Høstens utgivelser

Om knappe to måneder begynner den norske bokhøsten, og her er det mye spennende for bokelskere:

Margaret Skjelbred har skrevet Du skal elske lyset, som handler om Alva og hennes kamp for å overleve når hele livet hennes brått endres. Levi Henriksen har skrevet en ny roman fra Skogli som heter Dagen skal komme med blå vind. Marianne Fastvold har blant annet fokusert på sjalusi i sin nyeste bok Kvinner før jul, mens Cecilie Enger har skrevet enda en historisk roman. Kammerpiken handler om påkledersken til dronning Maud. Enger har tidligere fått god kritikk for å blande historie og fiksjon i sin roman Himmelstormeren.


Historisk fra Heivoll
Fjorårets bestselgende forfatter, Gaute Heivoll, er klar med ny bok. Kongens hjerte beskrives som et mesterlig drama om kjærligheten til et barn. Handlingen finner sted i 1775 og også denne gangen har Heivoll basert romanen på virkelige hendelser.


Tor Even Svanes har skrevet Hotel Eldorado, en bok som blant annet tar for seg Braathens SAFE og starten på det norske chartereventyret. Utgivelsen har alt fått en egen facebookside. Øyer i Hjertet er tittelen på Tove Nilsens nyeste roman og Anne B. Ragde har skrevet Jeg skal gjøre deg så lykkelig.  Det blir ny roman om Jarle Klepp fra Tore Renberg, og Frode Grytten utkommer med Saganatt.

Endelig mer Min kamp.
Anders Bortne, som tidligere har utgitt novellesamlingen Natt'a der oppe, natt'a der nede i 2008, kommer i høst med romanen Ismannen, og Nikolaj Frobenius er klar med romanen Så høyt var du elsket.  Karl Ove Knausgård fullfører sin biografiske romanserie med Min kamp, sjette bok, og boken er visstnok en murstein på over 700 sider. Kristine Tofte utkommer med bind 2 i sitt fantasy - epos Song for Eirabu, Vargtid.


Middelalder
Jan Ove Ekeberg er klar med flere historier om foreldreløse Sigurd fra Færøyene i boken Kongedrapene. Dette er en frittstående oppfølger til I sverdets tid, som utkom denne våren. Trampolineland er tittelen på Vidar Kvalshaugs nyeste roman, og Tomas Espedal har skrevet romanen Imot naturen. Odd Klippenvåg er også aktuell med ny roman denne høsten, og den har fått tittelen Ljublju. Kinamann er tittelen på Brynjulf Jung Tjønns nyeste roman.


Noveller og kritikeryndlinger
Ari Behn utkommer med nye noveller i Talent for lykke og Lars Lenth har skrevet romanen Den norske pasienten. Flere gleder seg nok også til Pedro Carmona-Alvarez' nyeste roman Dokkeveien Revisited. Carmona-Alvarez har mottatt flere priser for sine skriverier, og fikk svært gode kritikker for sin forrige roman Rust. Erlend Loe er også klar med ny roman, og denne har tittelen Fvonk. Samme forlag utgir også Anger av Roy Jacobsen denne høsten.


Skikonger
Jonny Halberg er også aktuell med ny roman denne høsten, Johs Rians anfektelser og andre skadeverk, heter den. Skikongen er tittelen på Pål Gerhard Olsens nyeste roman, og her er det blant annet handling fra Pyreneene i 1910. Romeo Gill har skrevet en frittstående fortsettelse av sin første roman Haarjet, i boken Ung mann i nytt land. Hanne Ørstadvik er aktuell med Hyenene.

Historiske romaner
John Boynes nyeste roman på norsk heter Hendelsenes hus og her er handlingen lagt til St. Petersburg tidlig på 1900 - tallet. Historisk blir det også i Den usynlige broen, hvor handlingen foregår før og under 2. verdenskrig. For lesere som likte Glassblåseren fra Murano og Fruen av Saronno, blir det en ny mulighet til å lese enda en roman av forfatter Marina Fiorato. Hun er aktuell med Botticellis hemmelighet på norsk.


Herskere og strid
Bøkene om Alexander den store, skrevet av Valerio Massimo Manfredi, er populære blant mange lesere og denne høsten kommer den tredje i serien, Jordens ende på norsk. Dette er siste bok i serien. For dem som ønsker en ny serie å følge med på kan kanskje Preben Mørkbaks Kampen om de nordiske landene være et godt alternativ. Mørkbak er tidligere kjent i Norge som forfatteren av serien om Eirik Raude.



Krimkrig og kjærlighet
Krimkrigen kommer til live igjen i Julia Gregsons nyeste roman på norsk. I De hvite englene møter leserne Catherine Carreg som verver seg som sykesøster ved et av Florence Nightingales hospital. Maya er hovedpersonen i Roy Anuradhas nyeste roman på norsk Der jorden reiser seg, hvor ingredienser som kjærlighet og hat, sorg og tap er til stede. Eller hva sier du om muligheten til å kunne møte heltinnen i en roman i virkeligheten. Akkurat det blir forfatter Tom Boyd stilt overfor i G. G. Mussos roman Papirpiken.



Drama og kvinneliv
Dramatiske kvinneskjebner og drømmen om et bedre liv er stikkordene for romanen Over de hundre fjell, skrevet av Reyna Grande. Boken har mottatt flere priser og har fått svært gode anmeldelser. Kritikerrost er også Jón Kalmar Stefánsson som denne høsten har Englenes sorg ute på norsk.

Sterke bøker
For dem som har sans for Johan Theorins bøker, er det sikkert verdt å vente på Bølgerytteren og andre fortellinger. Kagge forlag har sikret seg de norske rettighetene til boken Vi må snakke om Kevin, av Lionel Shriver. Jeg har tidligere fått boken anbefalt av en annen blogger fordi jeg likte Rom av Emma Donoghue.


Nytt fra Gruen og Rosnay
Vann til elefantene
har kost seg på de norske bestselgerlistene lenge, og nå kommer endelig en ny bok av Sara Gruen ut på norsk. I Apehuset møter vi forskeren Isabel Duncan. Duncan har ikke så lett for å forstå seg på mennesker, og føler seg mer hjemme hos apene. Det er også klart for en ny roman fra Tatiana de Rosnay, forfatteren av Saras nøkkel. Huset du elsket har handling fra Paris i 1860 - årene og beskrives som en "slukebok".



Kritikerroste
Før kvelden kommer er nyeste roman fra Michael Cunningham på norsk. Romanen har, i likhet med flere av Cunninghams tidligere utgivelser, fått svært god kritikk i utlandet. Christina López Barrio har blitt sammenlignet med Isabel Allende for sin roman Den umulige kjærlighetens hus. Her befinner vi oss i en kastiljansk landsby på slutten av 1900 - tallet, og vi følger fem generasjoner kvinner som alle forsøker å bryte forbannelsen som hviler over familien.

Bestselgere og prisvinnere

Oppfølgeren til bestselgeren De åtte er også klar til utgivelse på norsk, Ilden er tittelen på den boken. Det kommer dessuten ny bok fra Cecilia Ahern og ny historisk roman på norsk fra Philippa Gregory. Finklerspørsmålet av Howard Jacobson fikk fjorårets Bookerpris, og denne høsten kommer boken ut på norsk. Silke forlag satser på romanen Kjære, jeg må fortelle deg... av Louise Young. Handlingen foregår under og etter den første verdenskrig, og romanen skal etter sigende være midt i blinken for dem som liker Kate Morton og Ian McEwan.


2. verdenskrig og fantasy
En annen lesegodbit denne høsten kan være Haren med øyne av rav, ført i pennen av Edmund de Waal. Boken har fått svært gode anmeldelser og er også omtalt av norske bloggere. Jamie Ford har en ny roman ute på norsk, Sanger fra sjelens bok er en kjærlighetshistorie med utgangspunkt i 2. verdenskrig. Det blir også et nytt gjensyn med George R.R. Martin på norsk i Kampen om Jerntronen; en sang om is og ild.

Store navn
Isabel Allende kommer også med en ny roman på norsk i høst. Maya beskrives som en fargerik samtidsroman. Henning Mankell er aktuell med Minnet om en skitten engel, og Cecilia Samartin kommer endelig med oppfølgeren til Senor Peregrino. I La Peregrina får vi vite enda mer om livet til Jamilet.



Humor og gode fortellinger
Karin Brunk Holmqvists nyeste roman på norsk har fått tittelen Sirile gentlemen søkes, og er en bok om gamle damer med bein i nesa. Don DeLillo kommer med romanen Vekten, og Eowyn Ivey med Snøbarnet. Sistnevnte er allerede anmeldt av en norsk blogger.

Kjente krimnavn
For krimelskerne er det også mye å glede seg til. I Isbaderen av Kjell Ola Dahl blir det funnet et lik i havnebassenget utenfor Oslo rådhus. Torkil Damhaug er også aktuell med ny roman, og den har fått tittelen Ildmannen. Rikard Spets debuterer med Allahs tårer, og en ny debutant finner vi også i Olav Rokseth som utkommer med Et spørsmål om beskyttelse.Monica Kristensen har skrevet nok en roman fra Svalbard, denne heter Den døde i Barentsburg

 
Publikumsfavoritter og debutanter
Riverton-nominerte Jørn Lier Horst skriver om døde fugler som faller fra himmelen i sin nyeste krim Vinterstengt, og Eystein Hanssen fulger opp suksessen De ingen savner med Giftstrøm. Terrorjegerne er tittelen på Tom Bakkelis nyeste utgivelse, og Karin Fossum har skrevet krim med en ny etterforsker i Jeg kan se i mørket. Knut Henning Larsen debuterer med krimromanen Tann for tann.


Mer Memento
Ruben W. Eliassen kommer med sin andre bok i Memento-serien, De som arver jorden, og Sonja Holterman tar blant annet opp barnefordeling i sin debut Presteskapet. Fredsmekleren er bok tre i serien om elitesoldaten Frank Halvorsen, og serien skrives av Ørjan N. Karlsson. Satelittmenneskene er tittelen på Hans Olav Lahlums nyeste krim, hvor leserne får et nytt møte med K2 og Patricia.


Psykologisk
Knut Faldbakken har begått en psykologisk krim, Natthagen har blant annet handling fra Hamar. Krimleserne kan også møte krimjournalist Henning Juul igjen i Thomas Engers Fantomsmerte. Jørgen Anonsen debuterer med finansthrilleren Touchdown, første bok i en planlagt trilogi. Finansmiljøet står også sentralt i Ulrik Høisæthers debut Pokerfjes.

Nordisk
Det gjøres et nytt forsøk på å lansere den svenske krimforfatteren Karin Wahlberg på norsk. Innenfor er arbeidstittelen på denne romanen. Wahlberg er en av de største krimforfatterne i Sverige.For dem som liker dansk krim, kan Inger Wolf være et hyggelig nytt bekjentskap, Frost og aske utkommer også på norsk denne høsten.



Mørkt
Carin Gerhardsen utkommer med Død manns hånd, og Mo Hayder kommer med den femte romanen om Jack Caffrey, Borte. Charlie "Bird" Parker, skapt av John Connolly, returnerer på norsk i boken Mørkets arv, og R.J. Ellory utkommer med Mørkets engler.

Poeter

Lyrikken er også representert med flere utgivelser. Jan Erik Vold utkommer med Store hvite bok å se. Dette er hans diktsamling nummer 23, og her finner vi dikt om barndom, ekteskap, forelskelse og alder. Øystein Hauge er også klar med flere dikt. Hans nyeste diktsamling har fått tittelen Predikanten. Mot det ærlege lyset er tittelen på diktsamlingen til Arvid Torgeir Lie.

Krig og memoarer
På sakprosafronten kommer det også mye spennende. Sylvia Brustad har skrevet sine politiske memoarer, og Asbjørn Jaklin har tatt for seg rettsoppgjøret etter krigen i De dødsdømte. I Huset Schibsted av Andreas Norland får vi vite om hvordan Schibsted - konsernet ble det internasjonale mediekonsernet det er i dag. Mange gleder seg nok også til Uten nåde: de henrettede i Norge 1783-1814. Her har Torgrim Sørnes igjen gravd i gamle tingbøker og dokumenter.

Ildsjeler og hverdagshelter
Håvard Rem har skrevet Ildsjelen; historien om Vidar Bøe, her får leserne møte en ekte hverdagshelt. Antarktis er ført i pennen av Cecilie Skog, og Anders Odden forteller om rockemiljøet sett fra innsiden i boken Piratliv. Marius Holmsen skriver om sin tilværelse som alenepappa i boken Maria og pappa, og Jesper Mathiesen har skrevet om sin far, fotballspilleren Svein Mathiesen, i Pappas siste kamp.



Biografier
I Den lange reisen hjem skriver Egil Ulateig om den norske kongefamiliens tilværelse under 2. verdenskrig, mens Terje Svabø har skrevet biografi om Halvor Fossum Lauritzen. Ole Jacob Hoel har skrevet biografi om Åge Alexandersen. I Åge, historien om Norges største rocker, følger vi Åge Alexandersens oppvekst og karriere. Liv Berit Tessem, har skrevet boken Haakon og Mette - Marit gjennom ti år.

Nansen i fleng
I år er det hundre år siden Fridtjof Nansen kom til Sydpolen, og flere forlag markerer dette med å gi ut biografier og bøker om polhelten. Tor Borch Sannes har skrevet Fram, som skildrer polarskipets historie. Harald Dag Jølle har skrevet Nansen, oppdageren, hvor han også fokuserer på Nansens virke som vitenskapsmann. Carl Emil Voght har også skrevet biografi om Nansen, Fridtjof Nansen, mannen og verden. Vogt har også tidligere skrevet en annen bok om Nansen. Fridtjof Nansen, kunstner og vitenskapsmann er Hilde Mørchs bidrag, og denne boken er alt kommet i salg.

Flere polhelter
Roald Amundsen får også ny biografi i høst, den er skrevet av Alexander Wisting. Jan Ingar Hansen har skrevet boken Amundsens betrodde mann, og Truls Gjefsen har tatt for seg Jørgen Moe. Jerusalem-biografien av Simon Sebag Montefiore kommer på norsk denne høsten, og leserne kan også stifte bekjentskap med en eldre del av verdenshistorien i Spartacus og slaveopprøret, som er skrevet av Barry Strauss.

Lavkarbo
Det kommer også en rekke kokebøker. Jamie på 30 minutter er en ny bok fra verdensberømte Jamie Oliver. Lavkarbofolket får en ny bok i form av Frisk med lavkarbo: frokost og lunsj, skrevet av Sofie Hexeberg og Birte Storaker. De kan også kose seg med ytterligere oppskrifter i Lavkarbo fra Middelhavet: velsmakende og lettlaget. For lavkarboelskere som liker å trene, kan boken Ferry food av Bjørn Ferry være et hett tips.

Supper og julemat
Eyvind Hellstrøm er klar med enda en ny kokebok, i Lutefisk, pinnekjøtt og andre bagateller kommer han med oppskrifter på tradisjonell norsk julemat. Anna Sjögren har skrevet om Supper for fire årstider, og Lise Finckenhagen, kjent fra NRKs Frokost TV utgir Fredag hele uken.

Meyer, Gaiman og Clare
Barne - og ungdomslittteraturen byr også på flere godbiter. Twilightfansen får en ny utgivelse å se frem til i form av en komplett illustrert guide til seriens univers. Neil Gaiman har en ny roman ute på norsk, i Odd og frostkjempene møter leserne flere skikkelser fra nordisk mytologi. Boken skal visstnok vært flott for dem som liker bøkene om Percy Jackson. Cassandra Clare er en av USAs mest populære ungdomsbokforfattere, og nå blir endelig hennes serie The Mortal Instruments tilgjengelig i norsk språkdrakt. Det er Schibsted som har sikret seg rettighetene til denne. Skyggejegerne blir den norske tittelen på serien, og første bok ut er Demonenes by.



Flere internasjonale storselgere
The Heist Society
av Ally Carter er svært godt likt av de amerikanske bokleserne, og nå kommer bok nummer to i denne serien på norsk. Den heter Spesielle kriminelle, og her følger vi Katarina Bishop på nye eventyr. En annen svært populær ungdomsserie i USA er bøkene til Becca Fitzpatrick. Gyldendal har skaffet seg de norske rettighetene til serien, og den første boken, Fallen engel, er klar på norsk i høst. Det samme forlaget utgir også den dystopiske romanen Blodrød vei av Moira Young.

Nytt fra Noel
Bøkene til Alyson Noel gjør det godt på bestselgerlistene verden over, så også i Norge. I høst kommer Mørk flamme ut på norsk. Kagge forlag skal også utgi spin - off serien om Riley, første bok her har fått tittelen Stråleglans, og kommer også til høsten. Jenny Valentine er også klar med ny bok, den heter Knust suppe. Det kommer også en ny bok i serien om Percy Jackson.

Dystopier og eventyr
Fans av serien Gone, skrevet av Michael Grant, kan se frem til utgivelsen av Pesten, og det kommer ny bok i Uglies - series av Scott Westerfeld, Pretties.Chrisoph Marzis bok Heaven er også en utgivelse det knyttes forventninger til.

Er nysgjerrigheten din fortsatt ikke stilnet?
Her har du en oversikt over flere bøker som utkommer denne høsten:

Skjønnlitteratur:
Assia Djebar: Ingen steder i min fars hus
Kimberly Freeman: Der drømmene møtes
Kristian Giles: Ravn: Odins øyne
Paul Hoffman: De siste fire ting
Mathilde Walter Clark: Priapus
Sigrid Combüchen: Spill
Shilpi Somaya Gowda: India's datter
Beth Hoffman: CeeCee HoneyCutts reddende engler
Kate Furnivall: St. Petersburgs juvel
Jan Kjærstad: Normans område
Gil Courtemanche: Jeg vil ikke dø alene
Lars Ove Seljestad: Fjorden
Joakim Hunnes: Alle vet hvem du er
Yan Mo: Store bryster og brede hofter
James Hollard: Den mørkeste timen
Lars Mytting: Hel ved
Olav R Øyehaug: Essensen (noveller)
Annette Mattson: Å dele en flamme (noveller)
Ragnar Hovland: Stille natt
Karsten Alnæs: Grevens tid
Øivind Hånes: An der schönen blauen Donau
Ernest Cline: Ready player one
Egil Foss Iversen: Ørnens skygge
Rebecca Skloot: Henrietta Lacks udødelige liv
Simon Scarrow: Ørnens erobring
Håkan Sundquist & Jerker Eriksson: Kråkepiken: Victoria Bergmans svakhet del 1
Bernhard Cornwell: Agincourt

Gro Trollet: Blackbird
Carl Frode Tiller: Portrett av en varulv
Vigdis Hjorth: 30 dager i Sandefjord
Eric-Emmanuel Schmitt: Mr. Ibrahim
Steve Alten: Oppstandelsen

Gert Nygårdshaug: Chimera
Tor Åge Bringsværd: Slipp håndtaket når du vrir
Carl Johansen: Skinn 
Gunn Marit Nisja: Naken i Hijab

Krim:

Gregg Hurwitz; Ikke stol på noen
Alicia Giménez.Bartlett: Klostergangens stillhet
Lene Kaaberbøl: Kadaverdoktoren
Øystein Wiik: Slakteren
Tom Clancy: Død eller levende

Jens Lapidus: Livet de luxe


Barn og ungdom:
Sverre Brandt: Reisen til julestjernen
Jacob Weinreich: Dødens skygge
Martina Gaux: Hangman
P B Kerr: De fem fakirer fra Faizabad
Tim Bowler: Spille død. Blade 1
Glenda Millars: Gratiskyss i mørket
Jandy Nelson: Himmelen begynner her
May Grethe Lerum: Solstorm
Sara Shepard: Morder (Små søste løgnere 6)
Francesca Simon: Rampete Robin rocker
Øystein Runde: Elefanten Tommy
Åshild Kanstad Johnsen: Kubbe lager spetakkel
Beatrix Potter: Den store boken om Petter Kanin
Anne Holt: Mai-Britt, Mars-Britt og mopsen Muntermor
Kjetil Johnsen: Maria - eksperimentet (Den 4 parallell nummer 4)

Fakta og dokumentar:
Mette Grøholt: Berørt, en overlevers beretning
Magnus Borgen: Fiender til vi dør
Fabian Stang: Bare Fabian
Toralv Maurstad: Bevare meg vel
Julian Assange: Wikileaks vs verden
Greg Mortenson: Skoler av stein
Erika Flatland: Englebyen, historier fra Beslan
Harald Stanghelle: Treholtsaken
Thor Viksveen: Jens Stoltenberg
Kjell Ivar Vannebo. Prikken over i-en
Ellen Vahr: Drømmekraft
Janet Garton: Amalie, et forfatterliv
David Van Reybrouck: Kongo
Gerd Liv Valla: Mektig engasjert
Turid Eide: Den store boken om scrapbooking
Ragnar Kvam Jr: Mannen og mytene, Thor Heyerdahl bind 3
Shaun Ellis: Mannen som lever med ulver
Kvalevaag, Botvar & Aasgaard: Bob Dylan: mannen, myten, musikken
Tor Boman-Larsen: Haakon & Maud, bind V
Martine Aurdal & Berit Riise: Bare en mamma
Erling Bjøl: USAs historie
Berit Bertling Cappelen: Skilsmisseguiden, veien videre
Guri Hjeltnes: Trygve Lie, en biografi
Hallgeir Opedal: Smarte trekk, Magnus Carlsen: et portrettPer Erik Olsen: Norges kriger
Kathrine Bjerke Mathisen & Kai Zahl: Skal vi velge livet
Tore Skeie: Hertug Erik og det norske rikets undergangAnonym: Flink pike, en seksuell biografi
Herman Lindqvist: Solkongen: Historien om Ludvig 14
Egil Svartdahl: Nærbilder
Heidi Køhn: Den dagen da livet kunne begynne igjen
Anne Christine Buckley Poole: Migrene



NB: Denne artikkelen og listen er ikke komplett, og inneholder ikke alle utgivelsene som kommer i høst. Det er også verdt å merke seg at utgivelsene kan bli flyttet på eller endret. Listen baserer seg på mine egne søk på nett, i aviser og kontakt med ulike forlag.

Følg med på Bokelskerinnen utover høsten for intervjuer med flere av de aktuelle forfatterne.


Labels: , ,