe om hvor glad jeg er i pene omslag på bøker:
Halvbroren har jeg alt i bokhyllen i innbundet format, derav unødvendig kjøp, men jeg likte dette omslaget veldig godt. Pocket er i tillegg mye lettere å ta med seg i vesken, og siden jeg har lyst til å lese boken før jeg ser tv-serien etter jul, ville jeg ha denne utgaven.
Et annet innkjøp er denne klassikeren, som jeg ga den nette sum av 17 norske kroner for på Bookdepository:
Jeg skal lese ungdomsboken The Madman's Daughter av debutant Megan Shepherd, og siden den boken bygger på H.G. Wells' berømte roman syntes jeg at jeg måtte gå til opprinnelsen og lese den først. Her er forøvrig traileren til Shepherd bok. Ser den ikke spennende ut? Boken er en av hovedsatsingene til HarperTeen til våren, og er den første i en gotisk trilogi:
Videre har jeg kjøpt denne boken:
Jeg hadde ikke hørt om denne før jeg så den i bokhandelen, og da jeg leste at boken var en oppvekstskildring fra Rykkinn på åttitallet, måtte den bare bli med meg hjem. Jeg vokste opp like i nærheten. Denne boken har vært perfekt lesing i disse travle tider. Det er mye gjenkjennende her, og jeg koser meg så mye at jeg har sittet og humret for meg selv mens jeg har lest på toget. Boken er i utgangspunktet myntet på ungdom, men den passer for alle som har vokst opp på åttitallet også.
Ved siden av Hagerups bok, koser jeg meg med denne krimmen:
The Gods of Gotham handler om etableringen av den første politistyrken i New York på midten av 1800-tallet, og er også en god skildring av byen på denne tiden. Det er mørkt og spennende, og jeg liker den kjempegodt og har allerede begynt å anbefale boken videre til andre. Aschehoug gir den ut på norsk i februar.
I dag startet jeg også på denne boken:
Drøm søte drømmer gis ut på norsk i januar, og da forlaget spurte om jeg ville ha den tilsendt sa jeg ja takk. Jeg har hatt godt selskap mens jeg har lest, av en hund som fortsatt insisterer på at han egentlig skulle ha vært en katt. Det eneste som mangler er malingen.
Hund nummer to syntes han har det best på skoene til matmor...
...men han kan også være kosete. Slik fant jeg dem begge en morgen for en stund siden, da de hadde sneket seg opp i sengen mens jeg sov og matfar var gått på jobb:
Håper dere alle nyter en fin førjulstid med litt ro og avslapping innimellom slagene.
Labels: bokshopping, Drøm søte drømmer, Halvbroren, jul*, kafka på stranden, Linde Hagerup, personlig, Rivertonprisen, The Gods of Gotham, The Island of Dr Moreau, The madman's daughter