Ikke glem disse krimbøkene til påske

I disse krim - og spenningsukene har jeg valgt å fokusere på intervju med forfattere som ikke har besøkt bloggen min tidligere, men det er flust av andre spennende titler ute på markedet nå og de må vi heller ikke glemme. Her er noen av dem:

Gillian Flynn: Åpne sår

Gillian skriver veldig mørk krim. Hun utmerker seg med svært gode karakterskildringer og generelt hvordan hun bygger opp atmosfære og stemning i bøkene gjennom konsekvente beskrivelser av steder og miljø. Hun har gode plot og alltid et ess oppe i ermet på siste side. Hennes debutroman Åpne sår, er nå aktuell på norsk. Jeg leste den på engelsk og likte den godt. Boken har også fått flere priser og den skal filmatiseres.

Hans Olav Lahlum: Katalysatormordet
Hans Olav har skapt seg sin egen nisje ved å skrive klassisk krim fra et fortidens Norge. I bok nummer tre om K2 og Patricia foregår handlingen i Oslo og Valdres i 1970. Lahlum har høstet flere gode anmeldelser også for denne boken. Skal vi tro anmelderne er dette krim for dem som liker det litt intelligent, er glad i å bruke "de små grå" når de leser og vil slippe blodige og groteske mord. Agatha Christie - fans vil antagelig like Lahlum. Jeg intervjuet ham her på bloggen da han kom med debutromanen sin, og det intervjuet kan du lese her.

Jørgen Brekke: Drømmeløs

Jørgen debuterte med et brak med boken Nådens omkrets, og boken omtales som en liten krimsensasjon i Norge. Allerede før utgivelsen i Norge var boken solgt til utlandet. Per dags dato er Nådens omkrets solgt til ti land, og den skal blant annet ut på engelsk. Anmelderne trillet både femmere og seksere når de anmeldte boken. Det knyttet seg derfor store forventninger til Drømmeløs, og denne boken er i følge Dagbladets anmelder bedre enn den første. Liker du krim med litt historiske innspill og en forfatter med en fortellerevne som matcher Tom Egeland er dette boken for deg. Jeg intervjuet Jørgen da han debuterte, og den saken kan du lese her.

Ulrik Imtiaz Rolfsen: Gass
Ulrik er en anerkjent regissør og står bak filmer som Izzat. Høsten 2011 var han aktuell med TV - serien Taxi, og nå kommer boken som er en forlengelse av denne TV - serien. Det er viktig å nevne at du ikke trenger å ha fulgt med på TV - serien for å lese denne romanen, den kan leses enkeltstående. Gass er Ulriks skjønnlitterære debut, og passer for leserne som vil ha spenning og litt "action", men i følge Dagsavisens anmelder er absolutt ikke dette en lettvekter. Hun beskriver boken som komplisert i tillegg til at spenningen i den trekkes frem. Vil du vite mer om bok og forfatter, kan du lese dette intervjuet hos Krimfestivalen.

Kurt Hanssen: Nattegjest
Kurt er for mange kjent som tidligere krimanmelder i Dagbladet, og mange var derfor spente på resultatet da han debuterte med krimromanen Forglemmegei ved påsketider i fjor. Hanssen skriver veldig klassisk krim som er godt forankret i hans eget lokalmiljø i Bærum. Hans andre roman, Nattegjest, er i følge flere anmeldere bedre enn forgjengeren. Jeg likte veldig godt debutboken, og skrev om den her. Jeg intervjuet også Kurt på bloggen min da han debuterte, og det intervjuet kan du lese her.

Mo Hayder: Hanging Hill

Dette er også en dame som skriver mørk krim, og passer for deg som også liker litt makabre skildringer. Mo er kritikerrost, og bøkene hennes er oversatt til et stort antall språk. Hun har toppet bestselgerlistene flere ganger, og har vært nominert til og vunnet flere priser. I sin nyeste roman stiller hun spørsmålet om vi ville vært i stand til å drepe for våre barn. Mo er forøvrig nominert til Edgar - prisen i år for krimromanen Borte.


Camilla Läckberg: Englemakersken
Denne damen trenger neppe ytterligere presentasjon. Sveriges mestselgende krimforfatter er ute med ny roman, og den er allerede inne på toppen av den norske bestselgerlisten. Camilla skriver krim som også involverer hovdpersonens kjærlighetsliv, og hun er kjent for å lage veldig intrikate og gode plott. Anita har skrevet om boken her.

S.J. Watson: Før jeg sovner
Det har vært veldig mye snakk om denne debutromanen, den har vært utvalgt i flere bokklubber internasjonalt og har mottatt strålende kritikker. Ridley Scott har kjøpt filmrettighetene, og det ryktes at Kate Winslet kanskje skal spille hovedrollen. Hvis du har lyst til å lese en psykologisk thriller denne påsken, en bok som attpåtil er en skikkelig sidevender, er dette et klokt valg. Min omtale av boken finner du her.


Chris Tvedt: Av jord er du kommet
Chris Tvedt er tidligere advokat, og han vant også Rivertonprisen i fjor for boken Dødens sirkel. I denne boken innehar ikke Mikael Brenne lenger hovedrollen, men han dukker opp i boken. En anmeldeler mente at denne boken var en av Tvedts beste.  Jeg intervjuet forfatteren på bloggen min da han utkom med Dødens sirkel, og den saken kan du lese her.


Jussi Adler-Olsen: Journal 64
Jussi Adler - Olsen blir ofte kalt Danmarks krimkonge. Han selger bøker i store opplag, og er også stor utenfor sitt eget land. Dette er det fjerde boken i serien om Avdeling - Q, en serie også nordmenn har trykket til sine bryst. Her møter vi Carl og Assad som forsøker å oppklare gamle saker. Jussi skriver med en stor dose samfunnskritikk, og alle bøkene hans bærer preg av at han ønsker å vise hva makt kan gjøre med mennesker. Jeg intervjuet Jussi i fjor, og det intervjuet kan du lese her. 

Leif GW Persson: Grisefesten
Den svenske forfatteren har virkelig slått gjennom i Norge, men dette er ingen ny bok fra hans hånd. Grisefesten er faktisk Perssons debutroman fra 1978, og den regnes som en svensk krimklassiker. Boken er også filmatisert og har solgt i høye opplag. Handlingen foregår i Stockholm hvor det har skjedd to drap.

Johan Theorin: Sankta Psyko
Johan Theorin er kjent for velskrevet og litterær krim, og i Norge har det sålangt vært utgitt tre bøker av ham samt en novellesamling. Før vi får den fjerde boken i Øland - serien til Johan , en bok han visstnok arbeider med nå, har han gitt ut en enkeltstående krim: Sankta Psyko. Flere anmeldere har vist til at dette er en skikkelig skummel bok, liker du krimgrøss er kanskje dette boken å lese på påskefjellet. 

Eva Joly m.fl: Liras øyne
Korrupsjonsjegeren Eva Jolu debuterer skjønnlitterært med en krim hvor hun tar i bruk noe av den kunnskapen hun har tilegnet seg i sin karriere. Boken har så langt gjort det godt i Norge, og har vært inne på bestselgerlisten. Hvis du vil ha en finansthriller du antagelig kan lære litt av, er sikkert dette et godt valg.

John Hart: Brødrene fra Iron House
Når nordmenn tenker på John Hart, vil de sannsynligvis tenke på boken Det siste barnet, som har vært en stor suksess her til langs. Hart skriver også meget litterær krim, og han er elsket av lesere og anmeldere.  Bøkene hans skiller seg fra gjennomsnittet, og hans nye bok er ganske mørk men veldig god. Jeg har skrevet om den her.


Ninni Schulman: Jenta med snø i håret
Jeg tar nok ikke for hardt i når jeg sier at dette er den nye, store krimforfatteren i Sverige. Ninni Schulman er journalist, og Jenta med snø i håret er basert på en sak hun dekket. Dette er krim for deg som også liker det litt samfunnskritisk, og har stor sans for den sjangeren som har fått navnet Nordic Noir. Ninni skriver godt om mellommenneskelige forhold, og om mennesker generelt. Boken har solgt veldig godt i Sverige, og hennes andrebok Pojken som slutade gråta kom ut i Sverige for kort tid siden. Jeg skrev om boken i fjor her. 


Ann Rosman: Sjelekisten
Ann Rosman er også en liten svensk krimkomet som har oppnådd mange lesere for sine bøker. Tre stykker har hun skrevet. Sjelekisten er hennes andre bok på norsk. Ann skriver bøker fra et maritimt miljø, og hun skal etter sigende appellere til dem som liker Camilla Läckberg. Jeg intervjuet henne her på bloggen i fjor, og den saken kan du lese her.  

Andre krimbøker som kan være av interesse:

Karin Wahlberg: Trøsteren.
Alice LaPlante: Den jeg en gang var
Michael Hjorth: Dødens disippel
Harlan Coben: Ringer i vann
Mary Higgins Clark: Helt alene
Arnaldur Indridason: Hjemstavn
Fred Vargas: Den rasende horden

John Katzenbach: Truet
Caryl Ferey: Zulu

Lotte og Søren Hammer: Ensomme hjerter
C.J. Samson: Undergang

Krimukene på Bokelskerinnen avsluttes i morgen med et intervju med Peter James. 


Labels: ,