Her er min lesepersonlighet

Norunn på bloggen "Bibliotek og labyrinter" har lagt ut en form for quiz om hva som er din lesepersonlighet. Elin på bloggen "Av en annen verden" og Marielle på "Marielle's verden" er noen av dem som har svart.

Her er mine svar på de samme spørsmålene:

1) Leser du rutinemessig bøker om igjen?
Nei, som regel ikke. Jeg har altfor mange bøker som ligger på vent til at jeg tar meg tid til å lese noen av de andre jeg har om igjen. Men det finnes unntak: Sagaen om Isfolket har jeg lest flere ganger. Det er en stund siden sist nå. Derimot hender det at jeg oppsøker noen av bøkene mine for å lese avsnitt og kapitler jeg synes er ekstra fine. Men jeg leser sjelden hele boken på nytt igjen.

2) Er du opptatt av å holde bøkene dine pene?
Ja. Jeg tar alltid av omslaget om jeg leser en innbundet bok, da jeg ikke vil at det skal bli opprevet og stygt. Det gjør jeg også om jeg låner bort boken. Men jeg behandler nok de innbundne bøkene mine bedre enn pocketbøkene.

3) Har du lister av bøker du planlegger å lese?
Ja, opptil flere. Jeg har en liste over klassikere jeg vil lese, en over bøker jeg ønsker meg og skal kjøpe og en over bøker jeg eier som jeg skal lese. Jeg har en tendens til å fortsette å kjøpe bøker selv om jeg har veldig mange hjemme jeg ikke har lest,derav behovet for en liste som kategoriserer dem. Jeg fører også inn anmeldelser av bøkene i word, i en lesedagbok og her på bloggen.

4) Hvordan velger du ut hvilke bøker du leser?
Det varierer veldig. Hvis det er snakk om bøker jeg har her hjemme,velger jeg som regel etter dagsform og humør. Jeg hadde for eksempel planlagt å starte på "Mørkets Symmetri" i helgen, men så fikk jeg et overveldende behov om å lese noe fra victoriatiden og endret bok på grunn av det. Når jeg kjøper en bok på nett eller i en fysisk bokhandel, kjøper jeg boken alltid på bakgrunn av vaskeseddelen. Hvis boken har noen gode "blurbs" og har fått høye terningkast, kan det også bidra til at jeg kjøper den. Også tiltrekkes jeg lett av et vakkert omslag. "Fallen" av Lauren Kate er et eksempel på en bok som fanget meg pga omslaget.
Jeg er også veldig opptatt av forfatter. Hvis jeg ser en bok av en forfatter som jeg tidligere har lest en god bok av, er sjansen stor for at jeg kjøper den. På samme måte skal det litt til at jeg kjøper en bok av en forfatter som jeg tidligere har lest en bok av jeg har opplevd som dårlig. Og til sist betyr jungeltelegrafen litt. Om vennene mine skryter av en bok, er sjansen stor for at jeg kjøper den. Og denne sjansen vokser om den aktuelle vennen har flere favorittbøker som er sammenfallende med mine.
Jeg kjøper også bøker basert på anmeldelsene og omtalene de får i ulike blogger.


5) Finnes det bøker du aldri ville nedverdiget deg til å lese grunnet omtale?
Nei, jeg leser kun bøker basert på det jeg skrev over. Og har jeg først bestemt meg for å lese en bok, leser jeg den selv om den er blitt slaktet av anmelderne. Jeg har lest bøker jeg har elsket, som i pressen har fått lave terningkast. Derimot kan for mye profilering av en bok gjøre meg så lei boken og navnet på den at jeg rett og slett ikke ønsker å lese den. En epostkampanje Font Forlag hadde for boken Nordavinden, opplevde jeg som så irriterende at jeg som følge av det ikke kommer til å lese boken.

6) Leser du alltid ferdig en bok hvis du ikke liker den?
Ja, etter hvert så gjør jeg den. Men da har jeg nok latt den ligge en stund. Hvis en bok ikke engasjerer meg hopper jeg fort over på neste.
 
7) Hvor mye leser du hver dag?
Det varierer. I snitt leser jeg nok 1 - 2 timer, jeg leser nemlig alltid fast på sengekanten. Det er min meditative stund. Men i tillegg til denne tiden, kan jeg fort lese i flere timer ellers også. Jeg har alltid nesen i en bok om jeg kjører tog eller buss, venter på tog eller buss eller er i andre situasjoner hvor jeg skal slå ihjel litt tid. Også leser jeg heller en bok, fremfor å se på tv. Og da blir det fort endel timer.

8 ) Tenker du noen gang på at du burde skjerpe hva eller hvordan du leser, på samme måte som du tenker at du burde spise sunnere eller trene mer?
Ja, men da som regel at jeg tenker at jeg vil lese enda mer enn jeg allerede gjør. Og at jeg vil gjøre enn innsats for å lese andre sjangere. Jeg har lett for å bli opphengt i en sjanger over en periode. Nå har jeg for eksempel som mål å lese enda flere såkalte klassikere. Men jeg tenker aldri at jeg skal lese mer. Da tenker jeg heller at jeg skal kjøpe mindre bøker, ikke alltid noe som er like lett å overholde.


9) Språk eller handling, eller er dette et absurd spørsmål? Tenk fort.
Ja takk, begge deler. Her igjen avhenger det av min dagsform og hvor jeg er. Hvis boken er med meg ut av huset, velger jeg ofte lett underholdning. Det ultimate er om både handlingen er spennende og underholdende, og språket drivende godt.


10) Regner du mer enn 60% av din lesertid som avslapning?
Ja.


11) Er litteratur hovedsaklig underholdning, dannelse eller flukt?
Alt sammen :)


12) Har du noen gang likt en bok og nektet å innrømme det av kulturstatusårsaker?
Nei. Jeg bryr meg ikke noe hva andre mener om det jeg leser, like lite som jeg dømmer noen på bakgrunn av hva de har i bokhyllen sin. For meg er det viktigste at folk leser og lar seg underholde av bøkene de har satt seg ned med, enn hva de leser. Hvs jeg liker en bok, ser jeg ingen grunn til å skjule det. 


Jeg fikk dette resultatet på denne quizen:
What Kind of Reader Are You?
Your Result: Dedicated Reader
You are always trying to find the time to get back to your book. You are convinced that the world would be a much better place if only everyone read more.
Obsessive-Compulsive Bookworm
Literate Good Citizen
Fad Reader
Book Snob
Non-Reader
What Kind of Reader Are You?
Quiz Created on GoToQuiz

Labels: