Sommerlektyre og en liten oppdatering

Nå er det en stund siden jeg har blogget. Har hatt det litt hektisk i hverdagen de siste månedene og det har gått utover lesetiden og bloggen, som stort sett har gått for lut og kaldt vann - som man så fint sier. Men innimellom skjer det ting som gjør at alt annet må legges på vent, og man må kaste seg litt rundt. Forsettet mitt om å blogge om Riverton-vinnere kan jeg bare slenge ut av vinduet, inntil høsten kommer, og jeg ligger langt etter på de andre lesemålene mine. Men året er ikke ferdig enda, og forhåpentligvis blir det mer lesetid til høsten. Jeg satser på det. Fredag for en uke siden reiste jeg dessuten til New York, blant annet for å besøke Book Expo America igjen. Dette året var det ikke bare jeg og Ann Kristin som kom som bokbloggere fra Norge, Line aka Moonstar var også der. Messen og det å møte andre bokbloggere, både norske og utenlandske, gjør at jeg nå gleder meg enda mer til det neste bokbloggertreffet til høsten. Og her er planleggingen i full gang, så bare gled dere!

Det ble en flott uke i New York som sto i shoppingen, bøkenes og matens tegn. Hadde på forhånd bestilt bord ved flere anerkjente restauranter og spiste blant annet på Michelin - hedrede Aureole og legendariske The Four Seasons. Vel verdt et besøk begge to, selv om jeg ikke syntes prisnivået på sistnevnte sto i stil verken til maten eller opplevelsen.

Jeg var også en tur på Woodbury Common, en outlet som ligger et stykke utenfor byen. Det går busser hit fra Grand Central Station, men det er verdt å bestille egen transport. Da blir du hentet på hotellet og kjørt tilbake etterpå, og det kan være greit når man har med seg mange poser. Manhattan Transfer Tours het selskapet vi reiste med, og det kan anbefales. På outleten kan du gjøre mange kupp. Merker som Nike og Puma er usannsynlig billig der, for ikke å snakke om jeans som Diesel. Her sparte jeg opptil 1200 kroner per bukse jeg kjøpte. Er du derimot opptatt av de aller nyeste kolleksjonene, kan det hende du blir skuffet. Det er ikke alltid butikkene er helt oppdatert her.

Utskeielser må også til når man er i New York, og jeg og min søster satte oss fore å teste flere utgaver av Ben & Jerrys isen som man ikke får tak i her i Norge. En tur på Magnolia Bakery måtte også til, og jeg kan virkelig anbefale cupcaken med banansmak. Helt klart den beste.


Også var det bokmessen da, Book Expo America er et fantastisk sted for alle leseglade: man får møte andre mennesker som lever og ånder for bøker. Får tips om kommende utgivelser det er verdt å få med seg, og får møte mange spennende forfattere. Jeg deltok også, som vanlig, på bokbloggerkonferansen som ble avholdt, men synes noe av sjarmen ved den er borte nå som den arrangeres av profesjonelle. Bokbloggerne som dro den i gang for et par år siden, solgte ideen for et ukjent beløp til selskapet som arrangerer bokmessen og det merkes at den ikke lenger drives av frivillighet. Jeg valgte derfor ikke å være til stede på alt i år, synes mye av programmet var gjentakelser fra i fjor.

Da var det ekstra bra da selve messen startet, og man kunne få et innblikk i hvilke bøker som kommer fremover. Jeg hadde vært kjempeflink dette året og ikke handlet så mye bøker i New Yorks bokhandlere på forhånd, det kan komme greit med, for bokmessen er et virkelig bokmekka. Så stort at jeg fikk overvekt i kofferten på vei hjem og måtte hastepakke den om foran en stadig lengre kø og en meget stresset flyvertinne i innsjekkingen på Newark flyplass.

Noe av det morsomste på årets messe, var at en norsk forfatter ble viet mye plass av sitt amerikanske forlag Penguin. Tone Almhjell har blitt behørig omtalt i norsk presse fordi hun oversatte sitt fantasymanus og fikk det antatt av et amerikansk forlag før boken har vært ute på norsk. Penguin satser stort på The Twistrose Key, som boken heter, og delte ut hundrevis av leseeksemplarer til de oppmøtte på bokmessen hver eneste dag. Boken har planlagt utgivelse i oktober i år, og rettighetene er også solgt til Norge.


Udødelighetens elixir av Gabi Gleichmann og Dager i stillhetens historie av Merete Lindstrøm var også behørig utstilt på messen.Ellers var det i år, som i fjor, de store forfatterne som ble mest fokusert på. De amerikanske bokbloggerne var mest opptatt av at Veronica Roth skulle være til stede, og det summet i forkant av messen rykter om at hun kanskje ville signere leseeksemplarer av siste bok i Divergent - trilogien, selv om Roth på forhånd har sagt klart fra at det ikke vil bli laget et eneste leseeksemplar av denne boken. Helen Fielding var også til stede, og hun avslørte navnet på den nye Bridget Jones - boken.

Marisha Pessl var der, det samme var Jo Baker, hvis bok Longbourn har fått høy hype i forkant av utgivelsen. Det ble markedsført bøker av Amy Tan, Philip Roth og Ann Patchett. Jamie Ford kommer med ny bok i år, så han var til stede for å signere og snakke om den. Jeg snakket med agenten hans, som fortalte hvor stor pris de satte på suksessen han har hatt i Norge med På hjørne av bitter og søt. Songs from Willow Frost skal også komme ut på norsk etter hvert.

Mange av bøkene jeg plukket med meg fra messen, skal leses i sommer. Og siden Anita har tatt initiativet til at vi skal blogge om sommerlektyren vår, kommer endel av de jeg kunne tenke meg å lese her.

Hannah Kent: Burial Rites


Lauren Beukes: The Shining Girls
Jason Mott: The Returned
Pierre Lemaitre: Alex
Carla Norton: The Edge of Normal
Jessica Brockmole: Letters from Skye


Dette er de jeg planlegger å lese, og som vanlig velger jeg nok endel bøker ut fra innfallsmetoden også.  I tillegg står flere norske utgivelser på programmet. Jeg holder på med Inferno av Dan Brown, og begynte på ebokutgaven av Jo Nesbøs Politi i natt. Hype eller ikke hype, Nesbø er en av mine favorittforfattere så jeg skal selvsagt lese boken hans. Dessuten trenger jeg litt bestselger-litteratur for å få opp lesetempoet igjen.

Jeg er også snart ferdig med Ordsamleren av debutant Gry Hovdenak Strøm. Anmeldelse kommer snart, men jeg kan allerede si at dette er flott sommerlesing som du bør få med deg.  Jeg kommer også til å ha mye fokus på å lese norske utgivelser i sommer, slik at jeg har mange bøker jeg kan velge mellom når jeg skal nominere til Bokbloggerprisen 2014.

Håper dere alle har hatt en flott start på sommeren så langt. Hvilke bøker planlegger du å lese i sommer?

Labels: , , , , , , , , , , , ,