Bokbloggerprisen er innstiftet


De siste månedene har jeg holdt på med noe veldig spennende, og endelig kan jeg gjøre noe jeg har hatt lyst til en stund, nemlig ta det berømte bladet fra munnen og fortelle hva det hele dreier seg om: vi har innstiftet Bokbloggerprisen.

Når jeg skriver vi, så snakker jeg om Silje, Gro, Lise, Line, Rose-Marie og meg selv. I forbindelse med planleggingen av bokbloggertreffet fant vi ut at vi ville etablere en egen pris, nominert og stemt frem av norske bokbloggere, og dette er blitt Bokbloggerprisen. Prisen ble innstiftet 26. januar i år, og siden da har vi brukt mye tid på å snakke oss frem til hvordan vi ville legge opp det hele. Vi har også fått verdifulle innspill av Clementine, som har deltatt i brainstormingen.

Flere ting har vært viktige for oss når vi skulle bestemme hvordan prisen skulle legges opp: Vi ville at den skulle være aktuell, at den skal engasjere bokbloggerne og være demokratisk. Den skal være uavhengig, og ikke konkurrere med andre priser. Viktigst av alt: vi ønsker at prisen skal sette fokus på norsk litteratur, og stimulere til lesing av bøker skrevet av norske forfattere. Med dette i bakhodet falt vi til slutt ned på et resultat som jeg synes er blitt veldig bra:
Bokbloggerprisen er en uavhengig pris nominert og stemt frem av norske bokbloggere. En norsk bokblogg defineres her som en bokrelatert blogg skrevet på norsk hvor det blogges jevnlig om andres bøker. Prisen gis til bøker som er utgitt på norsk av norske forfattere for første gang året før. Tanken er å sette søkelys på og løfte frem norsk litteratur. 
Prisen skal deles ut første gang på Bokbloggertreffet høsten 2014, og vi har fokus på at dette skal bli en årlig pris som nettopp følger dette treffet.

Bokbloggerprisen består av to ulike kategorier: Årets norske roman, som innebefatter romaner for voksne, inkludert krim, og Åpen klasse. I sistnevnte finner man bøker i alle andre sjangere, som sakprosa, barn-og ungdom, lyrikk etc.

Bokbloggerne sender inn sine tips til hvilke bøker de ønsker å nominere i de ulike kategoriene, og de bøkene som får flest nomineringer blir så gjenstand for en kortliste. Vi kommer til å legge opp til en frivillig samlesing av bøkene på kortlisten forut for stemmegivningen. Annen informasjon om hvordan dette blir lagt opp, kommer vi tilbake til senere. Vi har forøvrig opprettet en egen Facebookside for prisen, og eposten er bokbloggerprisen@gmail.com.

Grunnen til at vi går ut med dette allerede nå er fordi det, som sagt, er dere bokbloggere som bestemmer hvem som skal vinne prisen i 2014, og derfor vil vi gjerne at dere har dette i bakhodet når dere leser bøker i år. Hvis du leser en skikkelig god bok fra 2013 skrevet av en norsk forfatter, kan altså dette være en mulig kandidat til å vinne Bokbloggerprisen.

Selv kommer jeg til å ha et økt fokus på å lese norsk litteratur som følge av dette. Jeg leser allerede mye norsk krim, men ønsker å bli bedre på å lese også andre sjangere slik at jeg kan finne frem til, for meg, nye, spennende stemmer. I fjor leste jeg for eksempel cirka 80 bøker, kun 30 av disse var skrevet av norske forfattere. Det er et tall jeg ønsker å endre på, og foreløpig i år er jeg på god vei, Av 16 bøker som er listet på "har lest" -siden min her på bloggen i år, er 8 stykker skrevet av norske forfattere.

Som bokbloggere har vi etter hvert fått en stor påvirkningskraft, og den kan blant annet brukes til å løfte frem norske forfattere og norsk litteratur. Det er noe jeg ønsker å bruke bloggen min til, og jeg håper Bokbloggerprisen kan være med på å bidra til nettopp det. Dette er også viktig når man ser på hvor mange lesere som etter hvert foretrekker å lese bøker på engelsk. 

Håper så mange som mulig av dere vil være med på å lese norsk litteratur og støtte opp om prisen. Jeg tror dette kan bli veldig spennende!

Andre innlegg om prisen fra komiteen:
Line
Silje

Labels: , , ,