De nominerte til bokhandlerprisen er...

Bokhandlerforeningen har offentliggjort de nominerte til Bokhandlerprisen 2011. De nominerte er stemt fram av ansatte i bokhandeler over hele Norge. De har skrevet ned sin favorittbok denne høsten, og blant de som er blitt nevnt flest ganger har man altså kommet fram til ti favoritter. Det er disse:


Eystein Hanssen: Giftstrøm (Min anmeldelse her)


Gaute Heivoll: Kongens Hjerte (Rose Maries anmeldelse her)


Gert Nygårdshaug: Chimera (Kulturspeilets anmeldelse her)


Gunn Marit Nisja: Naken i Hijab (labbens anmeldelse her)


Jan Kjærstad: Normans område (NRKs anmeldelse her)


 Jo Nesbø: Gjenferd (Lines anmeldelse her)


Jørn Lier Horst: Vinterstengt (Dagbladets anmeldelse her)

Levi Henriksen: Dagen skal komme med blå vind (NRKs anmeldelse her)


 Margaret Skjelbred: Du skal elske lyset (Tønsberg Blads anmeldelse her)


Tomas Espedal: Imot naturen (Jankes anmeldelse her)


Det overrasker ikke at Jo Nesbø er nominert igjen, men det overrasker meg at ikke Anne B. Ragde er blitt nominert. Eystein Hanssen er nominert for andre året på rad, ikke dårlig for en forfatter som debuterte med sin første krimroman i 2010. Det er også veldig morsomt at en av årets debutanter, Gunn Marit Nisja, har fått en nominasjon.

Jørn Lier Horsts Vinterstengt har kost seg på bestselgerlistene denne høsten, og Gyldendal har karakterisert boken som et skikkelig gjennombrudd. Det hadde vært morsomt om Horst endelig kunne få denne gjeve prisen, det er i hvert fall ikke overraskende at han har fått en nominasjon. Flott er det også at store forfattere som Jan Kjærstad, Gert Nygårdshaug og Margaret Skjelbred er representert, det samme med kritikerroste Tomas Espedal og Gaute Heivoll.

Det jeg savner på listen over de nominerte er barnebokforfatterne. Ikke siden 2009 har en barnebokforfatter vært representert blant de nominerte, da ble Maria Parr nominert med sin bok om Tonje Glimmerdal. Anne Cath Vestly er forøvrig den eneste barnebokforfatteren som har fått bokhandlerprisen, det skjedde i 1986. Vi har hatt flere gode og sterke barnebøker i år, noen av disse burde også vært nominert synes jeg.

De ansatte i bokhandlerne rundt om i Norge skal nå stemme på sin favoritt blant de nominerte, og vinneren blir annonsert på Litteraturhuset 29. november. Hvem tror du blir vinneren?


Labels: , , , , , , , , , ,