Godt nytt leseår; mine mål og planer for 2014

Nå er 2014 i gang. Et nytt år med nye muligheter, nye utgivelser og nye leseplaner. Året 2013 var et spennende bloggår for min del. Vi hadde det andre bokbloggertreffet under Oslo Bokfestival i september, jeg var med på å innstifte Bokbloggerprisen og jeg var dommer på Forfatterfight. Lesemessig nådde jeg ingen av lesemålene jeg satt meg, men det fortviler jeg på ingen måte over. Lesemålene mine sier noe om hvilket fokus jeg ønsker å ha året igjennom. Det er det aller viktigste.

Jeg leste cirka 60 bøker, hvorav enkelte av dem var manus jeg var konsulent på. Jeg har ikke fått skrevet om alle bøkene jeg leste, men her er en liten oversikt over noen av bøkene jeg likte aller best:


Jeg har også startet på noen 2013-bøker som jeg er ganske sikker på også vil bli store opplevelser. Det tegner bra hittil i hvert fall.

Bloggmessig ble 2013 et annerledes år inne på bloggen. Det skjedde veldig mye privat som gjorde at jeg tidvis ikke hadde anledning til å lese og oppdatere bloggen så ofte som jeg ønsket. Istedenfor brukte jeg mye tid på å tenke gjennom hva jeg vil med Bokelskerinnen, og hva jeg ønsker å skrive om her på bloggen. Dette resulterte blant annet i en helt ny tekst under "om meg". Jeg sluttet med terningkast på bloggen, og skrev et innlegg om forlagenes bestselgerfokus, som senere ble kronikk i Dagbladet.

Mål og tanker for 2014:

I 2014 skal jeg fortsette med det jeg liker å gjøre her på bloggen: holde dere oppdatert på nye utgivelser fra inn og utland, intervjue interessante forfattere og skrive om annet spennende som skjer i litteraturverdenen. I tiden fremover vil det for eksempel komme flere innlegg om bokvåren i inn - og utland. Jeg har en journalistisk tilnærming til denne bloggen og vil at den skal være mest mulig aktuell. Selv om jeg fra tid til annen tar for meg eldre bøker, er det aktuelle utgivelser jeg skal ha størst fokus på. Det er viktig for meg at dere som leser Bokelskerinnen skal kunne ligge litt i forkant på lesefronten, ved at jeg for eksempel tipser dere om bøker det "buzzes" om i utlandet, og som veldig ofte oversettes til norsk senere. I tillegg vil jeg at dere skal finne bloggposter her som dere ikke finner andre steder.

Bokbloggerprisen vil naturligvis ta endel fokus i år. Jeg skal fortsette å lese norske bøker, både de som kommer på kortlisten til årets pris, og andre norske utgivelser som utkommer i 2014. Jeg skal fortsatt ha et spesielt fokus på debutanter, og prioriterer debutanter når jeg gjør intervjuene mine. Jeg har allerede gjort noen intervjuer blant vårens nye forfattere, og senere denne måneden kan du for eksempel lese et intervju med en ny, spennende debutant hos Gyldendal forlag. Jeg skal også fortsette å lese bøker som har vunnet Rivertonprisen, men jeg kommer ikke til å poste anmeldelser på en spesiell dato i måneden.

Illustrasjon: iStockphoto

Jeg ønsker også å ha et mer bevisst fokus på å lese sakprosa. Jeg er veldig glad i biografier og dokumentarer, men det ender likevel ofte med at bøkene jeg leser faller innunder skjønnlitteratur, så sant det ikke dreier seg om research til egen skriving. I 2014 skal jeg gjøre en innsats for å huske på også sakprosa-kategorien, og jeg tar gjerne i mot tips til spennende, aktuelle bøker. I tillegg vil jeg lese litt mer i en sjanger jeg ikke leser så mye av, nemlig romantikk, og da spesielt bøker som faller innunder New Adult -kategorien. Jeg har lyst til å finne ut hvorfor disse bøkene er blitt så utrolig populære, også de som er selvpublisert innen denne sjangeren. I all hovedsak leser og omtaler jeg ikke selvpubliserte bøker, men her gjør jeg altså et unntak.

Et par av New Adult - bøkene jeg planlegger å lese

Dette året starter jeg også opp med noe helt nytt her på bloggen, hvor jeg kobler to interesser: bøker og teater. Teater var for meg lenge en like stor lidenskap som det bøker er og har vært. Jeg har drevet med amatørteater helt siden jeg gikk på barneskolen. En lang periode, inntil jeg ble pensjonist som man sier i de kretsene, var jeg medlem i et av landets største barneteater: Bærum Barneteater. Kjente navn som Ane Dahl Torp, Nils Jørgen "Jøgge" Kaalstad, Anna Backe Wiig og Sondre Krogtoft Larsen har alle startet sin skuespillerkarriere her.


Jeg fortsatte videre i Bærum Musikk og Danseteater, Bærmuda, var med på å sette opp Musikalen Fame med noen venner, og arbeidet flere år som teaterinstruktør for en barneteatergruppe. Da jeg skulle ut i praksis som journalist, la jeg teaterengasjementet på hyllen. Lange prøve-og forestillingskvelder og helger lot seg ikke kombinere med journalistikkturnusen. Interessen for teater har jeg imidlertid beholdt, og jeg har derfor bestemt meg for at jeg fremover også kommer til å skrive litt om teater her på bloggen. Jeg kommer til å ha fokus på teaterforestillinger hvis manus er basert på en bok, skrive litt om hva som kommer og omtale noen forestillinger. Allerede i morgen kan du lese et samleinnlegg om teaterstykker basert på bøker som settes opp denne våren. Hvis det er flere av dere bokbloggere som vil være med på teater denne våren, så er det veldig hyggelig. Kanskje kunne det vært interessant med en samlesing av en bok som skal settes opp som teater, og så kunne vi alle gått og sett stykket i etterkant og diskutert bok vs teaterforestilling?

Jeg gleder meg til et nytt leseår, og til å følge alle de andre bokbloggerne i bloggosfæren. Det er så fint at det har vokst frem et stort og godt bokbloggermiljø, og jeg setter veldig stor pris på alle diskusjonene og møtene, og ikke minst alle bloggerne. Jeg er dessuten kjempespent på hvilke to bøker som vinner Bokbloggerprisen i år! Godt nytt, leseår alle sammen!

Labels: , , , , , , , ,